Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 2/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans andra Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden, genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Smittsäkrad besättning- anmäl er till Steg 1 snarast!

Många som tidigare varit med i salmonellaprogrammet och som fortsatt vill vara med i det nya programmet, Smittsäkrad besättning, har ännu inte anmält sig till det nya programmet, Smittsäkrad besättning. För att ha fortsatt skydd med högre ersättning (70% från staten) behöver ni aktivt anmäla er till det nya programmet. Ni anmäler på VÄXA:s hemsida. När ni är anmälda till steg 1 kan er nöthälsoveterinär ansluta er till steg 2 efter ett godkänt kontrollbesök.

Planera betessläppet

Våren börjar ge sig tillkänna och vårbruket har på sina håll börjat. Nu är det en hektiskt tid och mycket är på gång. Det är välinvesterad tid att se över hur stängsel har klarat vintern samt att se över vattenposter som ska användas under säsongen.

Inte minst är det dags att planera för hur betesfållorna ska användas. Fundera över hur tillväxten var för olika beten och hur parasittrycket var föregående år. Om ni inte tog träckprov förra sommaren för att kontrollera parasitförekomst, bör ni göra det i år. Provet tas 4-6 veckor efter betessläpp. Analysen är kostnadsfri för Gård & Djurhälsans  kunder som har något av våra hälsopaket (BAS, PLUS, eller TOPP).

Kolla tjuren inför betäckningssäsongen

Det är nu hög tid att se över att den befintliga avelstjuren mår väl eller köpa sig en ny. Mycket av genomgången kan ni göra själva genom att se att han belastar alla ben väl och går utan att visa stelhet eller hälta. Se över så klövarna inte är långa.

Köper ni en ny tjur bör ni kontrollera testikelomkretsen, det ger en indirekt mått på spermieproduktionskapaciteten.

Fotograf: Dahlqvist

Ge inte tjuren för många hondjur att betjäna då det minskar hans hållbarhet avsevärt. Det ger också onödigt lång kalvningsperiod och om det går riktigt illa även tomma hondjur.

En sammanfattning, samt mått på testikelomkrets finns här.

Fina försäljningsresultat på Gunnarp

Den 24 mars, hölls den årliga auktionen, med försäljning av tjurarna från Individprövningen på Gunnarp utanför skånska Hörby. Åter blev det fina försäljningsresultat, och sammanlagt utropades 89 tjurar som såldes till det rekordhöga medelpriset 54 371 kr.

Högsta medelpris för ras, 63 200 kr, nådde Simmental. Årets högsta pris betaldes för Charolaistjuren 2260 Lazarus av Ekeröd som klubbades för 112 000 kr. Ytterligare en tjur nådde ett sexsiffrigt belopp, Simmentaltjuren 6723 Ulven av Bollerup. Han såldes för 107 000 kr.

Resultaten från auktionen finns här, och vill du läsa mer om Köttrasprovningen och de olika tjurarna kan du göra det på Svensk Köttrasprövnings hemsida.

Vikten av isolering

Vid köp av nya djur till besättningen är det alltid viktigt att skydda sig mot smittor. Nya djur bör därför stå isolerade och skötas separat under några veckor.

Om ni inte själva har stora leverflundran är det bra att fråga om köparen haft anmärkning vid slakt med kod 80 (stora leverflundran). Det är också bra att fråga om den säljande besättningen haft problem med lungmask eftersom även det kan smitta till din besättning.

Salmonella kan man ta prov för och beroende på hur många djur som köps in, kan det ibland också vara ett krav på om ni är anslutna till smittsäkrad besättning. 

Gratis att beställa öronbrickor

Alla nötkreatur ska vara märkta med godkända öronbrickor. Detta för att säkerställa en snabb och säker spårning av djur vid smitta. Öronbrickor beställs hos Jordbruksverket, och för att öka användningen av e-tjänsten där öronbrickorna beställs har Jordbruksverket tillsvidare tagit bort den administrativa avgiften för alla beställningar som görs via e-tjänsten.

