Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Kör bara kör

Mars 2016


Månadens förebild: Ann-Christine Hvittfeldt, styrelsearbetare

2010 lämnade Ankie Hvittfeldt, sin operativa befattning och arbetar sedan dess heltid med styrelseuppdrag. Idag arbetar hon i flera styrelser bland annat två börsnoterade bolag och ett större statligt bolag. Hon framhåller att det är en ensam roll där du har stort behov av vitala nätverk, men att yrket också är oerhört givande.

Ankie Hvittfeldt, har en lång bakgrund inom transport- och logistikbranschen med arbete i koncern- och företagsledning. Det var i ledningsarbetet i en tjänst hos Volvo som hon fick möjlighet att vara med i en intern styrelse. Där väcktes intresset för styrelsearbete på en högre nivå. Det var främst de strategiska frågorna som lockade – hennes passion är att arbeta med visioner och framtidsfrågor.

När tanken var född att ägna sig helt åt styrelsearbete var Ankie tydlig med detta i sin kommunikation. Exempelvis rubricerade hon sin LinkedIn med sin målsättning vilket ledde till förfrågningar från affärskontakter. Mentalt hade Ankie ställt in sig på att det kunde ta relativt lång tid att ställa om från operativ till enbart styrelseuppdrag, men våren 2009 sökte hon till programmet Styrelsekraft och blev antagen, vilket intensifierade hennes utveckling.

En mycket viktig del av Ankies yrke menar hon är att arbeta aktivt med sin kompetens. Som styrelseledamot behöver du inte veta allt men du ska kunna ställa relevanta och aktuella krav och utmana. Du ska vara ett kunnigt och insatt bollplank för VD och ledning, och samtidigt vara en oberoende kritisk faktor i arbetet.

– Det ger otroligt mycket energi och kraft att verka professionellt som styrelseledamot och ordförande, det är väldigt stimulerande då man ser till att saker händer och ser påtagliga resultat.

Ankie är med i Women in Progress pool av styrelsekandidater och dessutom i ett nätverk för professionella styrelsearbetare. Där ligger stort fokus på kompetensförstärkning och att dryfta komplicerade dilemman både individuellt inom nätverket samt vid temamöten med specialister.

– Vid till exempel kluriga juridiska frågor är det värdefullt att kunna vända sig till en utomstående som förstår min roll och kan råda.

Till andra som funderar på en liknande karriär säger Ankie:

– Var tydlig med vad du vill och bara gör det! Man bör också vara överens om satsningen inom familjen då både arbetstrygghet och arbetstider är högst variabelt.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Meet Up - för fler kvinnor i mansdominerade branscher i Svenska Dagbladet
Den 19 januari anordnade Women In Progress en mycket lyckad Meet Up för fler kvinnor i mansdominerade branscher. Medverkade gjorde bland annat MAQS Advokatbyrå, SAAB, Svevia och Tacton Systems. Efter dagen publicerade Svenska Dagbladet följande artiklar:
Gapet minskar – allt fler kvinnor blir chefer
Hur är fördelning kvinnor och män hos er?
Vill du har tips på hur du startat ett kvinnligt närverk, kontakta oss!

Certifieringsutbildning i styrelsearbete - 12-15 april 2016
Certifieringsutbildningen den 12-15 april 2016 i Berlin, Tyskland är nu fulltecknad.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Introduktion till styrelsearbete - 21 april 2016
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuellt datum i Stockholm är den 21 april 2016.

Valberedningsutbildning - 29 april 2016
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Aktuellt datum är 29 april 2016. 

LEVNADSKONST 3.0 - 17-24 september 2016
Under denna vecka får du och din partner under trevliga former i en stimulerande miljö tillsammans med andra i liknande situation planera och bygga er version av levnadskonst 3.0 för livets tredje ålder efter ert yrkesverksamma liv. Läs mer

4 tips om styrelsearbete
Margareta Neld, VD, Women In Progress har intervjuats av Östsvenska Handelskammaren om hur man blir en duktig spelare inom styrelsearbete. Läs artikeln här.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, projektledare

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakt!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.