Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 4, 2016

På regionförbundets arbetsutskott förra veckan presenterades arbetet med Träregion Småland, d.v.s. arbetet med att genomföra Smålandslänens trästrategi. Strategin inriktar sig på att stödja utveckling av Smålands trärelaterade företag. Mycket positivt var budskapet att satsningar på nybyggnation i trä har ökat kraftigt. Inom loppet av ett par veckor har besked kommit att tre nyetableringar av husfabriker i Småland kommer att ske. I och för sig är samtliga i Jönköping och Kronobergs län men kan definitivt gynna arbetsmarknaden och näringslivet i Kalmar län. Anebyhus startar två nya fabriker i Uppvidinge, Eksjöhus bygger helt ny fabrik för flerbostadshus i Eksjö och OBOS, f.d. BWG Homes, storsatsar i Myresjö. Förhoppningen är att byggandet i trä ska öka då det är mer hållbart ur miljösynpunkt samt att det gynnar regionens träbyggnadsföretag. Flera kommuner i länet har de senaste åren medvetet arbetat för att öka byggandet av flerbostadshus samt nybyggnation för offentlig verksamhet i trä. Arbetet med trästrategin är ett bra exempel på den starka samverkan vi har i Småland.

Helena Nilsson


Turismåret 2015 för Kalmar län

De preliminära siffrorna för besöksnäringen har nu kommit ifrån Tillväxtverket. Totalt blev det nästan 2,8 miljoner övernattningar under 2015 vilket är en ökning med 5,5 procent jämfört med året innan. Allra flest besökare kom till Stockholm och Västra Götaland och Kalmar län delar en femteplats med Halland och Jämtland.

Antalet utländska besökare har ökat med 1 procent och allra flest kommer från Tyskland, Norge, Danmark, Nederländerna och Schweiz i nämnd ordning. Regionförbundet och alla kommuner arbetar tillsamman i ett projekt för att marknadsföra länet och på så sätt öka den internationella andelen av gästnätterna. Vi arbetar bl.a. med att bjuda in utländska journalister, finnas i sociala medier och genomföra olika kampanjer i Tyskland, Danmark, Holland och Norge. Målet är att den internationella andelen ska vara 15 % av det totala år 2020. Under 2015 var det 13,4 % internationella gästnätter.


Samverkan för en giftfri vardag

Just nu pågår ett samarbete mellan Landstinget, Länsstyrelsen, Regionförbundet och Miljösamverkan Sydost kring en giftfri miljö för barn. Som ett led i detta anordnades en temadag om barn och kemikalier den 18 februari. Syftet med dagen var dels att informera deltagarna om barns extra utsatthet för giftiga kemikalier, dels att stärka samverkan mellan upphandlare, miljöstrateger och miljöhandläggare. Mer information om arbetet.


Bredband en plattform för samhällsutveckling

Användandet av bredband i vardagen samt behovet och krav på tillgänglighet, kvalitet och digitala tjänster ökar för varje månad. Genom den ökande användningen skapas möjligheter för utveckling av bredbandsinfrastrukturen. Det är den ökande efterfrågan och det ökande utbudet som driver behov av och intresse för investeringar i utbyggnaden av såväl fasta fiberbaserade nät som mobila nät. Fiberbaserade nät utgör plattformen för vår bredbandsinfrastruktur för både mobil och fast kommunikation för tal, bild och information samt för digitaliseringen i samhället. Från regionförbundet tar vi nu nya steg för att driva på utbyggnaden av och anslutningsgraden i fibernätet. Parallellt utvecklar vi samordning, samverkan och samarbete för att stärka bredbandsinfrastrukturens del i samhällsplaneringen.


Kinesiskt intresse för trä och hållbara byggande

Den 22–24 februari besökte en kinesisk delegation Småland med intresse av sågverksindustri, trähus och hållbart byggande. Delegationen bestod av företagare, forskare, branschorganisationer och regeringsrepresentanter. Den kinesiska regeringen har ambitionen att öka andelen bostäder i hållbara material som trä. Bland annat fick delegationen besöka Villa Vida och Bodafors Trä. Utöver intressanta diskussioner om eventuella samarbeten kring design och hållbart byggande resulterade besöket även en direkt affärsrelation mellan regionens sågverksindustri och en kinesisk köpare. Besöket arrangerades av Småland China Support Office med hjälp av Träcentrum i Nässjö.


5000 fler arbetstillfällen i Kalmar län 2015 och en av de största ökningarna i Sverige

I en artikel i Östra Småland från den 24 februari kunde vi ta del av färsk statistik från Arbetsförmedlingen. Tittar man lite närmare på inom vilka branscher de nya jobben har skapats kan man se att den största ökningen har varit inom offentlig förvaltning (2 600). Övriga sektorer är uthyrning och fastighetsservice (400), hotell och restaurang (200), livsmedelsförädling (120) samt metallvarutillverkning (110). Ökningen av antal arbetstillfällen i offentlig sektor kan delvis relateras till det stora flyktingmottagandet.


Lokalt och regionalt samarbete i södra Östersjön allt viktigare

Många känner idag oro över vad som sker i södra Östersjön. Ryssland rustar upp och Kaliningrad-regionen blir allt mer militariserad samtidigt som det finns tecken på att Polen med den nya mer nationalistiska regeringen sluter sig allt mer. Sedan 1998 är regionförbundet medlem i EuroRegion Baltic, ERB, tillsammans med kustregioner i Polen, Danmark (Bornholm), Ryssland (Kaliningrad) och Litauen. När samarbete på nationell nivå försvåras blir kontakterna på lokal, regional och mellanmänsklig nivå som inom ERB allt viktigare.

Med Kaliningradregionen hade Kalmar län en mängd kommunala och regionala projekt fram till 2007 när Ryssland fasades ut som biståndsland. För att stimulera till att gamla lokala och regionala kontakter återupptas och nya skapas har organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) fått i uppdrag av Sida att starta nya lokala samarbetsprojekt mellan kommuner och regioner i sydöstra Sverige och Kaliningrad. Projekten innehåller både utbildningar och konkreta projektinsatser och kommer att vara fullt finansierade av ICLD. Regionförbundets arbetsutskott beslutade på sitt möte den 3 mars att lämna en intresseanmälan till ICLD att genomföra ett projekt kring vattenråd med Kaliningrad-regionen.


27 ansökningar till Södra Östersjöprogrammet

27 projektansökningar lämnades in till den första utlysningen i Södra Östersjöprogrammet. Den 26-27 april beslutas vilka som beviljas finansiering. Programmets andra utlysning är öppen mellan den 9 maj till den 17 juni. Inför detta erbjuds rådgivning med sekretariatet den 17-18 maj i Växjö. Anmälan har inte öppnat ännu men boka datumet i kalendern. Mer information om programmet finns på regionförbundets webbplats.

Har ni redan nu projektidéer som ni vill diskutera? Hör av er till regionförbundet så kan vi hjälpa till med exempelvis EU-program, projektutveckling eller projektpartners. Kontakta: lena.westman@rfkl.se eller johan.lundback@rfkl.se


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se