Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 11, 2016

Vissa dagar på jobbet roligare än andra. Vid dagens besök av statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi kom beskedet som många väntat på. Regeringen har beslutat att den statliga eHälsomyndigheten ska placeras i Kalmar. Det är Landstinget, Länsstyrelsen, Kalmar kommun, Linnéuniversitetet och Regionförbundet som tillsammans lyft fram Kalmar som en lämplig placering. Det är ett oerhört glädjande besked som vi kommer ta tillvara på ett bra sätt. Vi kommer att skriva mer om etableringen och det fortsatta arbetet i ett kommande nyhetsbrev.

Sommaren är här och årets sommarstad har utsetts. Grattis Kalmar, för andra året i rad! Hårt och fokuserat arbete lönar sig. Grattis även till Västervik som kom som god trea. Till Oskarshamn får vi säga att ni kommer igen nästa år! Detta bevisar återigen att länet är en attraktiv besöksregion. Vi ligger på en stadig fjärdeplats sommartid, endast storstadsregionerna har fler gästnätter.

Arbetsförmedlingen har i dagarna kommit ut med sin prognos för utvecklingen av arbetsmarknaden. Länet förutspås en fortsatt positiv utveckling sett till tillkommande jobb men vi har även utmaningar att hantera då prognosen paradoxalt nog också visar på en ökande arbetslöshet. Ett trendbrott kan skönjas inom industrin där man förutspår att minskningen av antal arbetstillfällen avstannat och eventuellt istället kommer att öka något.

Den blomstertid nu kommer… Den är nästan redan utblommad men studenterna lär ändå höras på gator och torg under veckan!

Helena Nilsson


Anhörigriksdagen 2016

Cirka 550 personer deltog när den artonde Anhörigriksdagen i rad gick av stapeln i Varberg i maj. Konferensens bjöd på intressanta föreläsningar och seminarier som i år kretsade kring temat Anhöriga i rörelse. Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, fanns på plats som utställare och höll även en föreläsning om metoder för att utveckla stöd till anhöriga. Föreläsningen genomfördes av Lennart Magnusson, verksamhetschef och Elizabeth Hanson, FoU-ledare, båda från Nka. Läs mer på Nka:s webb.


Livsmedelskonferens 28-29 september

Den 28-29 september är regionförbundet med och anordnar livsmedelskonferensen Mötesplats kring svensk råvara. Konferensen är en mötesplats för dig med intresse inom produktion och förädling i livsmedelsbranschen. Temat i år är växande värde. Läs mer om programmet och boka datumet i din kalender!


Hur säkrar vi länets kompetensförsörjning?

Hur säkrar vi länets kompetensförsörjning var rubriken på det kompetensforum som arrangerades den 9 juni i Kalmarsalen med ca 80 deltagare från bland annat länets kommuner, universitetet, utbildningsaktörer, näringslivet, YH-utbildare och studieförbund. Under dagen diskuterades frågan kring validering, behovet av fördjupad samverkan mellan länets aktörer, ökad kontakt mellan näringslivet och utbildningsaktörerna och nationella/internationella system för bättre matchning av kompetens. På konferensen presenterades också två rykande färska rapporter, Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Kalmar län  samt OECDs rapport Förstärkt jobbskapande i Kalmar län. Följa gärna regionförbundets fortsatta arbete här.


Regionförbundets sista styrelsemöte innan sommaren

Denna vecka möts regionförbundets styrelse för sista gången innan sommaren. Mötet hålls i Vimmerby och temat är Forskning och högre utbildning. Medverkar gör bl.a. Linnéuniversitets rektor Stephen Hwang samt representanter från Högskolecentrumcentrum i Västervik, Hultsfred och Vimmerby. Övriga frågor på agendan är bland annat regionfrågan, åtgärdsvalsstudie samt yttrande över betänkandet EU på hemmaplan. Läs mer i styrelsehandlingarna.


Ansök om finansiering till förstudier inom Södra Östersjöprogrammet senast den 17 juni

Den 17 juni är sista dag att söka finansiering för att genomföra förstudier inom Södra Östersjöprogrammet. Kravet är att minst en utländsk partner från södra Östersjöregionen ingår i förstudien. Mer information


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se