Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 1/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans första Nyhetsbrev Gris.

Innehåll:

  • Produktivitetspengen
  • Tänk på smittskyddet vid utlastning
  • IDAL
  • Ventilationshandboken
  • Suggpengen i det nya landsbygdsprogrammet
  • Glöm inte att söka Pungpeng
  • Grundkurs i seminering av gris

Produktivitetspengen

Smågrisproducent och berättigad till produktivitetspengen, då är sista datum för att sända PigWin och WinPig resultat den 29februari. Produktivitetspengen är ett tillägg som betalas ut per smågris till besättningar som producerar över 24 smågrisar per sugga och år. Tillägget är 5 kr för besättningar som har en produktivitet mellan 24,0 – 26,0 grisar per årssugga och 10 kr för besättningar som har en produktivitet på över 26,1 och däröver smågrisar per sugga och år. 

Läs mer här

Tänk på smittskyddet vid utlastning av grisar

Vi har fått rapporter om en ökad förekomst av diarréer i flera grisbesättningar. Orsakerna är flera, bland annat har svindysenteri och diarré orsakad av Brachyspira pilosicoli påvisats. Dessa bakterier kan överleva relativt lång tid i miljön, i gödsel etc.

För att skydda grisarna i Din besättning är det mycket viktigt att tillämpa bra smittskyddsrutiner vid utlastning av grisar. All kontakt mellan bil och besättning ska undvikas och transportören ska inte gå in i stallarna. Det är också bra att ha en fungerande personsluss, för både personal och besökare. Hygienåtgärder som stöveltvätt och/eller skobyte och handtvätt mellan olika stallavdelningar är viktigt för att minska smittspridningen inom den egna besättningen. Mer om smittskydd läser Du här:

Läs mer här

IDAL

IDAL (IntraDermal Application of Liquid systems) heter ny typ av injektor för vaccination av grisar.

Vaccinet injiceras utan kanyl och vaccinet hamnar intradermalt i skicktet mellan läderhud och underhud. Detta är en ny teknik och vaccinerna som används är speciellt framtagna för intradermalt bruk.

Fördelarna med intradermal nålfri vaccinering är flera:

Ingen smitta överförs mellan djuren via kanyler, mindre smärta och stress för grisen, mindre volym av vaccin behövs vilket medför mindre vaccinreaktioner. Dessutom kan man vaccinera över hela ryggpartiet från öronen till svansen, vilket gör vaccinationen lättare.

Mer information om IDAL och en video som visar hur vaccinationen går till kan ses här:

Läs mer här

Klicka på svensk flagga så länkas ni vidare till den svenska sidan.

Ventilationshandboken

Det finns en nyligen framtagen handbok av Gård & Djurhälsan som handlar om ventilation av slaktgrisstallar. Målsättningen med handboken är att den både ska bidra med ökad kunskap och kunna användas som ett verktyg vid felsökning och optimering av ventilationsanläggningar i slaktgrisstallar.

En väl fungerande ventilation främjar djurens välfärd, skötarens arbetsmiljö och minskar också energiförbrukningen.

Ta del av Ventliationshandboken här

Suggpengen i det nya landsbygdsprogrammet

Suggpengen har omarbetats i det nya landsbygdsprogrammet. Den nya Suggpengen är möjlig att söka 2016. 

Men, Du som fortfarande är inne i ett femårigt avtal måste fullfölja det, innan det är möjligt att söka den omarbetade suggpengen. Är Du osäker på var i Ditt åtagande Du är, så finns uppgiften på Jordbruksverkets "Mina Sidor".

Ta del av Jordbruksverkets information:

Läs mer här

Glöm inte att söka Pungpeng

Sedan 1 januari 2016 är det obligatoriskt med lokalbedövning när du kastrerar dina smågrisar.

Från årsskiftet gäller regeringens ändring av djurskyddsförordningen som gör det obligatoriskt med lokalbedövning vid kastration av hangrisar. Praktiskt så finns tre alternativ: Kastration med bedövning, vaccination mot galtlukt eller att föda upp okastrerade hangrisar.

Om du funderar på att vaccinera mot galtlukt är det mycket viktigt att du först kontaktar ditt slakteri så du säkert vet att de tar emot grisarna när de ska slaktas. 

Under 2016 kan du fortfarande få ta del av den så kallade ”pungpengen”. Det är en statlig ersättning som du söker via Jordbruksverket. Där får du ersättning för läkemedelskostnaderna för lokalbedövningsmedlet och vaccinet mot galtlukt. Du får även ersättning för den efterföljande smärtlindringen. Eftersom lokalbedövningen och vaccinationen tar extra tid får du även ersättning för arbetstiden med 4,45 kr/lokalbedövad gris och 2,90 kr/vaccinationstillfälle (två eller eventuellt tre per gris). Den maximala ersättningen är motsvarande 15 000 euro under en treårsperiod. Nästa ansökningstillfälle är den 15 augusti. Information och blanketter hittar du på Jordbruksverkets hemsida, lättast via länken

Läs mer här

Grundkurs i seminering av gris

Gård & Djurhälsan erbjuder nu kurser för att få seminera gyltor och suggor.

För att få seminera gyltor och suggor krävs att man har genomgått en seminkurs. Från och med i år anordnar Gård & Djurhälsan kurserna. Mer information hittar du i länken nedan eller under rubriken kurser på Gård & Djurhälsans hemsida

När tillräckligt många anmälda finns inom ett geografiskt område så kallas  till ett kurstillfälle. 

Läs mer här

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.