Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 8, 2016

Så har vi firat Valborg och Kungen! Det innebär att våren är här på allvar och som vanligt tänker man att ”i år ska jag verkligen ta tillvara våren”! Har vi hört det förr…? Kan också berätta att näktergalen anlänt Öland!

Den gångna veckan var jag i Kina tillsammans med politiska representanter från Kalmar län och region Kronoberg. Syftet med resan var att befästa och utveckla samarbetet med våra samarbetspartners i Changxing och Huzhou som vi etablerade 2004.  Vår verksamhet i Kina, Småland China Support, är en viktig pusselbit i länets arbete för ökad internationalisering. Syftet är att hjälpa företag in på den kinesiska marknaden. Ett särskilt fokus ligger på företag inom miljöteknik, trä, glas samt besöksnäring. Hittills har över 200 företag fått hjälp och stöd i arbetet. Småland China Support arbetar också med att rekrytera betalande studenter från Kina, Sydkorea, Malaysia, Vietnam och Indonesien till Linnéuniversitetet. Under studietiden i Kalmar län och Kronoberg skapar dessa studenter goda relationer till länet, något som i sin tur kan bidra till affärs- eller samarbetsrelationer längre fram.

Följ gärna vårt arbete i Kina på verksamhetens facebooksida.

Helena Nilsson


Missa inte konferens om kulturdriven turism

Den 17-18 maj anordnas konferensen När kultur är resans mål på Kalmar Slott. Bakom arrangemanget står regionförbundet, landstinget och Tillväxtverket.  Under två dagar varvas teori och praktik om kulturdriven turism och design. Satsningar och utmaningar inom kulturella och kreativa näringar kommer presenteras och vägar mot en starkare kulturexport och ökad kulturrelaterad internationell turism i Sverige kommer att belysas. Läs mer och anmäl dig


Samarbetet i Euroregion Baltic allt viktigare

Sedan 1998 samarbetar Kalmar län med sju andra regioner i sydöstra Östersjöregionen inom organisationen ERB, Euroregion Baltic. Förutom de svenska länen Kronoberg och Blekinge ingår danska Bornholm, polska Pomorskie och Warma-Masurien, ryska Kaliningradområdet och Klaipedaregionen i Litauen i samarbetet. Vid det senaste mötet med ERB i Kaliningradregionen i april valdes Alexander Bogdanov från Kaliningrad till organisationens ordförande med Akko Karlsson från Kalmar län till vice.

– Med en starkt högernationalistisk och populistisk ny regering i Polen och ett allt aggressivare Ryssland har samarbetet med dessa länder på nationell nivå blivit allt mer bekymmersamt. Det är ett skäl till varför det just nu är extra viktigt att upprätthålla och stärka kontakten på det mellanfolkliga planet, d.v.s. på lokal och regional nivå. Just nu har vi flera samarbetsprojekt på gång inom turism, vatten, energi, ungdomars delaktighet och inflytande, världsarv, museer m.m. Genom vårt samarbete med politiker och tjänstemän i ERB-regionen har vi en ovärderliga kontakter för att både förstå men också stödja en positiv utveckling hos våra grannar på andra sidan havet. Något som också skapar utveckling i vårt eget län, säger Akko Karlsson.


Anhöriga som samarbetspartners i utveckling av vården i Landstinget i Kalmar län

Landstinget i Kalmar län har tagit fram en strategi för att utveckla vården tillsammans med medborgare, patienter och anhöriga. Regionförbundet har medverkat i arbetsgruppen som bland annat har tagit fram en länsmodell och en ersättningsplan för anhöriga, medborgare och patienter. Arbetet har nominerats till Guldskalpellen – en tävling som årligen anordnas av Dagens medicin för att belöna insatser och initiativ som leder till ökad kvalitet på sjukvården i Sverige. Mer information

Arbetsgruppen, från vänster till höger: Lennart Magnusson, Ylva Gorton, Per Ingvarsson, Carolina Högström, Helena Slottner, Lillemor Broling, Marianne Westring Nordh, Leif Knutsson och Anna Olheden. Inklippt bild till vänster: Anna Wahlstam. Saknas på bilden: Eva-Lotta Johansson, Barbro Wignell och Maria Skog Fredriksson. Foto: Viktoria Lindstedt.


Kinesiska reseagenter besökte Småland

I veckan besökte en grupp kinesiska reseagenter Småland under ledning av länets representant i Kina. Under några dagar genomfördes flera möten samt besök på företag inom besöksnäringen. Delegationen var också med på aktiviteter som arrangerades av Visit Sweden, något som ledde till många bra företagskontakter.

Mellan 2008-2014 ökade antalet kinesiska gästnätter i världen med 199 procent. Under 2015 var ökningen 28 procent i Sverige, motsvarande 250 000 gästnätter. Det som lockar kinesiska turister till Småland är framförallt glaset, naturen och den rena luften.  


Tio projekt klara för finansiering via Södra Östersjöprogrammet

Den 26-27 april genomfördes det första beslutsmötet i Södra Östersjöprogrammet. Tio projekt godkändes, varav fyra svenska. En av dessa var projektet CaSYPoT, Capacity Building for Strategic Youth Policy and Transnational Cooperation, som drivs av Regionförbundet i Kalmar län. Syftet med projektet är att öka ungdomars delaktighet genom gränsregionalt utbyte kring strategier samt verktyg som LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) m.m. Läs mer


Fint pris för arbete med informationssäkerhet

Under veckan som gick fick länets informationssäkerhetssamordnare, Stephen Dorch, en fin utmärkelse för sitt arbete. Det var mötesplatsen för kommunala IT-frågor, KommITS, som utsåg honom till årets IT-personlighet. Så här lyder en del av motiveringen: "Årets IT-personlighet har fått andra att förstå att informationssäkerhet är angeläget och delar gärna med sig av både sig själv och sitt arbete. Stephen Dorch från Regionförbundet Kalmar län tilldelas priset som årets IT-personlighet då han inte bara lyckats göra informationssäkerheten intressantare, han har också fått andra att förstå varför det är så viktigt." Hela motiveringen finns på KommITS webb


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se