Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.


Almedalsveckan

Den 3 - 10 juli är det dags för Almedalsveckan i Visby. Veckan har utvecklats till att bli en av Sveriges största mötesplatser. Med demokrati och öppenhet i fokus ges goda möjligheter att debattera samhällsfrågor. Fem av oss från Forum för Brukarinflytande kommer att vara på plats mellan den 6 - 9 juli och låta oss inspireras, nätverka samt ta del av tankar och idéer inför höstens arbete gällande delaktighet och inflytande. Läs mer om Almedalsveckan  här.

Vi har valt ut intressanta webbsända seminarier från Almedalen som du kan ta del av här.


Första året i projektet har passerat

Tänk vad tiden flyger! Vi är redan en bit i projektets andra år. Utan att överdriva kan man nog säga att det både varit väldigt tufft och helt helt underbart. Som en bal på slottet. Och festen fortsätter ända fram till våren 2018. Man kan konstatera att det är en långsam och knölig process att utveckla brukarinflytande. Men vi ger oss inte! Och med de många och engagerade samarbetspartner som finns inom området så är förutsättningarna ändå mycket goda. Och man kan ju, har vi konstaterat, göra nya Arvsfondsansökningar utifrån alla de goda idéer som vi knäcker tillsammans.

Anna-Maria Lundberg, Projektledare


Utbildningsdag på Gysinge folkhögskola

2-4 september bjuder Forum för Brukarinflytande tillsammans med RSMH Uppsala län med stöd från HSO Uppsala län in till utbildning på Gysinge folkhögskola -  "Med starkare Röst. Utbildningen/studiecirkeln förbereder deltagaren för en aktiv roll som brukarrepresentant för en förening eller ett nätverk av föreningar. Detta kan vara i arbetsgrupper, brukarråd eller liknande. Så är du intresserad av att bli representant för din förening eller kan tipsa om någon som skulle passa i rollen kontakta din förening eller Anna-Maria för mer information.


Sommar på ingång

Vi önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar. Vi  är tillbaka i tjänst måndag 15 augusti, förhoppningsvis utvilade och fit for fight. Varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor, synpunkter och idéer.

Trevlig sommar!

Anna-Maria, Eleonor, Laila, Petra, Elsa, Johanna och Jouanita

 

Psykiatri

Utvecklingsledare Elsa Kjellander informerar om att den 6 juli klockan 8.00-9.30 kommer Föreningen Hjärnkoll Uppsala hålla ett seminarium under Almedalsveckan i Visby. Seminariet handlar om att skapa attitydförändring, brukarinflytande och delaktighet. Men också om hur Attitydambassadörer kan skapa goda böcker som ökar barns kunskap om psykisk ohälsa i familjen. Läs mer här.


Neuropsykiatri

Uppsala kommun har 2016-04-28 fattat ett beslut att arbeta med skolans samverkansprojekt angående elevers skolfrånvaro - "Vända frånvaro till närvaro". För att lyckas med detta arbete är det viktigt att involvera och lyssna på elevers erfarenheter. Från 7 juni 2016 finns en projektledare anställd vid omsorgsförvaltningen som ska driva utvecklingsarbetet. Vi följer detta projekt med stort intresse och med återkoppling från utvecklingsledare Laila Blideskog. Läs mer här om projektet.


Utvecklingsstörning/LSS

Den 1 juni var utvecklingsledare Eleonor Belin på träffpunkt Stegen i Knivsta och föreläste tillsammans med sin kollega Petra Rohrer om erfarenheten av svår ångest, PTSD (Post traumatisk stressyndrom) och om djurens betydelse för hälsan för deltagare på träffpunkten. Detta var mycket uppskattat. Läs mer om de olika Ångestsjukdomarna här.


Samsjuklighet

Arbetet med Akergrupperna för anhöriga inom psykiatrin i Uppsala har varit mycket uppskattat under de år som det har pågått. Detta har nu resluterat till att utvecklingsledare Petra Rohrer har blivit utsedd till samordnare för dessa grupper i samarbete med Röda Korset. Petras uppgift som samordnare kommer innebära att hitta personer med egen erfarenhet/brukare eller med erfarenhet av att vara anhörig som vill delta i kommande Akergrupper inom områdena Bipolär sjukdom, Depression, Ångestsjukdomar och Självskadebeteende. Föreningen Frisk och Fri arrangerar Akergrupper med tema Ätstörning. Läs mer om Akergrupper här.

Månadens boktips

Författare: Arnhild Lauveng.
Norska Arnhild berättar bl a om kaptenen i hennes huvud som beordrade henne att skada sig sig själv. Arnhild var under många år inlagd på flera olika psykiatriska vårdavdelningar och ger tydliga bilder av vad som hjälpte och vad som stjälpte. Bl a vikten av att bli behandlad som en människa - inte bli avfärdad som "bara" patient. Arnhild är numera verksam som psykolog. Läs mer här.


Personal på forumet

              Anna-Maria

                  Eleonor

                   Laila

                   Petra

                  Elsa

                Johanna

                                                                            Jouanita


Tillsammans gör vi skillnad!

Forum för Brukarinflytandes nyhetsbrev erbjuder dig information om verksamhetens arbete i att öka delaktighet i vård och stöd.

Vi har nu 415 prenumeranter.

  www.brukarinflytande.se 

E-post: info@brukarinflytande.se 

Tel: 076 - 309 37 12

Du hittar oss även på FaceBook

 

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.