Nyhetsbrev med senaste nytt inom företagsstöd. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3, mars 2016


Små och medelstora företags export ökar i Kalmar

Business Sweden meddelar att färsk statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att de små och medelstora exportföretagen, d v s som har upp till 249 anställda, i Kalmar län har ökat sin export med ca 3% under 2015.

Under de senaste 15 åren har antalet exporterande företag i Kalmar län ökat med 31%. Fler företag har valt att satsa på marknaderna utanför Sverige vilket ledde till att antalet företag som arbetar internationellt i Kalmar har ökat till 702 företag 2015. Upplysningsvis finns det cirka 9 000 aktiebolag i länet och totalt cirka 21 500 företag (d v s aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar, kommanditbolag och enskilda firmor). Vi har många företag i länet som är underleverantörer till företag både i och utanför länet som sin tur exporterar och dessa räknas inte med. Statistiken från SCB visar även att de största exportmarknaderna är USA, Storbritannien och Tyskland.

Det totala värdet av export från Kalmar minskade dock från 2014-15 med ca 2%, främst beroende på nedgång för sektorn trä, trävaror, massa och papper vars exportförsäljning minskade med 50% från 2,1Mdr SEK 2014 till 1,1Mdr SEK 2015. Sektorn elektronik ökade sitt exportvärde med ca 20%.

Kalmar län ligger på 17:e plats bland alla svenska län när det gäller exportvärde per capita och har en väl differentierad export när det gäller fördelning mellan olika branscher. Livsmedel och övriga maskiner ökar också.


Affärsutvecklingscheckar för internationalisering

Regionförbundet har som tidigare meddelats erhållit 2,3 miljoner kronor i extra medel under 2016 från Tillväxtverket för att kunna arbeta med Affärsutvecklingscheckar för internationalisering. Nu har det första ”Draknästet” genomförts där sökande företag fick presentera sina internationaliseringsplaner. I nästet medverkade Business Sweden, Tillväxtverket, EKN, Almi, EEN-nätverket och Regionförbundet. Totalt fick 5 företag positivt besked och totalt beviljades ca 800 tkr för satsningar på export till bl a USA, Tyskland, Holland, Argentina, Brasilien, Indien, Danmark, Norge, Dubai och Chile.

Det pågår en ny utlysningsomgång som stänger 15 april, mer information finns på vår hemsida:

http://rfkl.se/sv/Verksamheter/Fstod/affarsutvecling-internationalisering/

Du är självklart välkommen att kontakta oss för mer information och en förutsättningslös diskussion. Om du har funderingar på internationalisering – passa på att ta chansen!

Det är också glädjande att konstatera att för 2016 och 2017 har Tillväxtverket beviljat ytterligare 2,050 tkr till Kalmar län för Affärsutvecklingscheckar internationalisering


Regionalt exportcentra i Växjö

För att stärka företagens konkurrenskraft på en internationell marknad har Tillväxtverket fått i uppdrag att inrätta regionala exportcentra. Syftet är att göra det enklare för svenska företag att få kontakt med rätt person i rätt organisation med frågor om internationalisering. Uppdraget innebär att i samarbete med de regionalt utvecklingsansvariga se till att exportcentra inrättas i Skåne, Västra Götalands, Kronobergs, Östergötlands, Dalarnas och Västerbottens län.

I varje regionalt exportcentrum ska den regionalt utvecklingsansvariga och den regionala representationen för Almi Företagspartner AB, nätverket Enterprise Europe Network, Business Sweden, Exportkreditnämnden och Tillväxtverket ingå i den mån sådan finns.

Tanken är att med en digital plattform som tillsammans med regionala exportcentra kommer att fungera som ”en dörr in”. Detta för att det ska bli lättare för företagen att hitta rätt bland de offentliga aktörerna. Syftet med regionala exportcentra är att företag ska erbjudas stöd i sin internationalisering eller exportsatsning oberoende av var i landet de är verksamma. Dessa exportcentra ska också underlätta för företagen att hitta rätt bland de offentliga aktörer som ger stöd till affärsutveckling och internationalisering.


