Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 4/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans fjärde Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Träffa Gård & Djurhälsan på Borgeby!

Välkomna till vår monter!

Besök vår monter (S106) på Borgeby fältdagar, Bjärred i Skåne den 29-30 juni.

Kan du bygga framtidens smartaste stall?

Jordbruksverket bjuder in till en tävling för att utveckla framtidens lönsamma djurstallar. Ambitionen är att lyfta fram investeringsprocessen vid nybyggnation och kommer förhoppningsvis att vara till nytta för alla som står inför en investering i djurstall.

Den här upphandlingen ligger inom landsbygdsprogrammet.

Hur går det till?

Arbetet ska göras av en utvecklingsgrupp med minst 3 personer med olika kompetenser. I varje utvecklingsgrupp ska det finnas en jordbruksföretagare som planerar att investera i nytt stall och som byggnadslösningen anpassas för.

Tävlingen kommer att omfatta produktionsgrenarna:

  • smågrisar
  • slaktgrisar
  •  dikor
  • mjölkkor
  • slaktungnöt
  • lamm

De grupper som ska tävla kommer att utses genom en upphandling. Två lag inom varje produktionsgren kommer att väljas ut. Varje grupp kommer att få betalt för sitt projekteringsarbete.

Verkar det spännande för dig? Läs mer här, och tänk på att sista dagen för att lämna anbud är den 22 augusti 2016 kl. 12.00!

Har tjuren haft möjlighet att göra sitt jobb?

För att kalvningssäsongen nästa år ska bli så lyckad som ni har tänkt er är det viktigt att vara uppmärksam på brunster i dikoflocken. Studera flockens beteende och notera de betäckningar eller uppvaktningar ni ser för att kunna följa upp eventuella omlöpningar 3 veckor senare. Vid hög andel omlöpningar kan ni misstänka att något inte står rätt till.  

Kontrollera alltid tjurens betäckningsresultat genom att dräktighetsundersöka alla hondjur på hösten. Rektala dräktighetsundersökningar kan göras  6-8 veckor efter betäckning och utförs av husdjursföreningens personal. Med ultraljud kan man undersöka tidigare. Om man har många odräktiga hondjur men vill rädda dräktighetsresultatet, men med en något senare kalvning, kan man skaffa en ny tjur. 

Orsakerna till att tjuren inte gjort sitt jobb kan vara flera t.ex.

  • Han är för ung, tjuren bör vara 15 månader
  • Han har ont i ben/klövar vilket gör att han inte vill hoppa
  • Han har haft för många hondjur vilket också kan leda till förslitningsskador. Inte mer än 10-15 hondjur är rekommenderat för en ettåring
  • Han är i dålig kondition t.ex. hög parasitbelastning, selenbrist, för fet
  • Han har haft en febertopp vilket påverkar spermiekvaliteten
  • Han har dålig spermiekvalitet

 Du kan läsa mer om vad man ska tänka på om avelstjuren i vår kunskapsbank

Vattnet ska hålla god kvalitet!

Vatten är ett jätteviktigt fodermedel och det är viktigt att djuren har fri tillgång det samt att det ska vara av god hygienisk kvalitet. En ko dricker mellan 50 till 100 liter på en dag och ett ungdjur mellan 20 till 50 liter per dag.

En bra sammanfattning om vatten till nötkreatur finner du i vår kunskapsbank.

Mineraler behövs även på bete

Mineraler är nödvändiga för att djuren ska kunna hålla en optimal tillväxt och hälsa. Ibland glöms mineraltillgången på bete bort, ofta av praktiska skäl. De allvarligaste bristerna på bete är magnesiumbrist, som kan orsaka kramper och dödsfall, och selenbrist, som kan orsaka hälta och dödsfall.

Det är ofta inte tillräckligt med en slicksten med mineral, men den är ett utmärkt komplement! Djuren har lättare att få i sig i tillräcklig mängd av mineraler i granulatform. Det finns olika former av selen. Selenjäst tas upp lättare av kroppen än det vanliga selensaltet (natriumselenit). Lägg saltstenen i mineralbaljan så söker sig djuren bättre till mineralerna.

Tycker man att det är jobbigt att flytta mineralbaljor finns numera även mineralkapslar att ge till djuren. 

Giftiga växter

Vissa växter är giftiga för nötkreatur. En del orsakar sjukdom redan vid lågt intag medan andra måste konsumeras i större mängd innan de orsakar sjukdom. Passa på att uppdatera kunskapen om vilka växter som är olämpliga. 

Du kan läsa mer om giftiga växter på SVA:s hemsida 

Bilder kan också ses i den virtuella floran

Sprängört. Illustration: Franz Eugen Köhler, 1887. Bild: SVA

Rätt rapportering hela räkningsperioden!

