Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 3/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans tredje Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Glöm inte ansluta er till smittsäkrad besättning!

Nu är det viktigt att ni som varit med i salmonellaprogrammet och som fortsatt vill vara med i det nya programmet, Smittsäkrad besättning ansluter er till steg 1 omgående!

För de som inte ansluter sig i tid kommer inte övergångsreglerna att gälla dvs ersättningen kommer vara lägre, fram tills dess ni är godkända på steg 2. Ni ansluter er på VÄXA:s hemsida. När ni är anmälda till steg 1 kan er nöthälsoveterinär ansluta er till steg 2 efter ett godkänt kontrollbesök.

Bra tips för dig som ska köpa djur

Använd hälsodeklaration

Den som ska sälja djur till köttrasbesättningar kan nu använda sig av en ny hälsodeklaration.

I hälsodeklarationen fylls uppgifter i angående viktiga sjukdomar och om eventuella behandlingar som gjorts innan försäljning. Klicka här för att komma till hälsodeklarationen (se till höger under dokument och länkar).

Kontrollera BVD-status

För dig som är ansluten till Smittsäkrad besättning är det ett krav på att de besättningar du köper djur ifrån är anslutna till BVD-programmet. Att den säljande besättningen är med i BVD-programmet kan du kontrollera här.

Behöver du vara med i BVD-programmet?

Länsstyrelsen kommer i år att arbeta extra med kontroll av de besättningar som inte är anslutna till BVD-programmet.

BVD-kontroll är obligatoriskt enligt Jordbruksverkets författning (SJVFS 2011:17) i alla nötkreatursbesättningar utom specialiserad slaktnötsproduktion utan betesdrift.

Om den enda förflyttningen är till slakteriet behöver man inte vara ansluten men om man gör andra förflyttningar ska man ansluta sig. Det betyder alltså att man behöver vara ansluten om man har moderdjur, kviguppfödning eller om man har djur som är ute på bete.

Hur ansluter jag mig?

Det är Växa Sverige som är huvudman för programmet och vid anslutningen blir besättningen friförklarad direkt, utan att djuren behöver provtagas på gården. Övervakande provtagning sker sedan via tankmjölk för mjölkbesättningar och via provtagning på slakterier (efter att djuret slaktats) för dikobesättningar. Årsavgiften för BVD-programmet är cirka 120 kr per år. Vill du ansluta dig kan du kontakta Ulla Svensson på Växa Sverige (ulla.svensson@vxa.se) , 010-471 06 64.

Flugbekämpning

Flugor kan bli en plåga för djuren på betet och även sprida sjukdomar. Genom att anpassa beläggning och rotera fållor kan man hålla nere flugantalet. Blir det för mycket för djuren finns det läkemedel som man kan använda, det finns både som öronbrickor och sådant läkemedel som hälles på ryggen.

Kontakta din nöthälsoveterinär för att göra upp en strategi som passar just din besättning. Förebyggande flugbekämpning är inte tillåtet i ekologiska besättningar. Det finns ett examensarbete om flugbekämpning som ni kan läsa här.

Nya skrifter om Naturbetesmarker

Jordbruksverket har i dagarna publicerat nya rapporter om hur naturbeten kan vara en resurs för lantbruksföretagen.

Rapporterna har tagits fram i samarbete med produktionsrådgivare och tar upp fakta och tips om hur man kan göra och tänka nytt för att utnyttja de värdefulla naturbetesmarkerna i drift och som en resurs för djurhållaren.

Du kan ladda ner skrifterna om dikalvsproduktion respektive ungnötsproduktion  här, eller beställa dem via Jordbruksverkets webbutik.

Som ett komplement till detta material vill vi från Gård & Djurhälsans sida gärna påminna om att för dig som är kund i något av våra hälsopaket (BAS, PLUS, TOPP) ingår kostnadsfri analys för att kontrollera förekomst av parasiter på betet. Läs om våra tjänster och vad som ingår under fliken Tjänster och Produkter på vår hemsida.

Glöm inte provtagning för kontroll av parasittryck

Nu har en del djur varit ute på bete ett par veckor och vi vill påminna igen om att ta prov för att kontrollera parasitförekomsten på olika beten.

För att djuren ska ha en bra tillväxt på betet är det viktigt att ha koll på hur mycket parasitsmitta som finns på betet. Är det mycket parasiter kan man behöva avmaska samt vara ännu mer noggrann med en bra strategi för att byta fållor i tid (minst var tredje vecka). 

