Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 5, 2016

De 8 mars samlade Indelningskommittén politiker från hela Sverige för att presentera ett diskussionsunderlag i form av en karta. För Kalmar läns del låg underlaget helt i linje med den indelning som våra politiker själva föreslagit, d.v.s. de tre Smålandslänen samt Östergötland. Det finns också en öppenhet för Blekinge men inte helt förvånande visade underlaget på att Blekinge tillsammans med Skåne föreslås bilda gemensam region. Nu börjar arbetet med att ta fram olika underlag för fortsatt diskussion länen emellan och med kommittén. Det återstår en del arbete för att bl.a. få med våra småländska grannar på tåget. Utgångspunkter i den fortsatta diskussionen är flerkärnighet och en realistisk tidplan.

I veckan besökte Näringsdepartementet samt Tillväxtverket Oskarshamn med anledning av nedläggningen av O1 och O2. Syftet med mötet var att få en bild av de konsekvenser nedläggningen innebär. Den 1-2 juni kommer departementet ner med hela sin avdelning för Regional Tillväxt för att ta del av hur vi i länet arbetar med regionala tillväxtfrågor. Man vill bl.a. ta del av arbetet med Glasriket samt goda exempel på integrationsfrämjande insatser.

Att digitaliseringen anses vara den största tillväxtfaktorn till 2030 är väl knappast något som förvånar. Svenskarna är väl förberedda att ta emot digitala tjänster då vi är världsbäst vad gäller uppkoppling men mer oroväckande är att vi tappar gentemot andra länder. Enligt tidningen Dagens Industri backar Sverige som enda EU land även i absoluta tal. Tekniken går framåt men användningen av digitala tjänster går inte lika fort framåt. Av Post- och Telestyrelsens rapport framkommer det att Kalmar län i och för sig uppfyller delmålet till 2015 om 50 % uppkoppling av snabbt bredband men vi ligger efter landet som helhet. Det är därför viktigt att arbeta med att skapa efterfrågan så att marknadsaktörerna vill bygga ut. Vi måste också fortsätta arbetet med att både utveckla och öka användandet av digitala tjänster såväl inom privat som offentlig sektor. Nyttan av digitala tjänster är centralt att kommunicera. I offentliga verksamheter kommer det vara ett måste då vi ska klara att leverera de välfärdstjänster medborgarna kräver. Detta visar också den långtidsutredning som Näringsdepartementet kommer redogöra för på regionförbundets styrelsemöte denna vecka.

Ha en riktigt Glad Påsk!

Helena Nilsson


Fortsatt arbete inom Södrastambanan.com

I väntan på att buden som Sverigeförhandlarna gett kommuner och regioner berörda av den nya stambanans sträckning ska förhandlas görs en del jobb parallellt. Trafikverket tittar just nu på hur man utifrån bästa samhällsnytta drar fram höghastighetsbanan på delsträckorna Linköping-Borås och Jönköping-Malmö. Trafikverket gör kostnads- och tidsbedömningar samt kalkyler och kommer slutligen att lägga fram rekommenderade åtgärder för kommande utbyggnad. I detta arbete ingår även att titta mer specifikt på stationsorterna inom sträckan och hitta den bästa lösningen för nya stationer. En kommun som blivit erbjuden en station är Tranås med 18 500 invånare, som har en spännande utmaning att kunna möta upp sitt bud om 1500 nya bostäder i kommunen.

Sverigeförhandlarna är tydliga med att ingen trafik garanteras på sträckorna och Regionförbundet i Kalmar län bedömer att den angränsande regionala trafiken till höghastighetsbanan kommer vara nyckeln för att få ett robust och säkert system för resenärer som rör sig hela eller delar av sträckan.


Utbildningsnivån stiger

En ny rapport från SCB visar bl. a. att den allmänna utbildningsnivån i landet har stigit under lång tid. I åldern 30-34 år är det nu 59 procent av kvinnorna och 42 procent av männen som har en eftergymnasial utbildning. I Kalmar län har 43 procent av kvinnorna och 28 procent av männen i åldersgruppen 25-29 år motsvarande utbildning.

I takt med att utbildningsnivån i föräldragenerationen stigit har det blivit allt mindre vanligt att ha högre utbildning än sina föräldrar. I den äldre generationen var det mycket vanligt att göra en klassresa genom att skaffa sig högre utbildning än föräldrarna. Mer än hälften av de som är födda före 1960 har t.ex. högre utbildning än den förälder som har högst utbildning. Idag pekar trenden mot att det snart är lika vanligt att ha lägre utbildning som att ha högre utbildning än någon av föräldrarna.

Läs temarapporten


Statistik för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden

Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga för att företagen ska kunna växa och utvecklas. Hittills har det dock varit svårt att hitta bra data om matchningsindikatorer, särskilt på regional nivå. Nu finns det emellertid en ny databas med regionala matchningsindikatorer för att underlätta analyser av kompetensförsörjningen. Indikatorerna finns inom följande fyra områden:

  • Efterfrågan på arbetskraft
  • Arbetskraftsutbud
  • Matchning
  • Regionala förutsättningar

Läs mer


Dålig kunskap om allergener på restauranger

Sedan ett år tillbaks måste restauranger, butiker och caféer upplysa sina kunder om deras mat innehåller ämnen som är särskilt farliga för allergiker. Trots det är det många som inte följer den nya förordningen och regelverket. Det konstaterar Miljösamverkan Sydost i en färsk kartläggning i länets kommuner. Av de totalt 205 verksamheter som undersöktes i länet hade 60 procent en eller flera avvikelser. 
Mer information om kartläggningen.


Brukarrevision i Vimmerby kommun

Sedan 2009 pågår ett utvecklingsarbete mellan kommunerna och landstinget i Kalmar län kring missbruks- och beroendevård. En del i detta arbete är att i högre utsträckning involvera brukare i förbättringsarbetet. Sedan en tid tillbaks finns därför ett brukarråd i Kalmar län för riskbruks-, missbruks- och beroendefrågor. Rådet består av representanter från ideella organisationer, brukare och anhörigorganisationer. Rådet har under hösten 2015 utbildats inom vad som kallas för brukarstyrd brukarrevision och examinerades häromveckan. I samband med det presenterades den första brukarrevisionen som man har gjort i Vimmerby kommun. Läs mer

Brukarrådet för riskbruks-, missbruks- och beroendefrågor.


”Möjligheterna med digital teknik ställer ökade krav på kommuner och landsting”

Möjligheterna med digital teknik ställer ökade krav på kommuner och landsting. Det menar Jeanna Thorslund, jurist och samordnare för informationssäkerhet på Sveriges Kommuner och Landsting, som under förra veckan föreläste på regionförbundets seminarium Informationssäkerhet och juridik inom välfärdsteknik. Några av de största utmaningarna som kommuner och landsting står inför i dag i införande av digital teknik handlar, enligt Jeanna Thorslund, om att skaffa sig ökad kunskap om den teknik man inför samt att göra medarbetare delaktiga i de förändringar som digitala lösningar innebär.

Föreläsningen i Oskarshamn är en del av ett större kunskapsprojekt inom informationssäkerhet i länet. Projektet leds av länsstyrelsen med stöd av regionförbundet och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Medverkar gör länets kommuner och landstinget. Arbetet pågår fram till december 2016. Läs mer om projektet


Nyhetsbrev kring företagsstöd
Vill du hålla dig uppdaterad om nyheter kring regionförbundets företagsstöd? Registrera dig här

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se