De regionala företagsstöden – ändamålsenliga eller otidsenliga?

Tillväxtanalys har i dialog med Näringsdepartementet analyserat om de statliga regionala företagsstöden är ändamålsenligt utformade. Regionförbundet har varit representerat i referensgruppen tillsammans med Jämtland och Dalarna.

När företagsstöden infördes vid slutet av 1960-talet var syftet att lindra uppkomna balansproblem mellan stad och land. Politiken hade på den tiden förhoppningar om att en expanderande tillverkningsindustri kunde lindra effekterna av en tilltagande urbanisering. Den regionala tillväxtpolitiken har sedan dess bytt fokus genom att den idag betonar att alla regioner ska ges förutsättningar att utvecklas utifrån sina egna specifika förutsättningar. De tidigare målsättningarna med en jämnare fördelad tillväxt har därmed ersatts av en mer tillväxtinriktad regionalpolitik. Även om företagsstöden har reviderats och uppdaterats vid olika tidpunkter, kan det konstateras att stöden inte genomgått några radikala förändringar sedan de infördes.

Tillväxtanalys har arbetat med tre analysfrågor:

- Svarar stöden mot politikens mål och inriktning?

- Svarar stöden mot företagens behov?

- Är stöden utformade på ett ändamålsenligt sätt?

För att svara på de tre analysfrågorna har material från tre olika källor använts, nämligen en litteraturöversikt, företagsintervjuer (där företag från Kalmar län ingått) samt en enkätundersökning besvarad av regionala stödhandläggare.

När företagen tillfrågas om hur stöden bör vara utformade efterfrågas framförallt ökade möjligheter att få stöd till mjuka investeringar. Konkreta insatser för marknadsutveckling, exportkrediter, kundaktiviteter samt att utveckla relationer med kund är några exempel som återkommer frekvent i företagens svar. Det är detta som våra konsultcheckar är inriktade på och här har vi t ex genom extramedel för internationalisering från Tillväxtverket samt medel från Europeiska regionalfonden erhållit extra resurser för att stärka tillväxten i länet.

Tillväxtanalys menar att det inte finns anledning att ändra utformningen av stödförordningarna. Däremot finns det anledning att vara observant på hur stödförordningarna tillämpas genom stödgivningen. I ett längre perspektiv finns det anledning att inrikta stödgivningen så att den kan bidra till strukturomvandlingen och stödja framväxten av nya växande näringar. I den praktiska stödgivningen skulle det innebära att en större andel av företagsstöden skulle riktas till andra branscher än tillverkningsindustrin och att en större andel av stöden skulle satsas på mjuka investeringar i syfte att höja företagens kompetens. (Det sistnämnda är syftet med våra konsultcheckar)

Våra egna uppföljningar visar att företagen i länet som beviljats konsultcheckar uppvisar, jämfört med samtliga aktiebolag i länet, en högre omsättningsökning, en bättre resultatutveckling samt en större ökning av antalet sysselsatta. Detta stöder syftet med konsultcheckarna, d v s att bidra till tillväxt i Kalmar län

Vill du läsa rapporten, jag kan utlova en intressant läsning speciellt teoriavsnitten om forskningen, så finns den att hämta på:

http://www.tillvaxtanalys.se/publikationer/pm/pm/2016-02-29-de-regionala-foretagsstoden----andamalsenliga-eller-otidsenliga.html


IT-mässan Sydost 2016 i Blomstermåla 31 mars

Har du funderingar på att besöka mässan? Bifogat finner du programmet med många intressanta föredrag.

http://www.monsteras.se/Naeringsliv/Aktuellt-seminarier-evenemang-mm/IT-Sydost-2016

Dessutom finns det många utställare att besöka inklusive Regionförbundet. Välkomna!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.