Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 9, 2016

Vilka framtida utmaningar står den kulturella och kreativa sektorn för, vilka satsningar görs och hur kan man genom samverkan skapa tillväxt och utveckling inom området? I dag och i morgon genomför Tillväxtverket tillsammans med Landstinget samt Regionförbundet i Kalmar län konferensen När kultur är resans mål. Under två dagar kommer vi att lyfta fram satsningar och utmaningar inom kulturella och kreativa näringar och hur konkret samverkan bidrar till utveckling. Vägar mot en starkare kulturexport och ökad kulturrelaterad internationell turism i Sverige kommer att stå i fokus. Konferensen utgår från Kalmar men kommer att göra besök runt om i länet för att visa några av de styrkor som finns här, bl.a. Målerås Glasbruk, Musikfestivalen Öland Roots, Örsjö Belysning, Astrid Lindgrens Värld samt Eketorps Borg. Missa inte detta!

I går var jag i Stockholm för att delta i ett möte med indelningskommittén och de län som vi föreslås bilda region med. Resultatet från mötet är att dialogen ska fortsätta två veckor till med syftet att hitta en gemensam syn på en eventuell framtida storregion. På onsdag bjuder indelningskommittén in samtliga län och regioner i Sverige till ett nytt möte. Då står förslag på ny indelning av ett antal statliga myndigheter, som ska följa den nya regionindelningen, på agendan. Dessa två möten kommer att följas upp av indelningskommitténs delbetänkande som lämnas den 30 juni.

I helgen kom äntligen det välbehövliga regnet! Vi fortsätter regndansen på Öland!

Helena Nilsson


Äspölaboratoriet – en framtida innovationsmiljö

Teknik för gruvindustrin, autonoma robotar för byggbranschen eller kanske en plats för att studera fenomen i rymden. I mitten av april samlades ett 20-tal deltagare från akademi, näringsliv och kommun för att diskutera hur Äspölaboratoriet kan användas i framtiden. Diskussionerna under dagen täckte in många olika områden, allt från rymdforskning till teknikutveckling för gruvindustrin. Mer information om vad man kom fram till under dagen finns att ta del av på SKB:s webbplats


Slutseminarium för pilotprojekten Linnéstråket och Mer Kalmarsund

Hur kan transportsystem, infrastruktur och bebyggelseutveckling samspela och bidra till regional utveckling, miljöeffektiv rörlighet och social hållbarhet? Projektet Den Attraktiva Regionen har under tre år bedrivit pilotprojekt i landet för att få en bild av mindre kommuner och orters förutsättningar att ta del av, och bidra till, regional utveckling. Två av dessa är Linnéstråket och Mer Kalmarsund. Den 27 maj anordnas en konferens där resultaten presenteras.


Hur säkrar vi länets framtida kompetensförsörjning?

Hur ska vi kunna öka matchningen och rörligheten på länets arbetsmarknad? Hur analyserar vi kompetensbehov i framtiden? Hur kan företag samarbeta med universitet, kommuner och landsting för att skapa förutsättningar för att säkerställa kompetens? Och vilka insatser görs nationellt, regionalt och lokalt för att säkra den framtida kompetensförsörjningen?

Den 9 juni bjuder Regionförbundet in till ett kompetensforum där vi samlar beslutsfattare inom näringslivet, politiken, universitetsvärlden och den offentliga sektorn för att skapa en gränsöverskridande dialog. Under dagen presenteras bl.a. en färsk OECD-rapport för Kalmar län som visar utmaningar och möjligheter och Tillväxtverket presenterar de satsningar som görs på nationell nivå. Arbetar du med dessa frågor och vill bidra till ett hållbart och långsiktigt arbete kring kompetensförsörjningsfrågor? Boka då datumet i din kalender. Inbjudan skickas ut inom kort.


Läs mer!

Som allt annat är även språket i ständig förändring. Trots att text finns överallt och att vi läser som aldrig minskar läsförståelsen hos barn och ungdomar. Att förstå texter är en viktig demokratisk fråga. Hur ska vi göra för att våra barn och unga ska bli goda läsare? Varje månad skickar AV-Media ut ett nyhetsbrev till länets lärare. Den här månaden riktas fokus på läsning. Förutom filmer och podcasts som tydliggör vikten av läsning finns även artiklar kring den digitala läsaren och vilka möjligheter AV-Media kan ge länets skolor för att väcka läslusten bland barn och ungdomar! Mer information


Hur går det, når vi miljömålen i Kalmar län?

Frisk luft till 2020. Sedan ser det sämre ut. För tre av miljökvalitetsmålen är utvecklingen negativ, för resterande åtta som bedöms regionalt går det inte att se någon tydlig riktning för miljön. Detta visar den regionala uppföljningen som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen (för levande skogar) gör varje år. Hur det går för varje mål kan du läsa mer om här.


Upptaktsdag kring den social barn- och ungdomsvården

Situationen inom barn- och ungdomsvården har under flera år varit mycket ansträngd. SKL har tagit fram en handlingsplan för att skapa bättre förutsättningar för att den sociala barn- och ungdomsvården ska kunna klara sitt uppdrag. Handlingsplanen innehåller 44 förbättringsförslag som berör både nationell, regional och lokal nivå.

Den 14 april träffades politiker och chefer inom socialtjänsternas barn- och ungdomsvård i Kalmar län för att diskutera och prioritera arbetet framöver. Kjerstin Bergman och Christina Norlin Mistander från SKL informerade om bakgrund och den aktuella situationen. Kommunerna arbetade sedan med att prioritera mellan förbättringsförslagen, både ur ett regionalt och lokalt perspektiv.


Plug In 2.0 fortsätter ytterligare ett läsår

Nu är det klart att de fyra Plug In-verkstäderna som arbetat med att höja motivation, resultat, behörighet samt att minska avhopp från gymnasieskolan kommer att fortsätta även under nästa läsår. Europeiska Socialfonden (ESF) finansierar projektet under ytterligare ett år med ca 4,5 miljoner kronor. Under det år som projektet varit igång så visar verkstäderna goda och tydliga resultat av arbetet att motivera och coacha elever. I Västervik har avhoppen från gymnasieskolan minskat från 32 stycken (februari 2015) till 8 stycken (februari 2016). Oskarshamn, som arbetar med elever i grundskolans sista år, har 9 elever ökat sitt meritvärde med tillsammans 375 poäng, vara en elev ökat sitt meritvärde från 60 till 175. Förhoppningsvis kommer ytterligare positiva resultat när vårterminens betygssättning och utvärderingar presenteras


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se