Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SmåKom Nyhetsbrev

Borgholms kommun - välkommen!

Vid styrelsemötet den 26 maj antogs Borgholms kommun enhälligt som medlem nummer 69 i SmåKom.

Vi är glada över den positiva medlemsutvecklingen. Det är ett kvitto på att SmåKom behövs för att driva på nationellt och sätta fokus på små kommuners frågor och villkor. Vår röst blir allt starkare när vi blir fler.

I övrigt antog styrelsen ett yttrande över utredningen "Låt fler forma framtiden" - SOU 2016:5. Yttrandet bifogas här.
Sista datum för att yttra sig är den 21 juni


Besök i Habo och Grums kommuner

SmåKoms utåtriktade arbete fortatte under maj månad med två kommunbesök, då Habo i Västergötland (Jönköpings län) och Grums i Värmland besöktes. De båda kommunerna andas optimism inför framtiden. En utmaning har kommunerna gemensamt med många andra: det behövs nya bostäder. Befolkningen har ökat i de båda kommunerna under det första kvartalet 2016. 

Både Habo och Grums har närhet till en större stad, Jönköping respektive Karlstad. 

Utöver bostäder diskuterades bland annat integration, kompetensförsörjning och strandskydd. En längre rapport finns på vår webb.


Närke, Norrbotten och Västerbotten på tur

I juni planerar SmåKoms ordförande och sekreterare att  besöka Lekebergs och Laxå kommuner. Vid nästa månadsskifte åker vi norröver och hälsar på i Norrbotten och Västerbotten. Rapporter följer.

Hör av er till kansliet om ni vill träffa oss på er hemmaplan. 

Integration tema på Näringsdepartementet

Näringsdepartementet bjöd i maj till dialogmöte om integration på landsbygden. Deltagande var, utöver SmåKom, Hela Sverige ska leva, Skärgårdarnas Riksförbund, Landsbygdsnätverket, SKL, Tillväxtverket, Arbetsmarknadsdepartementet och Kulturdepartementet.

Frågorna gällde vad man kan göra för att underlätta mottagande och integration på landsbygden och hur man kan förmå nyanlända att stanna kvar i den första kommunen.  Efter ett fritt samtal konstaterades att nyckelorganisationer är, utöver kommunerna, också Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Ett uppföljande möte planeras efter sommaren med dessa organisationer.

Vinnova-medel till Sakernas Internet - IoT

Sakernas Internet (Internet of Things” – IoT), är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater med mera förses med små inbyggda sensorer och processorer.

Användningsområden kan vara äldrevård, energieffektivisering, transporter, miljö eller vatten och avlopp.Medel finns för projekt inom offentlig sektor, som genomförs tillsammans med andra aktörer. 

Mera information finns här.
Sista ansökningsdag är onsdagen den 31 augusti klockan 14:00. 


Landsbygdsriksdag på Gotland

SmåKom deltog på Landsbygdsriksdagen som Hela Sverige Ska Leva anordnar vartannat år. Den hölls i år på Gotland den 27-29 maj. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht invigde med att prata om bland annat skog, livsmedelsstrategi och den parlamentariska landbygdskommittén. Kommitténs ordförande, sekreterare och några ledamöter fanns också på plats.

Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för service - där SmåKom deltar - höll ett seminarum. SmåKoms sekreterare imponerades också av det väl utbyggda fibernätet för snabbt bredband, som nu når 98 procent av alla hushåll och företag på Gotland. 

Höstmöte den 24-25 november lunch-lunch

Sommaren har just tagit sin början, men vi vet att era almanackor snabbt blir fyllda av höstaktiviteter. Därför vill vi redan nu annonsera vårt höstmöte, som också planerades vid det senaste styrelsemötet.

Tid: Den 24-25 november 2016 lunch-lunch.

Plats: Wärdshuset Lasse Maja, Stockholm/Barkarby. Pendeltåget tar oss dit snabbt från Stockholms central. 

En skön juni månad och en trevlig midsommar tillönskas alla!

SmåKom, Box 141,  546 21 Karlsborg
Kontakt: Sekreterare Hilkka Eskelinen, 073 70 87 380 hilkka.eskelinen@smakom.se; www.smakom.se

Du får detta utskick som medlem till SmåKom eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.