Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 10, 2016

I veckan genomfördes det årligen återkommande evenemanget Tillväxtdagen i Västervik som i år hade rubriken ”Företagandet 2020”. Dagen var som vanligt väl arrangerad och välbesökt – inte minst fanns många företagare på plats.

Året som gått har varit ett bra år för Västervik då bland annat antalet företag har ökat och flera har expanderat, en ökad samverkan mellan högskolecentrum i norra länet har utvecklats, vilket har lett till ett bredare utbud av utbildningar och fler utbildningsplatser.

Glädjande är också att av de drygt 160 anställda på Akzo Nobel som förra året la ner sig verksamhet i Gamleby, har ca 130 fått nya jobb! Läs mer om tillväxtdagen i detta nyhetsbrev.

I veckan gör ett Näringsdepartementet ett studiebesök i Glasriket för att höra om utvecklingen efter nedläggningen av Orrefors med flera glasbruk. 2012 gav regeringen i uppdrag till länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs att tillsammans med regionförbunden arbeta med utveckling av näringsliv och besöksnäring i glasriket. Uppdraget har förlängts fram till 2017. Vi kommer också att berätta om utvecklingen i stort i regionen.

Helena Nilsson


Digitaliseringen – hett ämne på Tillväxtdagen i Västervik

Stefan Fölster, som är chef för Reforminstitutet, var en av föredragshållarna under Tillväxtdagen i Västervik den 25 maj. Fölster fokuserade på digitaliseringens framfart i alla branscher och menade att vi ofta talar om vilka jobb som kommer att försvinna i och med digitaliseringens intåg, men vi glömmer de jobb som tillkommer. Han menade också att det samtidigt med den digitala utvecklingen finns ett ökat behov av personligt bemötande och personligt anpassade tjänster.

I Sverige har digitaliseringen gått bra även om vissa jobb har försvunnit. Olika reformer som till exempel möjligheten till omskolning och skattereformer har dock underlättat omställningen. I länder som inte genomfört reformer ser utvecklingen annorlunda ut. Frågan man kan ställa sig är om det räcker med reformer eller om vi måste acceptera en högre arbetslöshet i framtiden? Fölsters slutsats om digitaliseringen är att den inte automatiskt gör saker bra eller dåliga utan att det, som så mycket annat, beror på hur vi hanterar den.

Mats Lundin, VD för forskningsinstitutet Swerea IVF, talade om digitaliseringen kopplat till den tillverkande industrin, där man nu ser tecken på att det inte är inom tillverkningen som personalminskningen sker utan det är på tjänstemannasidan. Många företag har tidigare digitaliserat sina produktionsprocesser och genomfört nödvändiga personalförändringar. Nu kommer samma process krävas även på den administrativa delen av företagen. Genom digitalisering av produktionsprocesserna är företagen mer konkurrenskraftiga och flera tar idag hem sin produktion igen. Nu gäller det bara att underleverantörerna hänger med i samma utveckling.

Handelskammaren, Swerea och regionförbundet kommer under hösten att arrangera ett seminarium på temat på något av länets företag. Detta återkommer vi till längre fram.


Samverkan för en attraktiv region

I veckan hölls slutseminarium på Kalmar slott i det treåriga nationella pilotprojektet Den attraktiva regionen där pilotområdena Linnéstråket och Mer Kalmarsund utgjort Kronobergs och Kalmar läns del i det nationella arbetet.
Syftet med DAR har varit att utveckla en samhällsplanering där samverkan mellan den rumsliga utvecklingen (till exempel kommunernas bebyggelseplanering) och transportsystemet (till exempel vägar, järnvägar och kollektivtrafik) är ett avgörande verktyg för regional utveckling. Planerings- och utvecklingsarbetet är idag en komplicerad process med många aktörer och intressen involverade och ingen ensam part kan själv skapa förutsättningar för hållbar och attraktiv regional utveckling. Samverkan och samordning är förutsättningar för att klara dagens utvecklingsarbete.
I pilotprojekten har samhällsplanerare från kommuner, regionerna, kollektivtrafiken, Trafikverket och Linnéstråket medverkat. Vid seminariet på slottet deltog även många politiker, såväl regionala som kommunala.
DAR-projektets kunskaper och insikter kommer nu att kopplas till den pågående revideringen av regionens utvecklingsstrategi, RUS. Avsikten är att ta fram regionala strukturbilder som ger en fysisk dimension av RUS.

Läs mer om det nationella projektet ”Den attraktiva regionen”


Hur blir det med bredband när adsl stängs ned?