Öronbrickor beställs hos Jordbruksverket via e-tjänsten ”Beställning av märkningsutrustning” (eller via blankett). 

Djurhållare med nötkreatur kan nu också enklare beställa ersättningsbrickor till sina djur. Genom en nyutvecklad rullgardinsmeny i e-tjänsten ser djurhållaren hela sitt djurinnehav med alla identiteter. Därmed slipper man skriva in varje individnummer för sig och kan välja individnumren från menyn istället.

Läs mer om märkning av nötkreatur på Jordbruksverkets hemsida, eller genom att klicka direkt här.

Antalet nötkreatur minskade under 2015

Jordbruksverket genomför varje år undersökningar av antalet djur, detta sker i juni och december. Statistiken tas fram genom elektronisk bearbetning av informationen i Jordbruksverkets centrala djurdatabas (CDB), och information om mjölkleveranser för december månad.

Vid djurräkningen i december beräknas antalet nötkreatur i landet ha uppgått till 1 428 400 st i december 2015, vilket är en liten nedgång sedan december 2014, då antalet nötkreatur var 1 436 487.

Sedan föregående år har antalet mjölkkor minskat med 2,1 % medan antalet övriga kor ökat med 1,5 %. Antalet kvigor, tjurar och stutar har ökat med 0,7 % sedan december 2014. Det är kvigor, tjurar och stutar mellan 1 och 2 år som ökat med 2,3% medan djuren över 2 år minskat med drygt 4 % på ett år.

Sedan december 2000 har antalet nötkreatur minskat med nästan 12 %, medan antalet mjölkkor minskat med 21 %. Antalet övriga kor har däremot ökat med närmare 15 % sedan december 2000. Övriga kategorier har minskat i antal under motsvarande period.

Antalet företag med nötkreatur fortsätter att minska och har gjort så i många år. Sedan december 2014 har antalet företag minskat med nästan 500 st, eller 2,7 %. För företag med mjölkkor är minskningen 6,1 % sedan ett år tillbaka. Mellan juni 2014 och juni 2015 var minskningen 5,6 %.

Läs mer om statistiken här.

Husdjursstatistik 2016

Växa Sverige sammanställer och publicerar årligen statistik från husdjursföreningarna fördelade på områdena kokontroll, KAP, seminverksamhet och djurhälsovård. Nyligen presenterades statistiken för kontrollåret 1/9 2014-31/8 2015, och i denna skrift finns mycket intressant statistik om såväl antal födda kalvar och könsfördelning  som födelsevikter, 200-dagarsvikter och 365-dagarsvikter från KAP.

Statistiken finns att läsa här, du kan också hitta den på Gård & Djurhälsans hemsida under Nöt/Kunskapsbank/statistik.

Kvaegkongres i Herning lockade många

Årets Kvaegkongress i Herning lockade även 2016 ett stort antal mjölk- och nötköttsproducenter,  2000 personer kom den 29 februari och 1500 den 1 mars. Ett fantastiskt imponerande arrangemang, med många intressanta seminarier om såväl nötköttsproduktion, mjölkproduktion, foder, ledarskap och marknadsinformation.

Det finns en stark framtidstro i dansk köttproduktion, och även om också den danska produktionen är pressad av tuff lönsamhet, så satsar man på produktutveckling, förädling och export.

Presentationerna från Kvaegkongressen finns att läsa på denna länk

Kommande kurser

Villkorad Läkemedelsanvändning Nöt/Får

Få behörighet att inleda behandling på dina djur själv. Kursen är godkänd av Jordbruksverket. Pris 1200 kr för medlemmar, 2400 kr för icke medlemmar. I kursen ingår lunch och fika.

  • 20 april, Vreta Kluster

Anmälan: Ulrika Andersson, 013-24 48 45

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.