Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 3, 2016


Sedan förra nyhetsbrevet har länets ledande politiker mött indelningskommittén, som har statens uppdrag att föreslå en ny länsindelning. Inför mötet hade man enats om ett antal formuleringar och inspel i syfte att markera hur Kalmar län ser på att ingå i en större region. Huvudbudskapet från länet är att vi är positiva till att ingå i en större region tillsammans med övriga Smålandslän, Östergötland samt Blekinge. På ett möte i Stockholm den 9 mars lägger kommittén fram ett första diskussionsunderlag i form av en karta. Efter detta kan vi nog förvänta oss att diskussionen om hur Sveriges länsgränser ska se ut tar fart ordentligt.

Ha en bra arbetsvecka, alternativt sportlov!

Helena Nilsson


EU-medel till Kalmar län 2015

Förra veckan rapporterade media att länet haft en obefintlig BRP ökning under 2011-2014. Enskilda större händelser kan påverka detta samt att 2012 var ett tufft år för många företag inom trä- och verkstadsindustrin som båda utgör en stor och viktig del av länets näringsliv.

Genom ett antal analyser som genomförts av tillväxtförutsättningarna i länet vet vi att kunskapsinnehållet i de varor och tjänster som produceras i länet behöver öka. Ett sätt är att stimulera till ökad innovation och förnyelse i länets företag.

Under förra året tilldelades Kalmar län drygt 130 miljoner kronor ur Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Europeiska socialfonden för utvecklingsprojekt. Lika mycket pengar har medfinansierats från nationellt håll. De största projekten som fick bidrag var Engeering Information Center (Almi Invest), RINK (Kalmar Sciencepark), Innovation Design Lab (Linnéuniversitetet), Innovativ Tillväxt i Kalmar län (ALMI) samt Industriell Plattform för innovation och förnyelse (IUC Kalmar län). Samtliga projekt syftar till att stimulera innovation i nya och befintliga företag.


Länets skolor satsar på IKT-fortbildning

Under 2015 har länets IKT- och medieresurs, AV-Media, utbildat nästan 3 000 lärare, pedagoger och elever under knappt 150 utbildningstillfällen. De kurser som bokas mest är iPad-utbildningar; allt från grundkurser till digitala berättelser och geocaching. Föreläsningar om källkritik, unga och nätet samt nätetik bokas ofta till föräldramöten och studiedagar. Läs gärna mer om vad AV-Media erbjuder på www.avmkl.se


Grönt ljus för förskottering mellan Timmernabben och Mönsterås

Regionförbundet gav förra veckan klartecken för förskottering av cykelvägen mellan Timmernabben och Mönsterås. Beslutet innebär att åtta miljoner kronor förskotteras i den regionala transportplanen för Kalmar län 2014-2025.

Sträckan mellan Timmernabben och Mönsterås har hög prioritet då den ingår i en framtida cykelled utmed Smålandskusten. Leden ska, när den är färdig, kunna utgöra länkar i en turismled, pendling mellan tätorter samt kopplingar till större hållplatser för busstrafikens huvudstråk. Kostnaden för gång- och cykelvägen beräknas till 16 miljoner kronor.


Företagsstöd till färdigisolerade ventilationsrör

På senare tid har det stått en hel del om regionförbundets företagsstöd i länets tidningar. Förra året fick drygt 200 företag i länet nästan 13,5 miljoner kronor i stöd för att kunna köpa in extern kompetens. I år finns 20 miljoner att söka. Nyligen gjorde regionförbundet ett studiebesök hos företaget Climate Recovery som har fått ett så kallat innovationsstöd för produktutveckling. På plats fick vi ta del av deras produktion av färdigisolerade ventilationsrör som sker hos Samhall i Kalmar. Det var ett oerhört glädjande besök som på ett konkret sätt visade att entreprenörskap och uthållighet med hjälp av rätt stöd från olika aktörer kan skapa arbetstillfällen och export från Kalmar län.


Konferens Sverige tillsammans

I Kalmar och Kronobergs län genomförs akuta insatser för att kunna ta emot de människor som flyr till Sverige. Dessa insatser är helt avgörande, samtidigt som det krävs ett långsiktigt perspektiv på frågor om mottagande och etablering.

På fredag genomförs konferensen Sverige tillsammans i Kalmar. Konferensen är ett nationellt initiativ genom vilken regeringen på ett sammanhållet
sätt vill informera om resurser och förutsättningar för kommuner och landsting i form av statliga ersättningar, regelverk och stödinsatser från nationella myndigheter. Statssekreterare Erik Nilsson med flera kommer att medverka under dagen. Läs mer om programmet.


EU skakar när det behövs som bäst

Den 15:e april arrangerar regionförbundet m.fl. Europaforum 2016 i Emmaboda under temat Dags för Sverige att bli EU-medlem – på riktigt. Huvudtalare är regeringens utredare Maria Strömvik. I en färsk rapport Delaktighet i EU pekar hon på att kunskapen och delaktigheten i EU-frågor är mycket låg i Sverige. Detta samtidigt som allt fler beslut förs över från nationell till EU-nivå. Detta skapar ett demokratiskt underskott.

Vår delaktighet på hemmaplan ska ses i ljuset av vad som händer i omvärlden. Där kan vi just nu se att fundamentet för EU-samarbetet skakar. Det eventuella brittiska utträde ur EU, nya gränskontroller samt Greklandskrisen är bara några exempel på detta. Parallellt med detta hotar ett allt agressivare Ryssland säkerheten samtidigt som nationalistiska strömningar växer.

Hur vi använder vårt EU-medlemskap är viktigt. Boka in den 15 april för att uppdatera dig om de dagsaktuella EU-frågorna och hur vi på ett bättre sätt kan integrera EU-nivån i vårt dagliga arbete lokalt och regionalt.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se