Provet tas 4-6 veckor efter betessläpp. Analysen är kostnadsfri för Gård & Djurhälsans  kunder som har något av våra hälsopaket (BAS, PLUS, eller TOPP). Du behöver en remiss, kontakta din nöthälsoveterinär om du inte redan har fått en.

Förenklade betesregler från den 15 maj

Sedan den 15 maj gäller nya betesregler för nötkreatur. Förändringarna har syftet att djuren ska vara ute på bete under den period på året då det är som mest gynnsamt att beta. De nya reglerna innebär att antalet dagar som de ska hållas på bete är samma som tidigare men kravet på att de ska vara ute under en sammanhängande period tas bort.

Flexibiliteten i de nya reglerna gör att lantbrukaren på ett bättre sätt kan ta hänsyn till rådande väderleksförhållanden och de förutsättningar som råder på gården för att kunna planera betes- och utomhushållningen.

De nya reglerna innebär också administrativa förenklingar för lantbrukaren. Jordbruksverket tar dels bort kravet på journalföring och dels kravet på betesplan för de lantbrukare som tidigare valt att dela upp sitt bete i tidsperioder.

Läs mer om betesreglerna för nötkreatur här.

Planera vallskörden med hjälp av vallprognoser

På flera håll i södra Sverige är vallskörden av de mest intensiva vallarna nu igång, medan det dröjer några dagar eller någon vecka till längre norrut.

På hemsidan www.vallprognos.se har du möjlighet att få en bild av "hur långt har våren kommit i år". Det ger en fingervisning om vilken vecka man bör planera för vallskörd. Naturligtvis finns det många andra faktorer som styr val av skördetidpunkt, t ex vallens ålder, artsammansättning, jordart mm, men genom att använda resultaten kan man få en samlad bild av hur utvecklingen är just i de trakter man själv är verksam.  Utöver prognoser publiceras också provskördar efterhand som de börjar klippas i hela landet. 

Vilken kvalitet som eftersträvas på grovfodret beror naturligtvis på vilken eller vilka djurkategorier som finns på gården. För intensiva modeller vill man ha höga energivärden, gärna omkring 11 MJ/kg ts och proteinnivåer mellan 130-160 g råprotein/kg ts, medan dikorna, i synnerhet i lågdräktighet, ska ha ett grovfoder med betydligt lägre energiinnehåll, och därmed mer fiber (NDF). Kvigor och stutar, vars utfodring ofta består av till allra största delen vallfoder, behöver ett vallfoder på omkring 10,5 MJ/kg ts och 130-150 g råprotein.

På www.vallprognos.se finns en klickbar karta med aktuella analyser för provskördar.

Minskad slakt första kvartalet 2016

 Under perioden januari-april 2016 har det slaktats totalt 9 175 färre storboskap än under samma period 2015. Detta motsvarar en minskning med 7,0 %. Slakten av samtliga kategorier har minskat under perioden. Slakten av kvigor och stutar är de kategorier som har minskat mest, 10,9 % eller 2 492 färre kvigor samt 6,8 % eller 822 färre stutar. Slakten av kor och ungkor har minskat med 6,2 % eller 2 880 djur, medan slakten av ungtjurar och yngre tjurar har minskat med 6,1 % eller 2 981 tjurar.

Vill du läsa mer om slaktstatistiken finns det möjlighet på Gård&Djurhälsans hemsida, under Nöt/Kunskapsbank/Statistik, eller kan du klicka här.

Hur rapporterar man ut djur som går till obduktion eller destruktion?

Svensk Lantbrukstjänst som hämtar kroppen berättar på sin hemsida hur det går tilll:

Avrapportering av djur till CDB

Något SE-nummer för Svensk Lantbrukstjänst AB som mottagare av döda djur skall inte anges. Om ni rapporterar via Jordbruksverket CDB internet, använd utgångsorsak avlivning, självdöd till destruktionsanläggning.

Rapportering via Jordbruksverket, använd kod 7.

Rapportering via Växa Sverige, använd kod 47.

Ny vägledning för djurskyddsbedömningar på slakteri

Jordbruksverket har fastställt en ny vägledning för djurskyddsbedömningar på slakteri.

