Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 5/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans fjärde Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Träffa Gård & Djurhälsan på Elmia!

Välkomna till vår monter! Vi finns i monter C00:07 på Elmia Lantbruk 19-21 oktober!

Du vet väl att vi kan erbjuda dig rådgivning om både djurhälsa och produktion - tillsammans erbjuder vi såväl olika paket och specialanpassad helhetsrådgivning för din ökade lönsamhet!

Årets kalvar på Köttrasprövningen på plats

Nu har årets omgång av kalvar till Individprövning på Gunnarp kommit och installerats. Årets prövningsomgång består av 177 tjurar och rasfördelningen är 14 Angus, 5 Blonde d´Aquitaine, 75 Charolais, 32 Hereford, 16 Limousin och 35 Simmental.

Första gruppen av djur har vägts och fått sina startvikter, och under kommande vecka kommer Grupp 2 att vägas. Samtliga uppgifter om tjurarna finns på Svensk Köttrasprövnings hemsida.

Från den 1 augusti 2016 är Johanna Bengtsson VD på Köttrasprövningen. Johanna har tidigare arbetat på Gård & Djurhälsan.

Auktionen efter prövningsomgångens slut kommer att hållas Fredagen den 31 mars 2017.

Har tjuren gjort sitt jobb? Dags för dräktighetsundersökning

För de flesta dikobesättningar börjar det nu bli dags för installning. För att veta vilka som blivit dräktiga är det bra att göra en dräktighetsundersökning. Då kan ni sortera ut tomma djur till slakt och bättre planera och anpassa utfodringsstrategier.

Rektala dräktighetsundersökningar kan göras  6-8 veckor efter betäckning och utförs av husdjursföreningens personal. Med ultraljud kan man undersöka tidigare. Om man har många odräktiga hondjur men vill rädda dräktighetsresultatet, men med en något senare kalvning, kan man skaffa en ny tjur. 

Du kan läsa mer om vad man ska tänka på om avelstjuren i vår kunskapsbank

Det är också för de flesta dags att ta undan tjuren och dela på kvig- och tjurkalvar. 

Ska du vara ansluten till BVD-programmet??

Det nya programmet, Smittsäkrad besättning, som har ersatt Salmonellaprogrammet, är i full gång. Under våren och sommaren har det uppdagats att besättningar som ska vara med i BVD-programmet, inte har varit det. Man ska vara med i BVD-programmet om man har djur som inte säljs direkt till slakt dvs om man säljer vidare inköpta djur eller om låter djuren gå på bete innan de säljs till slakt.

För dig som är ansluten till Smittsäkrad besättning är det ett krav på att de besättningar du köper djur ifrån är anslutna till BVD-programmet. Att den säljande besättningen är med i BVD-programmet kan du kontrollera här.

Mjältbrandsutbrottet vid Omberg

Under sommaren har ett Mjältbrandsutbrott pågått i trakten kring Omberg. 16 djur, varav 15 med fasställd diagnos har dött i Mjältbrand. Alla däggdjur kan smittas, inklusive människa, men känsligheten för sjukdomen varierar mellan djurslagen. Vid detta utbrott utfördes vaccinationer i området runt smittan och inga nya fall har upptäckts till dags dato.

Pilen på kartan visade mjältbrandsutbrottet. Källa:Jordbruksverket.

Mjältbrand orsakas av den sporbildande bakterien, Bacillus anthracis. Den kan överleva i jord i över 50 år varför grävarbeten innebär en ökad risk för sjukdomen. Djur smittas när de får i sig bakteriesporer från mark, jord, foder eller vatten där sporer finns. Blod som inte vill stelna och rinner ut genom näsan ses vid sjukdomen. Mjältbrand är anmälningspliktig vid misstanke. Kontakta din veterinär, täck över och rör inte kadavret om du misstänker Mjältbrand.

Läs mer om det aktuella utbrottet på jordbruksverkets hemsida

Giftiga växter - igen

Redan i förra brevet påminde vi om förgiftningar. Det är alltid aktuellt under betestiden, men nu på slutet av betessäsongen kan djuren lockas att äta växter som de vanligtvis ratar, särskilt när betestillgången är sämre eller på grund av att djuren tycker att betet inte är så smakligt längre (förvedat och förvuxet).

