Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 7, 2016

I förra nyhetsbrevet nämnde jag att länets politiker tillsammans med politiker från övriga Smålandslän samt Östergötland träffat indelningskommittén för att fortsätta diskussionen om en gemensam region. Svallvågorna efter mötet var i media redan samma dag. Det som diskuterades på mötet 4 april var hur en flerkärnighet i en kommande storregion skulle kunna se ut. Kommittén har inget uppdrag att placera ut olika funktioner annat än peka ut residensstad. Den nya regionen ska komma överens om var övriga funktioner ska ligga. Några av de större pusselbitarna i en sådan flerkärnighet är förutom residensstad även bl.a. regionstad, kollektivtrafikmyndighet samt regionsjukhus. Diskussionen fortsätter under våren och i slutet av maj kommer det troligtvis stå klart när regeringen har för avsikt att genomföra reformen, dvs. 2019 eller 2023.

Många ställer sig frågan om det är bra eller inte för Kalmar län att ingå i en större region. Det finns ingen forskning som bevisar vare sig det ena eller det andra. Majoriteten av länets ledande politiker är för en större region. En reflektion man kan göra är om man ser till den regionala utvecklingen i Skåne och Västra Götaland som bildade större regioner under slutet av 90-talet. Dessa regioner har som helhet haft en positiv utveckling, inkluderat områden utanför storstadsregionerna. Halland som är ett litet län har utvecklas mycket positivt. En stark bidragande orsak till detta är ett bra geografiskt läge då man ligger mellan två expansiva städer och regioner. Kalmar län är ett attraktivt län på flera sätt men för att stärka en positiv utveckling i länet som helhet behöver vi t.ex. få tillgång till större och mer robusta arbetsmarknadsregioner. För att åstadkomma det behöver tillgängligheten bli bättre. Om vi lyckas knyta samman länens olika befolkningscentra skulle det gynna alla. För detta krävs gemensamma prioriteringar. I en gemensam region har man ansvaret för att skapa funktionalitet i hela regionen samt att man i en större region får större muskler i samtalen med staten. En annan viktig fråga i sammanhanget är sjukvården men den diskussionen lämnar jag till dem som är insatta i ämnet.

Helena Nilsson


2015 års Lupp-resultat färdigt

Den 6 april träffades ett 50-tal tjänstepersoner och politiker för att ta del av 2015 års Lupp-resultat. Det är tredje gången som kommunerna i länet gemensamt genomfört ungdomsenkäten Lupp i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet. Resultatet visar att det är relativt små skillnader i ungas upplevelser mellan kommunerna i länet. Dock finns vissa skillnader såsom att killar bedömer sin hälsa bättre än tjejer. Ungefär hälften av eleverna i årskurs åtta tror att de kommer att flytta från sin hemkommun medan hela 75 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet tror det. Denna siffra har för eleverna ökat från drygt 65 procent 2012. Varje kommun kommer att få en skriftlig rapport med sitt resultat och en regional rapport ska presenteras för kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i början av juni.


Nordisk finansiering öppen för ansökningar

Ansökningsomgången för Nordiska ministerrådets finansieringsprogram för ideell sektor i Östersjöregionen 2016 är nu öppen för sökande. Prioriterade områden är projekt om miljöfrågor, demokratiutveckling, nätverksbyggande och gränsöverskridande samarbete.

Sista datum för att lämna in ansökningar är den 31 maj 2016. Riktlinjer och information om ansökningsprocessen


Det hållbara digitala samhället

Hållbarhet är ett begrepp som hör hemma i alla sammanhang där vi behöver långsiktighet och medvetenhet för att skapa en positiv utveckling. Extra viktigt blir detta inom områden där vi har mycket att lära, som förändras snabbt och där nästa generation måste bli snäppet duktigare än vi själva. Vår digitala miljö är ett sådant område. Hur ska vi göra för att internet och alla de möjligheter som det digitala samhället skapar används på ett demokratiskt, respektfullt - ja, hållbart - sätt? Ett av AV-Medias viktigaste uppdrag i länet är att skapa goda förutsättningar för att alla elever att utveckla sina färdigheter i skolan. I AV-Medias nyhetsbrev för april månad fokuseras extra på det hållbara digitala samhället - från det rent juridiska för varje privatperson till den digitala skolmiljön. Läs nyhetsbrevet


