Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 2, 2016

Ett antal större händelser som kommer påverka länet har ägt rum sedan förra nyhetsbrevet. Ett exempel på det är det första spadtaget som har tagits för Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar. Spadtaget har föregåtts av många och långa diskussioner inom Kalmar kommun och troligtvis även inom Linnéuniversitet. Vi andra som inte varit direkt inblandade har följt diskussionerna via media. Det jag tror man lätt glömmer bort är storheten i denna investering; att ett universitet bygger helt nya lokaler på en ny plats. Dessutom i Kalmar län. Detta till en totalsumma på 1,5 miljarder, en inte helt oansenlig summa. Bygget genererar dessutom 500 direkta arbetstillfällen. Även om inte alla de som ska arbeta med bygget kommer från regionen kommer de att befinna sig här, de kommer nyttja olika faciliteter och vi får möjlighet att visa upp vår del av Sverige. Bygget ska stå klart sommaren 2020. Det är en stor investering för framtida kompetensförsörjning som kommer att betyda mycket för länets utveckling framöver. Exempel på andra viktiga händelser är ministerbesök i Västervik och besked om Höghastighetsbanan. Jag skriver mer om dessa längre ner i nyhetsbrevet. Med anledning av det senare skrev Ulf Nilsson, Regionförbundets ordförande, i fredags en debattartikel i Dagens Samhälle som går att läsa här.

Nu inleds en ny intensiv vecka med regional utveckling. På agendan står bland annat medverkan på Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft på Näringsdepartementet. Där kommer vi bland annat att göra inspel till det pågående arbetet med den nationella livsmedelsstrategin. Mer om detta i nästa nyhetsbrev!

Helena Nilsson


Ministerbesök i Västervik

Västervik hade förra veckan besök av Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. På mötet diskuterades frågan om utbildning och forskning som en del i utvecklingen på mindre orter. Bakgrunden till mötet är den ansökan om medel till pilotprojektet Nya vägar som sedan en tid ligger hos regeringen. Linnéuniversitetet och Högskolan Väst har gemensamt begärt 49 miljoner kronor från regeringen för en treårig testverksamhet i de tre kommunerna.


Kompetensplattform Kalmar län

Regionförbundet i Kalmar län har fått pengar från regeringen för vad man kallar regionala kompetensplattformar. Uppdraget är, att tillsammans med andra aktörer, verka för en fungerande arbetsmarknad där utbildningar leder till den kompetens som efterfrågas och där allas färdigheter tas tillvara. Detta ska göras genom en rad aktiviteter. Regionförbundet kommer bland annat att genomföra kommundialoger samt ett kompetensforum under 2016. Det kommer även att göras en OECD-analys av styrkor och svagheter i länet baserad på intervjuer med nyckelaktörer i regionen, statistik, jämförelser med andra regioner, genomgång av policys och regler etc. Detta, och en rad andra aktiviteter, ska leda fram till en samlad handlingsplan för kompetensförsörjningen i Kalmar län.


Besked om Höghastighetsbanan

Förra veckan kom beskedet om att den kommande dragningen av höghastighetsbanan på sträckan mellan Malmö och Jönköping föreslås få en västlig dragning med stationsläge i Värnamo. Sverigeförhandlarna Catharina Håkansson Boman och HG Wessberg motiverar det med att det är den rakaste, minst kostsamma sträckan och den som genererar mest nytta för hela höghastighetsjärnvägssystemet. Deras utgångspunkt för bygget av höghastighetsbanan är att resan mellan Stockholm och Malmö ska gå på högst 2 timmar och 30 minuter. Förhandlarna gav också exempel på åtgärder i anslutande system för att stärka nyttan av höghastighetsjärnvägen och nämnde då särskilt Kust till Kustbanan.

Trots det negativa beskedet kommer Regionförbundet nu att arbeta konstruktivt med den fortsatta processen för att få till en lösning som bäst gynnar regionen. I samband med det kommande arbetet med nationell och regional transportplan kommer vi särskilt att lyfta hur våra regionala järnvägar på bästa sätt kan ansluta till höghastighetsjärnvägen. Det gäller Tjust- och Stångådalsbanornas anslutning i Linköping och Kust till Kustbanans anslutning i Värnamo.


Konferens om företagens digitala framtid

Fredagen den 12 februari anordnar Sparbanksstiftelsen Kronan konferensen Företagets digitala framtid på Stage4you i Torsås. Microsofts vd Jonas Persson, Swedbanks digitaliserings- och framtidsekonom Anna Felländer och Fryshusets Raisa Lång Velazco medverkar bland andra. Dagen handlar om hur företag kan skapa tillväxt med hjälp av digital teknik. Mer information och programmet finns på www.rfkl.se


Nu startar förstudien Kompetensråd Mat

Den 1 februari startade arbetet med förstudien Kompetensråd Mat, med finansiering från europeiska socialfonden. Arbetet, som kommer att pågå i ett år, ska forma ett Kompetensråd Mat med aktörer, såväl privata som offentliga, i hela kedjan från jord till bord (primärproduktion, förädling, restaurang, storkök, livsmedelshandel). Det ska också mynna ut i en modell för fortsatt arbete efter förstudien. I uppdraget ingår också att integrera jämställdhetsfrågorna i samtliga aktiviteter och då särskilt hur kvinnor respektive män rekryteras och bemöts på utbildningar och arbetsplatser. Det långsiktiga målet är en jämn könsfördelning på utbildningsprogram och arbetsplatser. Mer information kommer inom kort på www.rfkl.se


Leader har öppnat för ansökningar 2016

Jordbruksverket har nu öppnat möjligheten för organisationer, föreningar, företag och myndigheter att söka stöd för Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden. Nytt är att lokalt ledd utveckling nu har tillgång till flera olika fonder, vilket skapar möjligheter för helt nya typer av leaderprojekt. Läs mer på jordbruksverkets webbplats.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se