Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1, 2016

God fortsättning på det nya året!

Årets första nyhetsbrev skrivs med 15 minusgrader utanför fönstret. Trots midvinter börjar vi redan nu förbereda oss för en spännande vår. Om några veckor presenteras nämligen två viktiga utredningar som kan ha stor bäring på länets framtida utveckling.  Den 1 februari ska regeringen presentera ett förslag på sträckning för höghastighetsbanan.

En fråga som i allra högsta grad kan komma att påverka utvecklingen av Kalmar län.

Lika viktig är frågan om regionindelning. I början av mars ska regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson lämna ett första utkast på den utredning som har gjorts av regionfrågan. I den tittar man närmare på en tänkbar indelning samt regionkommuners uppdrag när det gäller regionalt utvecklingsansvar. Man kommer även att ta fram förslag på beslutsprocesser, organisation, genomförandeplan och tidplan. En viktig utredning som vi får anledning att återkomma till.

Några viktiga frågor som vi kommer att fördjupa oss i med start i vår är hur vi vill utveckla Kalmar län i framtiden, vad som ska prioriteras och hur vi kan samverka på bästa sätt. Det är förvisso frågor som Regionförbundet arbetar med kontinuerligt men som nu kommer att intensifieras. Det är nämligen dags för revideringen av länets regionala utvecklingsstrategi, RUS. Precis som vid tidigare revideringar kommer vi att bjuda in till en bred dialog med olika aktörer i länet och med en rad olika aktörer. För oss är det viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd och är med och påverkar. Den regionala utvecklingsstrategin är nämligen hela länets utvecklingsstrategi. Att vi kan enas om gemensamma prioriteringar, mål och insatser för att nå dessa är kanske viktigare än någonsin om vi kommer att ingå i en större region.

Mycket spännande väntar om hörnet. Till dess passar vi på att njuta av tulpaner och semlor!

Helena

Regeringsbeslut väcker hopp om satsningar på Tjust- och Stångådalsbanan

Regeringen kom i förra veckan ut med ett pressmeddelande där man ger i uppdrag till Trafikverket och VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut) att arbeta för att förbättra järnvägar på landsbygd. Man menar att om fler ska resa kollektivt behöver också banornas funktionalitet öka. Satsningen på kollektivtrafik på landsbygd innebär 199 miljoner 2016 och 209-230 miljoner 2017-2019. Beskedet ger ett ökat hopp vad gäller satsningar på Tjust- och Stångådalsbanan.


Kalmar län inspireras i London

Varje år arrangeras Bett i London med fokus på teknik och pedagogik i skolan. Med över 35 000 besökare, 500 talare och över 700 utställare är Bett världens största mässa för digitalt lärande. AV-Media har under de senaste åren samordnat en erfarenhets- och kunskapsresa för länets pedagoger, skolledare, IT-tekniker och IKT-pedagoger. Intresset är stort och i år är det 32 resenärer från sex olika kommuner i länet som åker gemensamt. Det är en utmärkt grund för vidare diskussioner om utveckling av IKT i länets kommuner. Tillsammans breddar vi vår kunskapsbas och skapar viktiga kontakter som lyfter lärandet på ett regionalt plan och sätter eleven i fokus.


Nu startar samhällsorientering för nyanlända ungdomar

Nu i vår går startskottet för den andra kursen i samhällsorientering för nyanlända ungdomar i Kalmar län. Kursen riktar sig till ungdomar i åldern 13-20 år och kommer att ta upp frågor som bland annat rör mänskliga rättigheter, grundläggande demokratiska värderingar, hur samhället är organiserat och praktiskt vardagsliv. Samhällsorientering för nyanlända i Kalmar län kan idag erbjudas i dag på 25 olika språk och är en viktig nyckel för att möta det svenska samhället och för möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden förkortas.