Inom de närmaste åren avvecklar Telia i etapper sitt kopparnät och därmed försvinner också möjligheten att få bredband via adsl. Landsbygden kommer att påverkas i stor utsträckning och intresset från marknadens aktörer är mycket litet när det gäller bredbandsutbyggnad i dessa områden. Orsaken är att lönsamheten per anslutning och användare är lägre jämfört med i tätorten.
På kort sikt finns ett antal mobila alternativ som kan ersätta adsl, men i det längre perspektivet behövs andra insatser. Regionförbundets bredbandskoordinator har identifierat ett antal åtgärder som behövs för att skapa förutsättningar för bredband på landsbygden:
• utveckla och förtydliga tekniska alternativ för bredband via fiber, mobil, radiolänk och satelliter i olika kombinationer
• utveckla alternativ för projektstyrning, förvaltning, affärsmodeller och finansiering
• säkerställa ett upphandlingsstöd för de aktörer som vill förverkliga bredband på landsbygden
Just nu arbetar vi med en förstudie som ska undersöka på vilket sätt de här åtgärderna ska bli av och i vilken form arbetet bäst kan utföras. Förstudien beräknas vara klar i höst.

Läs mer om bredbandskoordinatorns arbete på www.rfkl.se/bredband


Dags att lämna in ansökningar till South Baltic-programmet

Nu har South Balticprogrammet öppnat upp sin andra ansökningsomgång för projekt med internationella partnerskap. Totalt finns 680 miljoner kronor att söka och ett projekt kan söka mellan 300 000 till 2 miljoner euro i EU-stöd. Den aktuella utlysningen är öppen till 17 juni.
Det finns även möjlighet att söka förstudiemedel för projekt som omfattar max 40 000 euro. Ansökningsperioden för dessa är den 31 maj till den 17 juni. Regionförbundet är Nationell kontaktnod för South Baltic-programmet och kan hjälpa till med information, råd och tips.

Kontakta gärna oss om du vill diskutera din projektidé.


400 000 kronor till ökad läsning

Regionbiblioteket får 400 000 kronor från Kulturrådet för lässatsningen "RELÄ - Regionen läser". Projektet är ett samarbete mellan länets bibliotek och till exempel studieförbund, idrottsföreningar, skola, fritidsgård och Länskulturen. Projektet har varit igång drygt ett år med 13 delprojekt som tillsammans har genomfört ett hundratal olika läsfrämjande aktiviteter i Kalmar län. Pengarna beviljas för projektets fortsatta satsningar på lässtimulerande insatser.

Läs mer om projektet på www.regionenlaser.wordpress.com


Välkände skolutvecklaren James Nottingham till Kalmarsalen

Den 16 augusti anordnar regionförbundet och Mönsterås kommun ett seminarium med James Nottingham & Martin Renton i Kalmarsalen. James Nottingham är en mycket högt ansedd pedagog och skolutvecklare som startat konsultverksamheten Challenging learning, där också Martin Renton ingår. De arbetar över i stort sett hela Europa med skolutvecklingsprojekt och ett av dessa är det utvecklingsarbete som Mönsterås kommun inlett med stöd ifrån regionförbundet. Arbetet grundar sig på psykologen Carol Dwecks omfattande forskning om prestation och framgång, forskningsteorin som fått namnet Mindset.

Föreläsningen i augusti handlar om de metoder som visats sig ge förbättrade skolresultat. Det blir både teorier och praktiska tips och mycket av det som tas upp är applicerbart även utanför skolans värld. Ta chansen att få inspiration och idéer till ditt område.

Anmäl dig senast den 10 juni via den här länken.


Temadag om barn och farliga ämnen

Barn är extra känsliga för farliga ämnen. Dessa ämnen kan till exempel finnas i leksaker, elektronik, textilier, plast och hygienprodukter. Miljösamverkan Sydost samordnar projektet Giftfri miljö i förskolan där syftet är att minska förskolebarns exponering för giftiga kemikalier genom information och tillsyn.

Den 22 september kommer bland annat förskolechefer, miljöhandläggare, barnmorskor och lekterapipersonal att bjudas in till en temadag om barn och farliga ämnen. Evenemanget hålls på länssjukhuset i Kalmar och arrangeras i samverkan med länsstyrelsen och Landstinget i Kalmar län.

Under dagen redovisas de senaste forskningsrönen om farliga kemikalier, bra exempel och svaren på en enkät till länets förskolechefer. I samband med aktiviteterna presenteras också den samlingssida på webben med filmer om farliga kemikalier som Miljösamverkan Sydost har låtit AV-Media Kalmar län sammanställa.

För mer information om projektet och enkäten se Miljösamverkan Sydosts webbsida.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se