Ökad samverkan och utveckling inom länets socialtjänst

Kalmar läns socialtjänst och omsorg har gått ihop i ett gemensamt arbete kring kompetensutveckling. Arbetet går under namnet Kompass – Kommunal praktisk samverkan socialtjänsten Kalmar län. 2016 ligger fokus på tre delar: en länsövergripande kompetensutvecklingsplan för handläggare inom socialtjänsten, samverkan kring det förebyggande arbetet inom alkohol, narkotika, doping och tobak samt en implementering av arbetsmodellen IBIC (individens behov i centrum) inom äldreomsorgen. Utöver detta bistår Kompass också med en bred omvärldsanalys på området. En övergripande utvärdering av Kompass tillsammans med förslag på nya gemensamma satsningar kommer att genomföras under hösten.  Läs mer om arbetet


Ansök om projektmedel via webbformulär

Från och med i dag kommer alla ansökningar för regionförbundets regionala projektmedel att göras via ett webbformulär. Detta för att effektivisera handläggningen och för att du som söker ska kunna följa ärendet via något som kallas Min ansökan. Läs mer eller gå till webbformuläret


Vad var det jag (inte) sa?!

I tidigare inlägg tonade jag ned terroristhotet i Bryssel och försökte sätta det i ett perspektiv med andra faror som vi accepterar. Ja, så smäller ballongen och förnuftet sprids för vinden, det går helt enkelt inte att värja sig mot rädslan. Flygplatsen befinner sig ju brysselkontorets personal ofta på och tunnelbanestationen där det smällde passerar vi varje dag. Så många döda och så många som skadats för livet. Rädslan sätter sina spår i tankegångar som i sin tur påverkar hur vi ser på andra människor runt omkring oss i stort och smått. I det lilla kan det röra medmänniskor på tunnelbaneperrongen som ger ett ”mystiskt” intryck. I det större sår det split i tilltron till samhället. Eftersom samhällsfunktionerna fortfarande fungerar, handlar bristen på tilltro naturligtvis om en känsla av att det går utför. Det är snudd på omöjligt att ta in fakta som att antalet döda och skadade i terroristattacker under sjuttiotalet enligt tidskriften Fokus var betydligt fler än idag. I mörkret finns det dock kraftiga ljusstrålar. Människans förmåga att vänja sig och acceptera en gradvis förändring är förunderlig, ett bevis på vår förmåga att gå vidare. Vanan tar udden av både gott och ont. Brysselbornas förmåga att anpassa sig och beslutsamhet att inte låta terrorn begränsa glädje och livskraft är både upplyftande och beundransvärd!

Efter att ha hållit stängt under en vecka, har nu brysselkontoret återupptagit verksamheten. Tur är väl det, eftersom det som vanligt händer mycket. Vi följer bland annat utvecklingen kring att vissa delar av EU-medlen för rikare regioner som länen i Småland-Blekinge kan komma att omvandlas till finansiella instrument, läs låneinstrument. Som vanligt är det viktigt att alliera sig med andra regioner i Europa för att kunna göra sin röst hörd. Så sker för tillfället i stor lobbyaktion där Småland-Blekinges brysselkontor sitter med i styrgruppen för ett samarbete med de flesta av Europas regioner. Om alla regioner deltar, skulle vår deklaration representera fler än 500 miljoner medborgare! Målet är att bevara strukturfonderna för alla regioner i Europa. Farhågan är annars att EU-engagemanget minskar och det i sin tur skulle medföra svårigheter att implementera viktiga strategier för miljö, jobb och tillväxt – det är ju trots allt på regional och lokal nivå som strategierna blir verklighet. Ett exempel är våra regionala utvecklingsplaner (RUS) som svarar mot det engagemang Sverige som nation har förbundit (nationella reformplanen) sig till i förhållande till den stora vägledande ”Europa 2020-strategin”.

Sven Kastö, chef för Småland-Blekinges Europakontor i Bryssel


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se