12 YH-utbildningar till Kalmar län

Trafiklärare, tandsköterska och elkraftsingenjör. Det är några av de YH-utbildningar i Kalmar län som under veckan fick klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). Totalt godkändes tolv YH-utbildningar i Kalmar, Nybro, Oskarshamn och Västervik. Det är glädjande nog en ökning med fem utbildningar jämfört med förra året. Totalt lämnades 1421 ansökningar in från hela landet. Av dessa beviljades 446 stycken.


En av världens främsta skolutvecklare jobbar med Kalmar län

Utmanande lärande och ledarskap. Det är några av de viktigaste ledorden för att öka elevers nyfikenhet i klassrummet. Det var budskapet från James Nottingham, en av världens främsta skolutvecklare, som gästade Kalmar i början av januari. Föreläsningen är en del av en större satsning som sträcker sig fram till juni 2018 och där James Nottingham återkommer till länet vid flera tillfällen. I arbetet ska flera insatser implementeras i skolan för att höja elevers motivation. Det övergripande projektet finansieras av och riktar sig till Mönsterås kommun. Delar av aktiviteterna finansieras av Regionförbundet i Kalmar län och kommer att erbjudas hela länet.


Fina utmärkelser till Böda Sand och Astrid Lindgrens värld

Utmärkelser i form av Sveriges mest omtyckta turistmål samt årets turistmål. Det blev en fin start på året för två av länets besöksmål. I januari röstades Böda Sand fram som årets turistmål inom kategorin vattenäventyr av besökarna på turistsajten turistmål.se. Samtidigt utsågs Astrid Lindgrens Värld till Sveriges mest omtyckta turistmål enligt samma sajt. I omröstningen kunde man konstatera att man har nöjdare gäster än bland annat Liseberg, Kolmården och Gröna lund. Stort grattis till fina utmärkelser!


Aktuella utlysningar för EU-program, jan-feb 2016

Småland och öarna omfattar både Sociala och Regionala fonden. Projekt kan bedrivas både i samt i samarbete mellan Kalmar, Jönköpings, Kronobergs och Gotlands län. Ansökningsperioden är mellan den 11 januari och 29 februari. Beslutsmötet är 14-15 juni. Socialfonden utlyser 95 miljoner kronor till programområde 1 och 2. Regionalfonden har i sin tur 139 miljoner kronor kvar att fördela. Läs mer om de båda programmen på:


Utblick från Bryssel: Europas regioner tar samlat grepp på stundande förhandlingar

Att 143 europeiska regioner samarbetade 2010, bidrog sannolikt till att Kalmar län fick behålla strukturfonderna under perioden 2014-2020. Tur var väl det, då det för Småland, Öland och Gotland handlar om 532 miljoner kronor som avsatts för enbart Regionalfonden (Socialfondens medel är alltså inte inräknade) under perioden. Medel som möjliggör viktig regional utveckling. Nu ser det ut som Europas regioner återigen samlar sig inför nästa programperiod som börjar 2021. Än så länge finns det emellertid inga konkreta förslag att gå på, bara uttalande och positioneringar.

Småland-Blekinges brysselkontor arbetar nu för högtryck tillsammans med andra europeiska regioner för att ta fram ett gemensamt positionspapper som i slutändan förhoppningsvis kommer att skrivas under av alla Europas regioner. Regionernas roll för implementering av nationell och europeisk politik är viktigare än någonsin och positionspappret kommer därför inrikta sig på att skapa utrymme i EU-budgeten för att alla regioner ska kunna ta del av strukturfondsmedel även i framtiden. Ett positionspapper blir en viktig signal till både EU-institutioner och medlemsstaterna, inte minst vår svenska nationella nivå, om vad som står på spel, vilka alternativen är och varför man bör engagera sig. Samarbetsplattformen vi har i Småland Blekinge South Sweden spelar här en betydelsefull roll. I samarbetet ingår regionförbund, regionkommuner, landsting och lärosäten, vilket ger oss ett utmärkt stöd för gemensamma positioner i viktiga frågor, nationellt och internationellt.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se