Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 1/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans första Nyhetsbrev Nöt! Detta Nyhetsbrev hjälper dig att hålla dig uppdaterad i nötköttsvärlden, genom sammanfattningar av aktuell forskning och information, tips på rutiner som kan vara aktuella för säsongen, samt även påminnelser om kurser och material som Gård & Djurhälsan erbjuder. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

Lyckas med kalvningarna

I dikobesättningarna är det redan eller snart hög aktivitet på kalvningarna. För att lyckas bra är det viktigt att kon fått tillgång till mineraler med selen alternativt ge den nyfödda kalven selen.  Det är också viktigt att ha extra tillsyn så att eventuella problem med fellägen och stora kalvar kan hjälpas i tid.

I skriften Kalvning och kalvningshjälp finns en sammanfattning av vad som är bra att tänka på och hur vissa fellägen ska hanteras. Den kan skrivas ut kostnadsfritt på Jordbruksverkets hemsida eller beställas för en liten kostnad.

Smittsäkrad besättning

Ni som varit med i salmonellaprogrammet och som fortsatt vill vara med i det nya programmet, Smittsäkrad besättning, behöver aktivt anmäla er till det nya programmet. Ni anmäler på VÄXA:s hemsida. När ni är anmälda till steg 1 kan er nöthälsoveterinär ansluta er till steg 2. Då är ni skyddade med 70 % ersättning från staten, precis som tidigare.

Frasbrand

Under betessäsongen 2015 sågs en anhopning av fall av sjukdomen Frasbrand bland besättningar i Falköpingstrakten.

Inför betessläpp kan vaccination mot Frasbrand vara aktuellt.

Under vintern har en veterinärgrupp med representanter från Gård och Djurhälsan, Växa Sverige, Distriktsveterinärerna, Stordjursveterinärerna i Vara, LRF samt Länsstyrelsen träffats för att komma ut med en gemensam strategi inför betessläpp 2016 och för att kunna hantera eventuella fall på ett bra sätt. Samlad information kan ses på länsstyrelsens hemsida.

Ökad slakt av storboskap 2015 jämfört med 2014

Under perioden januari till och med december 2015 har det slaktats totalt 1 334 fler storboskap än under samma period 2014. Detta motsvara en ökning med 0,3 %.

Det är främst slakten av ungtjurar och yngre tjurar som ökat; 1,2 % eller 2 054 djur. Även slakten av kor och ungkor har ökat, 0,7 % eller 975 djur. Slakten av stutar är oförändrad med en ökning på endast 0,1 % eller 32 djur. Slakten av kvigor har däremot minskat med 2,9 % eller 1 727 kvigor jämfört med samma period förra året.

 Enligt kvalitetsutfallet har de flesta kategorier blivit både yngre och tyngre jämfört med tidigare år.

Hela slaktstatistiken, med kvalitetsutfall för samtliga djurkategorier, finns på www.gardochdjurhalsan.se/nöt/kunskapsbank/statistik.

Enklare regler för journalföring på nöt

Den 21 januari 2016 trädde enklare regler för journalföring av nötkreatur i kraft. Ändringen innebär att djurhållare som rapporterar till CDB via en elektronisk inkanal som t.ex. en av Jordbruksverket godkänd stalljournal eller CDB-Internet inte längre behöver föra någon separat journal. Precis som idag ska djurhållaren rapportera uppgifterna till CDB senast sju dagar efter att händelsen inträffat. Den djurhållare som utnyttjar möjligheten behöver dock rapportera till CDB de uppgifter som denne tidigare bara har journalfört. Det gäller rapportering av djur som flyttas mellan egna produktionsplatser inom samma eller angränsande kommuner. Det gäller också rapportering av djur som kommer tillfälligt in till produktionsplatsen från en annan djurhållares produktionsplats samt i de fall djuren återgår till ursprungsplatsen. Läs mer här.

Nötköttsseminariet 2016

21-22 januari hölls Gård & Djurhälsans Nötköttsseminarium på Hooks Herrgård. 

Presentationerna från flera av föredragen finns på www.gardochdjurhalsan.se under fliken Nöt Kunskapsbank.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan är, som du säkert vet, ett rådgivningsföretag bildat genom en sammanslagning av Svenska Djurhälsovården, Taurus och Svenska Pig. Vi erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Kommande kurser

Villkorad Läkemedelsanvändning Nöt/Får

Få behörighet att inleda behandling på dina djur själv. Kursen är godkänd av Jordbruksverket. Pris 1200 kr för medlemmar, 2400 kr för icke medlemmar. Komplettering av djurslag (halvdag) 500 kr. I kursen ingår lunch och fika.

  • 15 mars 2016 Brunnby Gård, Västerås

Anmälan: Maria Melin , 018-68 28 91

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.