Ekollon och Eklöv

 Denna tid ser vi till exempel ekollonförgiftning. Passa på att uppdatera kunskapen om vilka växter som är olämpliga. Du kan läsa mer om giftiga växter på SVA:s hemsida . Bilder kan också ses i den virtuella floran

Avvänj dikalven skonsamt för allas bästa

Slutet på betessäsongen innebär också början på stallsäsongen, med en omställning för kalvarna i både foder, miljö och grupper. Planera avvänjning av kalvarna, för att bibehålla en god tillväxt på kalvarna och göra själva avvänjningsprocessen så stressfri som möjligt för både djurägare, ko och kalv. Läs om Skonsam avvänjning i Gård & Djurhälsans sammanställning!

Är du ny nötköttsföretagare?

Nötköttsbranschen är en spännande bransch, med stor efterfrågan på svenskt nötkött. Det finns många möjligheter att forma sin produktion efter företagets förutsättningar, samtidigt som man måste ha god framförhållning och vara beredd på utmaningar för att bedriva ett framgångsrikt nötköttsföretag. 

Gård & Djurhälsan erbjuder dig som är ny nötköttsföretagare – eller som tänker börja med en ny inriktning i ditt befintliga företag - till en spetsgrupp med målet att skapa förutsättningar för lönsamhet i nötköttsföretagen från start, och också ge möjlighet att dela erfarenheter och funderingar med andra kollegor i samma situation.

Läs mer om vad projektet, som är delfinansierat genom Landsbygdsprogrammet, innebär här!

Stallskolor om mjölkraskalvar

Under senhösten/vintern kommer vi, tillsammans med Växa Sverige, att anordna s k "Stallskolor" om mjölkraskalvar, med målet att få bättre lönsamhet på kalvarna genom att hjälpas åt med idéer, kunskap och lösningsförslag. I Danmark finns mycket goda erfarenheter från Stallskolor, som är en variant på Erfagrupper där gruppen arbetar mot gemensamt överenskommet mål.

Gård & Djurhälsan kommer, tillsammans med Växa Sverige, att erbjuda ett antal Stallskolor runt i landet. Mer information kommer inom kort!

Nya ansikten i Gård & Djurhälsan

Vi har två nya ansikten i nötgruppen i Gård & Djurhälsan. Anna Ordell kommer att utgå från Uppsala-kontoret, och Helena Ekstrand kommer att vikariera för Malin Bengtsson i Linköping som ska vara föräldraledig. Både Anna och Helena är veterinärer, och vi hälsar er hjärtligt välkomna i gänget!

Kontaktuppgifter till alla i nötgruppen hittar du här.

Lean Lantbruk – nu för både mindre och större företag

Vill du uppnå bättre kommunikation, struktur och ledarskap, en mer engagerad personal och ökad lönsamhet? Då är Lean Lantbruk något för dig!

Lean är en företagsfilosofi som ursprungligen kommer från Toyota i Japan. Genom att hela tiden jobba med förbättringar bygger man ett företag som har långsiktig konkurrenskraft och skapar utrymme för tillväxt. Lean handlar inte om att skära i kostnader och jobba hårdare utan om att granska sina arbetssätt, ta vara på allas kompetens och vara villig att lära nytt. Tillsammans arbetar man smartare och effektivare, inte snabbare och hårdare.

Lean Lantbruks 18-månadersutbildning finns numera för såväl enmansföretag som företag med flera anställda. Det viktiga är inte företagets storlek utan företagets vilja att förbättras. Nästa utbildningsstart är i november. Läs mer och gör din intresseanmälan på www.leanlantbruk.se

Kurser och Nötköttsseminarium

Du vet väl att Gård & Djurhälsan erbjuder kurser och träffar för dig som är nötköttsproducent? Just nu är det högsäsong för Erfaträffar, och några av dem är redan fulltecknade, men inte alla. Se vårt kursutbud på hemsidan, under fliken Kurser, eller klicka här.

Den 19-20 januari arrangerar vi Nötköttsseminarium på Billingehus i Skövde. Vi har planerat ett spännande program, som kommer att presenteras inom kort, men sätt kryss i almanackan redan nu!

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.