Den ersätter den tidigare vägledningen som Livsmedelsverkets veterinärer har använt på prov under det senaste året. Antalet fall av misstänkta djurskyddsbrister som livsmedelsverkets veterinärer har underrättat till länsstyrelserna har ökat kraftigt det senaste året. Många djurhållare har känt sig osäkra över vilka djur de kan skicka till slakt och en befogad rädsla för att bli anmäld har funnits. Vi anser att den nya vägledningen är mer korrekt och har en rimligare gräns för när information ska gå vidare till länsstyrelsen. En annan förbättring är att det nu tydligt framgår att djurägaren i normalfallet direkt ska få kännedom om att information gått vidare till länsstyrelsen. Detta är viktigt för att kunna förbättra djurvälfärden på gården samt för att kunna känna sig trygg med att inga obehagliga överraskningar ska kunna dyka upp långt senare.

Gård & Djurhälsan har tillsammans med LRF, Svenska Köttföretagen och branschorganisationerna för respektive djurslag jobbat intensivt det senaste året med att försöka påverka arbetet med vägledningen. Eftersom korrekta och relevanta djurskyddsbedömningar är en mycket viktig fråga för lantbruksnäringen har vi prioriterat frågan. Förhoppningen är att du som djurägare nu ska kunna känna dig tryggare när du skickar djur till slakt. Dock kvarstår den stora utmaningen - hur ska alla berörda myndigheter, besättningsveterinärer, rådgivare, transportörer och djurägare mfl informeras och utbildas?

Följ länkar till Jordbruksverkets och LRFs hemsida, för mer information.

Nu ingår ungdjursöverlevnad i NTM

Från och med maj ingår ett delindex för ungdjursöverlevnad för kvigor och tjurkalvar under uppfödningsperioden, i avelsmålet Nordic Total Merit (NTM) för alla mjölkraser.

Indexet beskriver tjurens avkommors genetiska potential för ungdjursöverlevnad. Överlevnad mäts från dag 1 efter födelsen upp till 6 månaders ålder för tjurkalvar och upp till 15 månaders ålder för kvigor.

Delindexet kan, tillsammans med delindexet för Tillväxt, vara extra intressanta i uppfödningen av mjölkraskalvar, då båda dessa egenskaper är viktiga för uppfödning av ungdjur till slakt.

Läs mer om delindex för  ungnötsöverlevnad här.

Alla aktuella vikter för olika delindex i NTM samt sambanden mellan delindex och NTM finns på NAVs hemsida (NAV=Nordisk Avelsvärdering).

Nya avelsvärden för köttdjur

Nu har årets andra nationella avelsvärdering för köttdjur av raserna Angus, Blonde d'Aquitaine, Charolais, Hereford, Highland Cattle, Limousin och Simmental genomförts. Nytt för denna avelsvärdering var att Charolais modifierade vikterna något i Produktionsindex (PIX) genom att höja vikten på formklass och minska vikten på slaktkroppstillväxt.

Topplistor och genetiska trender på Webbtjuren  som är Växa Sveriges officiella sida för publicering av avelsvärden för både mjölk- och köttrasdjur. Här finns topplistorna för både tjurar, kor och tjurkalvar av köttras presenterade och du kan sortera djuren efter totalindex, delindex eller enskilda avelsvärden. Avelsvärdena för köttrasdjuren uppdateras tre gånger per år.

 KAP besättningar kan se avelsvärden på alla sina djur i webbrapport Avelsvärden på http://www.vxa.se/ under Min Sida/KAP Besättningsanalys.

Du kan också hitta avelsvärden för semintjurar på Viking Genetics hemsida.

Skrift om foder i ekologisk produktion

Jordbruksverket har gått igenom känd kunskap och beprövade erfarenheter och samlat dessa i en ny broschyr. I skriften presenteras foder du kan använda till dina ekologiska djur.

Vad innehåller fodren? Hur ska de behandlas och finns det begränsningar för hur mycket du kan utfodra.

Skriften finns att läsa här.

Träffa Gård & Djurhälsan på Borgeby!

Välkomna till vår monter!

Besök vår monter (S106) på Borgeby fältdagar, Bjärred i Skåne den 29-30 juni.

Dags att nominera årets nötköttsföretag

Nu är det dags att nominera Årets Nötköttsföretag, som är en utmärkelse som utses av LRF Kött och SNP.

I år söker man "Årets Dikoföretag med Växtkraft", ett företag som har utökat sin produktion och kan visa på en smart, lönsam företagsutveckling som ger fler kalvar. Senast 1 juni ska nomineringarna kommit in till Viktoria Östlund på LRF Kött.

Mer information om nominering finns på LRF Kött, samt på SNP:s hemsida.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.