Den 1 augusti börjar räkningsperioden för nötkreatur för de stöd som du söker 2017. Tänk på att om du köper djur som säljaren till exempel har missat rapportering på eller haft omärkt så får du inget stöd för det djuret.

För att du ska kunna få stöd för de djur du har under räkningsperioden måste de vara rätt märkta, journalförda och rapporterade till CDB, det centrala nötkreatursregistret, i rätt tid. Om du missar något av detta så får du inget stöd för djuret för den räkningsperioden. Kom ihåg att det här gäller även då du köper djur. Om säljaren har missat något av villkoren ovan under räkningsperioden så får du inget stöd för det aktuella djuret. För att ta reda på om djur som du köper är rapporterade till CDB i rätt tid kan du be säljaren visa ett utdrag ur CDB.

Räkningsperioden gäller för nötkreatursstödet, ersättningarna för ekologisk produktion, kompensationsstödet och miljöersättningen för hotade husdjursraser och den sträcker sig till och med den 31 juli 2017.

Läs mer om märkning och registrering på Jordbruksverkets hemsida.

Kokviga - vad ska man tänka på?

I tider av kalvbrist kan det ibland vara lockande att prova nya produktionsmodeller för att få fram fler kalvar.

Gård & Djurhälsan har sammanställt ett material som belyser fördelarna, svårigheterna samt de ekonomiska förutsättningarna som produktion av kokviga innebär. Materialet kan du hitta här, och under fliken Kunskapsbank/Management/Dikalvsproduktion.

Årets Agribenchmarkkonferens genomförd

Årets Agri Benchmarkkonferens ägde rum i Cordoba i Spanien i mitten av juni. Totalt fanns 23 länder representerade varav Johanna Bengtsson från Gård & Djurhälsan deltog från Sverige. Utöver den internationella jämförelsen för produktions- och ekonomiska resultat avhandlades ämnen som djurvälfärd, hållbarhet och vilka faktorer som för närvarande påverkar utvecklingen av nötköttsproduktionen i de länder som ingår i nätverket.

Värdnationen Spanien är EUs nästa största dikalvsproducent med över 2 miljoner dikor men har minskat med drygt tre procent sedan 2006. De utmaningar som de ser framöver för den spanska nötköttsproduktionen är bland annat lagförändringar, handelsavtal, klimatförändringar och minskad konsumtion. Totala konsumtionen av nötkött i Spanien har minskat sedan 2006 med totalt 19 procent och ligger i dagsläget på 12,2 kg per capita vilket kan jämföras med Sveriges 25,9 kg per capita. 

Bilden visar en av gårdarna som besöktes under konferensen och som även är en gård som ingår i den internationella jämförelsen. Gården ligger utanför Cordoba som är ett typiskt område för dikalvsproduktion och besättningen består av ca 80 korsningskor (Charolais, Limousin och Retinta). Kalvarna avvänjs vid 7-9 månaders ålder med en avvänjningsvikt runt 200 kg. Dikorna avvänjer i genomsnitt 0,84 kalv per diko.

Liten ökning av ekologiska nötkreatur 2015

Jordbruksverket har sammanställt hur den ekologiska djurproduktionen var fördelad under 2015. I materialet redovisas antal djur som är omställda till ekologisk produktion enligt EU:s regelverk för ekologisk djurhållning.

I juni 2015 var 285 800 nötkreatur omställda till ekologisk produktion. Det var en ökning med knappt 2 % jämfört med 2014. Antalet ekologiska mjölkkor uppgick 2015 till knappt 47 700 djur, en liten ökning jämfört med 2014. Andelen ekologiska mjölkkor låg dock kvar på 14 %.

De ekologiska besättningarna med kor för uppfödning av kalvar var 68 % större än genomsnittet för samtliga besättningar i riket 2015. Den genomsnittliga ekologiska besättningen hade 29,7 kor, medan genomsnittet för landet 2015 var 17,7 kor-

 Antalet ekologiska kor för uppfödning av kalvar uppgick till 64 400 vilket var i stort sett oförändrat jämfört med 2014.

Jämtland och Värmlands län hade störst andel ekologiska kor för uppfödning av kalvar  2015, men ett flertal län hade höga andelar. Blekinge och Skåne är de län som hade lägst andelar.

Källa: www.jordbruksverket.se

Mervärden i svensk nötköttsproduktion

Jordbruksverket har sammanställt fakta om mervärden hos svenskt kött, med målet att det ska bli enklare för konsumenter att välja mer hållbara alternativ i köttdisken. 

Med mervärden menas de höga kraven på djurskydd, djurhälsa och smittskydd som skiljer Sverige från många andra länder. Andra mervärden är lägre klimatpåverkan och främjandet av ett rikt odlingslandskap med biologisk mångfald.

Här kan du ladda ner skriften från Jordbruksverkets hemsida.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.