Sabis - månadens företag

Med fem matbutiker, 27 restauranger, fem hotell- och mötessanläggningar och tolv caféer är chansen stor att du någon gång kommit i kontakt med Sabis. Eller som det en gång hette: Slagteriaktiebolaget i Stockholm.

-Vi har visserligen vuxit och blivit ganska stora, men vi är fortfarande ett personligt familjeföretag där alla känner alla, där vi bryr oss lite mer. Om våra kunder och om varandra. Vi är reko kort och gott, säger Madeleine Brehmer, vvd på Sabis sedan 2008.

Sabis är och har alltid varit ett familjeföretag, Madeleine som driver verksamheten med sin syster Caroline är tredje generationen i den nuvarande ägarfamiljen.

-Med ett familjeägande kommer en annan omsorg, en annan slags långsiktighet och jag tror det sitter bra ihop med vår syn på miljö och hållbarhet. Vi tänker hållbarhet i alla led egentligen, i personalpolitik, gentemot leverantörer, kunder i butik. Vi har tom egen vindkraft,  berättar Madeleine.

2008 började Sabis producera grön el vid ett vindkraftverk i Dalarna och detta har också kompletterats med ett vindkraftverk på Öland. Företaget är i princip självförsörjande vad gäller energiförbrukning.

Caroline Cederblad VD och Madeleine Brehmer Vice VD, Sabis. Foto: Daniel Roos.

-Vi driver ett antal hållbarhetsprojekt som skapar engagemang och som bidrar i stor utsträckning till att vi lyckats ganska bra, säger Madeleine och lyfter fram Bondens val som ett annat exempel förutom egen vindkraft.

Bondens val är den mat Sabis serverar som är ett hållbart alternativ. Sabis har ett nära samarbete med svenska gårdar, uppfödare och odlare för att få tillgång till bra råvaror av hög kvalitet, närodlat, småskaligt, ekologiskt eller miljömärkt. Bondens val har förutom klimat och hållbarhet en etisk dimension, då svenska gårdar har bättre djurskyddsregler än de utländska. Bondens val finns även i butik och på Sabis hotell. Sabis stödjer även Stockholms Stadsmission, med en stor insamling tillsammans med kunderna kring jul varje år. Sedan 4 år tillbaka har det genererat nära 750.000 kr till utsatta i Stockholm.

Ett mycket viktigt engagemang för Sabis är också Städa Sverige, där företaget är en av huvudsponsorerna sedan 2013.

-Vi valde att stödja Städa Sverige för att det hjälper på flera plan; miljö och natur, ungdomar och idrott. Att skapa engagemang med ungdomar som organiserar sig för en bättre miljö i lokala projekt är ett fantastiskt initiativ, slutar Madeleine.

Städa Sverige förstärker med ny projektledare

Mikael Örnliden, ny projektledare på Städa Sverige.
Mikael Örnliden, ny projektledare på Städa Sverige.

Städa Sverige har gjort klart med Mikael Örnliden om att tillträda som projektledare från januari 2016.

-Vi har haft en fin utveckling de senaste åren med nya stora miljöprojekt och med Mikael kan vi fortsätta expandera, kommenterar Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Mikael har över 20 års erfarenhet av försäljning och projektledning inom bland annat idrott och sponsringsområdet. Mikael har en gedigen idrottsbakgrund som ledare och spelare i fotboll, bandy och innebandy.

-Städa Sveriges koncept, med idrottsungdomar och näringslivet i samarbete för en bättre närmiljö känns genuint och rätt i tiden så jag ser fram emot att utveckla nya projekt och skapa nya samarbeten.

Mikael kommer att arbeta med nya partnerskap och projektledning på Städa Sverige.

Har ni frågor om hur ni kan samarbeta med Städa Sverige kontakta Mikael på 08- 683 30 06,  070-415 67 16 alternativt mikael.ornliden@stadasverige.se

Anders Karpensjö

Analys av vägstädning

Vi har intervjuat Anders Karpesjö. Han är bland annat certifierad specialist på ledningssystem och har även stor erfarenhet av trafiksäkerhetsfrågor. Sedan ett par år hjälper Anders till med Städa Sveriges utveckling av system och säkerhetstänk.

Du har ju ett "utifrån-perspektiv" på Städa Sverige. Hur skulle du beskriva verksamheten?

Min allra första reaktion var den smarta affärsidén. Städa Sverige kopplar ihop idrottsföreningar med olika entreprenörer. Tjejer och killar gör en laginsats för miljön. Mot det så tjänar man en hacka som stärker lagkassan. Och det sker med säkerhetstänk.

Vad kan förbättras?

Jag har gjort en del analyser. Det har hittills under alla dessa år inte inträffat någon allvarlig olycka. Trots att det gamla Vägverkets utbildningar inte matchade Städa Sveriges verksamhet. Städa Sverige lever upp till Arbetsmiljöverkets regler för ungdomsarbete. Nu förbättrar vi systemet ett steg till, och tar bland annat fram en helt anpassad utbildning.

Vad ska en städledare tänka alldeles särskilt på?

Det finns två tidsaspekter på hanteringen av risk:

1) Vad skulle kunna hända omedelbart? Hit hör så klart detta med vägtrafiken intill städområdet. Det är jätteviktigt att städarna inte skärmar av sig med musik eller på annat sätt tappar uppmärksamheten.

2) Vad skulle kunna hända senare? Även små skärsår kan leda till infektioner om man inte följer rutinerna.  Det är jätteviktigt även att skydda sig med arbetshandskarna. Det mesta skräpet går att plockar upp med gripverktyget. Det sparar ryggen också.

New Mill Indian SK.

Positiv utveckling kring ÅVS i Nykvarn

För andra året i följd har Städa Sverige tillsammans med Nykvarns kommun och fem lokala föreningar haft varsin återvinningsstation 
som de "faddrat". Precis som ifjol deltog Nykvarns SK, Nykvarns IF, New Mill Indian SK, Nykvarns Bågskytteklubb och Turinge-Taxinge hembygdsförening. 

Utöver att hålla snyggt vid stationen och informera om sortering var en nyhet för i år var att föreningarna vid varje station fick genomföra skräpmätningar. Skräpmätningen genomfördes i början av varje pass för att se om nedskräpningen minskat över tid. I projektets slutfas kunde vi bland annat se att skräpmängden minskat men att det under våren krävs fler tömningar.

- Vi är nöjda med projektets utveckling och vi får höra att föreningarna får genomgående positiv respons från allmänheten kring den samhällsnytta som görs, säger projektledare Anton Hedlund, Städa Sverige.

Inom kort träffas Städa Sverige och Nykvarns kommun för att utvärdera och planera för kommande aktiviteter.

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.