Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 12, 2016

Hoppas ni haft en trevlig midsommar! Här kommer det sista nyhetsbrevet innan vi tar ett sommaruppehåll. Nästa nummer kommer i mitten av augusti.

Den här veckan åker jag, tillsammans med representanter från Blekinge, Region Kronoberg och Region Jönköpings län, till vårt gemensamma kontor i Bryssel. Där kommer vi bland annat att träffa Anders Ahnelid, ambassadör för den svenska EU-representationen, samt Sofia Eriksson-Waterschoot, enhetschef på EU-kommissionens generaldirektorat för utbildning och kultur. En av de frågor som kommer att diskuteras är helgens omröstning i Storbritannien och vad det kommer att få för konsekvenser för sammanhållningspolitiken samt för våra exportföretag.

På hemmaplan fortsätter arbetet kring regionfrågan. Den 30 juni lämnar indelningskommittén sitt delbetänkanden angående den framtida regionindelningen samt statens representation i regionerna. Betänkandet kommer att gå ut på remiss och under hösten beräknas en proposition att läggas fram.

Önskar er alla en skön semester och på återhörande!

Helena Nilsson


13 miljoner till att stärka länets livsmedelsföretag

Nu satsar regionförbundet, tillsammans med en rad andra aktörer, mer än 13 miljoner på att stötta livsmedelsföretag i sydöstra Sverige i deras utvecklingsarbete. Satsningen, som påbörjas under senare delen av hösten, kommer att ha extra fokus på hållbar produktion och på förädling av råvaror som innehåller värdefulla proteiner. Den riktar sig till livsmedelsföretag i alla led – från jord till bord och är en av sex prioriterade åtgärder i Kalmar läns livsmedelsstrategi.


Åtgärdsvalsstudie klar

Arbetet med att ta fram en åtgärdsvalsstudie för stråket Kalmar/Västervik-Linköping påbörjades 2013 och avslutades den 10 juni i år. Studien innebär att man identifierar behov och brister på den infrastruktur som man ser är i behov av någon form av åtgärd. Utifrån det presenteras sedan ett antal möjliga förslag att gå vidare med. För stråket Kalmar/Västervik-Linköping har fyra alternativ lyfts fram varav ett föreslår förbättringar på väg till förmån för kollektivtrafik på väg och övriga tre föreslår åtgärder på järnvägen till förmån för kollektivtrafik på järnväg. De tre scenarierna för järnväg har olika nivåer av investeringsgrad. Nästa steg för regionförbundet är att jobba för att investeringar för sträckan kommer in i den nationella planen för transportinfrastruktur, först då kan någon av åtgärderna genomföras.


11 miljoner till bättre integration

Regionförbundet, Länsstyrelsen, Landstinget och delar av länets kommuner satsar nu 11 miljoner kronor under tre år för att öka kunskapen kring integration i Kalmar län.  Det handlar bland annat om utbildning och stöd till olika yrkesgrupper som möter utlandsfödda. De som berörs är bl.a. lärare och skolledare, socialsekreterare, bibliotekspersonal, elevhälsoteam, fritidsledare, arbetsmarknads- och näringslivshandläggare. Även Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan samt studieförbund, trossamfund och idrottsorganisationer kommer att bjudas in till delar av utbildningsaktiviteterna.


Tips till sommarens regniga dagar

Att fysisk aktivitet är gynnsamt för hjärnan och därmed vår förmåga att lära oss är inget nytt, men tål att upprepas och tydliggöras att det gäller för oss alla oavsett ålder. I AV-Medias mediekatalog som finns öppen för alla lärare och elever i länet kan vi rekommendera föreläsningen med Anders Hansen, överläkare i psykiatri, som berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. Han har skrivit flera böcker och menar att fysisk aktivitet är det viktigaste man kan göra för sin hjärna. Föreläsningen är den mest sedda av UR Samtidens inspelningar i år. Föreläsningen finns också på UR:s webb.


Ny kunskapsöversikter och webbinarier från Nka

Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NkA, anhöriga har tagit fram två nya kunskapsöversikter. Dessa beskriver situationen för anhöriga till äldre personer med psykisk ohälsa samt sammanfattar forskningen kring stödprogram för anhöriga till närstående med stroke. Kunskapsöversikterna finns att ladda ner på NkA:s webbplats:

Anhöriga till äldre med psykisk ohälsa

Stödprogram för anhöriga till närstående med stroke

Webbinarier i höst
Missa inte NkA:s populära webbinarier! Det är webbsända föreläsningar där du har en möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Webbinarier vänder sig till personal, frvilligorganisationer och anhöriga. Gå gärna in och kika på nyheterna i höstens program.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se