Nyhetsbrev med senaste nytt inom socialtjänst, vård och omsorg.

Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Februari 2016

Välkommen till Kommunförbundet Skånes andra nyhetsbrev från avdelningen för Socialtjänst, vård och omsorg. I nyhetsbrevet finns kortfattad information från olika delar av vår verksamhet samt viss nationell information.

Tveka inte att höra av er!

Carina Lindkvist, Avdelningschef



Barn och unga


Webbmöte SKL Barn och unga och ensamkommande flyktingbarn

SKLs fortsätter med sina webbmöten kring ensamkommande flyktingbarn.  

Här finns sändningen från 28 januari

24 februari kl. 11.00 – 12.00

BBIC

30 kommuner har gått in avtalet om gemensamt metodstöd avseende BBIC. Varje nätverk kommer erbjudas grundutbildning i BBIC samt utbildning i det reviderade BBIC med start under våren 2016. 

Skåne kraftsamlar gemensamt för att stärka den sociala barn och ungdomsvården!

Kommunförbundet Skåne bjuder in till uppstartsdagar 2 och 3 mars kring implementeringen av handlingsplanen för Barn och unga. Här finns mer information.


Flyktingsituationen

Ensamkommande flyktingbarn
Bli först med den nya e-tjänsten FamiljehemSverige.se

På grund av den ökade belastningen av ensamkommande flyktingbarn har SKL utvecklat tjänsten ”FamiljehemSverige.se” som blir nationell tjänst för alla kommuner hösten 2016. Redan nu kan kommuner ansluta sig för att utvärdera tjänsten.


Missbruk och beroende

Malin Gunnarsson är ny utvecklingsledare för ASI sedan januari 2016. Här finns mer information kring hur Kommunförbundet Skåne arbetar kring missbruks- och beroendefrågor.

Nästa chefsträff ASI är fredagen den 11 mars, kl. 13.00. Inbjudan kommer att skickas ut.

Nya föreskrifter gällande LARO 

Socialstyrelsen har beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd som reglerar behandling vid allvarligt beroende av bland annat heroin, morfin, opium samt även smärtstillande läkemedel.

Utbildning i ASI Net- statistik

3:e maj är det dax för utbildning i ASI Net-statistik. Här finns inbjudan!


Hjälpmedel

HJÄLPMEDEL & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars 2016
HJÄLPMEDEL & välfärdsteknologi är mässan för innovation och ny teknik i morgondagens välfärd. Här möts beslutsfattare från hjälpmedelsverksamheter i kommun- och landsting, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, inköpare, berörda politiker och myndigheter samt branschens leverantörer.

Fri entré, men förregistering krävs. För mer information och registrering, besök www.hjalpmedelochvalfardsteknologi.se


Äldre

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Nu är handlingsplanen för 2016 klar. Här finns planen!

Seminarie, Framtidens äldrevård

Ribbingska minnesfonden bjuder den 7 april in till en intressant förmiddag på temat Framtidens Äldrevård. Se Program och inbjudan

Ledningskraftsmöte för Ledningskraft Skåne 1 mars

Dagen är till för medlemmar från Skånes alla ledningskraftsteam som här får ett tillfälle att träffa andra team och dagen kommer bland annat att innehålla information om:
•Arbetet med förslaget till nytt hälso- och sjukvårdsavtal
•Organisering av läkarstöd till kommunal hemsjukvård
•Palliativ omvårdnad

Se program och inbjudan


Socialpsykiatri

Ny överenskommelse inom området psykisk ohälsa

”Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2016”

Syftet med denna överenskommelse (Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2016 – överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting) är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete på området psykisk hälsa med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer.


Funktionshinderområdet

Delaktighetsmodellen sprider sig i landet
Delaktighetsmodellen har väckt stor uppmärksamhet runt om i landet och det finns nu utbildade kursledare i 18 av Sveriges 21 län.

Under våren anordnas en särskild utbildningsdag för chefer kring forskning om delaktighet och om Delaktighetsmodellen den 8 mars. Vårens vägledarutbilding startar den 4 april. Information och anmälan om vårens utbildningar och nätverksträffar finns här.


Kommunförbundet Skåne har i samarbete med brukare och personal gjort en film som visar hur en delaktighetsslinga kan genomföras. Här finns filmen och all information om delaktighetsmodellen!


Nytt hälso- och sjukvårdsavtal

Fördjupad ekonomisk analys

Arbetet med nytt hälso- och sjukvårdsavtal löper på. Den 27 januari hölls en hearing om den fördjupade ekonomiska analysen utifrån det nya avtalsförslaget. 170 personer deltog och samtliga skånska kommuner var representerade. Mer information och den framtagna rapporten finns här;

www.kfsk.se/nytthsavtal


Kurser och konferenser

Kommunförbundet Skåne håller på att se över sitt utbud av kurser och konferenser. Om ni har önskemål om särskilda utbildningar eller konferenser, kontakta nicolina.fransson@kfsk.se


Forskning och utveckling

Öppna jämförelser 2016

Kommunförbundet Skåne kommer att delta i SKLs utbilding avseende Öppna Jämförelser och vi bjuder in till nätverksträff den 8 mars för personer som arbetar med nyckeltal och Öppna jämförelser. Här finns inbjudan


Upphandling ramavtal avseende vård, behandling och handledning.

Kommunförbundet Skåne har i samverkan med samtliga kommuner i Skåne, Kronoberg samt fem kommuner i Halland den 1 februari 2016 publicerat ett flertal förfrågningsunderlag. Här finns mer information.


Omvärldsbevakning

Regeringen gör miljardsatsning för ökad bemanning inom den sociala barn- och ungdomsvården

Satsningen omfattar 250 miljoner kronor årligen 2016-2019. Här finns regeringens pressmeddelande.

Slutredovisning från den nationella samordnaren för utsatta EU medborgare

Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, har nu lämnat sin slutredovisning till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Här finns slutredovisningen.

Konferens, Barns rätt att slippa våld

BRIS, Brottsoffermyndigheten och Region Skåne bjuder in till konferens med fokus på kunskap om barns utsatthet och vuxnas ansvar att se och agera. Här finns inbjudan; Malmö & Hässleholm

Kunskapsstöd om mognad ska öka barns delaktighet

Bedömningen av ett barns mognad är central för i vilken utsträckning barnet blir delaktigt. Socialstyrelsen har samlat aktuell lagstiftning, forskning och fallbeskrivningar  för att ge underlag för verksamheter som vill förbättra sina mognadsbedömningar och öka barns delaktighet.

Ny rapport från Barnombudsmannen om barn på flykt

Här finns rapporten

Förslag på åtgärder för att förebygga att ensamkommande barn försvinner

Här finns rapporten från Länsstyrelsen i Stockholm

Anvisningar för rekvisition av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2016

Här finns instruktioner!


Socialtjänst, vård och omsorgs nyhetsbrev hanteras av Emelie Sundén. För frågor och synpunkter kontakta Emelie på : emelie.sunden@kfsk.se.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.