Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev maj 2016

Redaktör:
Sofie Drake

Ansvarig utgivare:
Srinivas Uppugunduri

Webbadress:
www.cancercentrum.se/sydost


Missa inte

Skriv in din e-postadress och få de senaste nationella nyheterna direkt i mejlen från Mynewsdesk.


På gång

30 maj 2016

Regionmöte om bröstcancer – tema metastaserande bröstcancer. Plats: Kulturhuset Pigalle, Nässjö. Läs mer och anmäl här

28 september 2016

Palliation Sydöst. Plats: Kalmar, Program och anmälan kommer senare. Kontaktperson: Jessica Eriksson, processledare inom palliation för RCC Sydöst.

Jessica.eriksson@ltkalmar.se

Se vad mer som är på gång i kalendern »


Uppskattad bredd gav utvecklingskraft

- Jag vill bli bemött för den jag är, inte bara för vilken sjukdom jag har. Jag som anhörig behöver bli lyssnad på. – Bjud in till det samtalet!

Det uppmanade Mats Uddin när han inledde Utvecklingskraft cancer i fredags, ett evenemang som lockade 250 personer från hela sydöstra sjukvårdsregionen.


Primärvården borde vara större

Mats Bojestig, hälso-och sjukvårdsdirektör i Jönköpings län pratade om de förändrade roller som ökad specialisering i vården innebär, både i yrket och för patienten. Baksidan av denna utveckling är att vi missar primärvården, som ju är den instans som patienten oftast möter först.

- I internationella jämförelser har Sverige västvärldens minsta primärvård. För att öka produktiviteten skulle den behöva vara betydligt större, sa Mats.

Mats pekade också på hur viktig preventionen är för de övergripande hälsoresultaten.

- Många studier visar att hälsa beror mer på hur vi har det i arbetslivet och med våra sociala kontakter, än på hur vården fungerar.

- Slutligen måste vi arbeta mer på hur stödet kring patienten ser ut. Det är särskilt viktigt när man har en kronisk sjukdom, som ju cancer i många fall är. Där måste vi arbeta mer intensivt för där finns mycket att hämta, avslutade Mats Bojestig.


- Vem är den mest värdefulla spelaren för just den här patienten? Ta reda på det och stötta den personen!

Det var ett av de råd till vården som Johan Viktorsson fömedlade i sitt föredrag på Utvecklingskraft cancer.

Johan drabbades vid 38 års ålder av koloncancer, som senare visade sig ha spritt sig till levern. Både Johan, hans fru Anna och Johans mamma tog hjälp av kurator under olika perioder för att på så sätt få stöd att hantera sina känslor. Tillsammans bildade släkten ett team, vilket Johan beskrev som en viktig del i att klara av situationen. Johan beskrev sin fru Anna som den mest värdefulla spelaren.

- Varje patient har anhöriga omkring sig. Vem är den mest värdefulla spelaren för just den här patienten? Ta reda på det och stötta den personen!

Läs hela artikeln här


Vad tar ni med er från Utvecklingskraft cancer?

Anna Wahlstam, moderator och patientrepresentant:

- Jag tar med mig Åsa Kadowakis föredrag, där hon pratar om uttrycket: ”Du är ju så stark” och hur det skapar psykisk ohälsa idag. Ni kan inte gissa hur många gånger jag har hört det. Ja, jag är stark, men ni vet inte hur svag jag också är ibland.

- För framtiden tänkte jag på Andrum och Hjärtats hus – där vi skapar mötesplatser för patienter att dela sina erfarenheter. Kanske skulle vi kunna organisera ett samarbete där också vården kan ta tillvara patienters erfarenheter på ett bättre sätt.

Ragnhild Holmberg, Hälso-o sjukvårdsdirektör i Kalmar:

- Ett intressant program med fokus både på hårda fakta och mjuka värden precis som programmet utlovade. Största utmaningen för framtiden är fortfarande forskning.

Mia Frisk, regionpolitiker:

- Jag tar med mig Åsa Kadowakis föredrag. Jag ska sträcka på mig nästa gång någon kallar mig bitch – det betyder nämligen Baby in total control of herself.

- För framtiden tar jag med mig utveckling av den palliativa vården, som är en utmaning.


Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ utvecklingen på webben www.cancercentrum.se/sydost
och gör oss gärna till favorit!