Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 6 (februari 2016)


Under våren 2016 händer bl.a. följande:

Mässa med föredrag,Gud och Darwin - känner de varandra?, hålls i Kyrkans hus i Blentarps församling den 14 februari.

23 februari arrangerar Equmeniakyrkan ett seminarium i Skellefteå missionskyrka: Naturvetenskap och kristen tro.

Agora for Biosystems planerar bl.a. en konferens, "Klimatexistens", i april med medverkan av bl.a. Antje Jackelén; samt en kurs i vetenskapshistoria.

19 april ges ett öppet vetenskapligt symposium på Teologiska högskolan i Stockholm i samarbte med Equmeniakyrkan med Simon Conway Morris och Antje Jackelén:Biologi, evolution och religion

Samarbetet med Ibn Rushd studieförbund fortsätter också, bl.a. med ett evenemang under Muslimska Familjedagarna.

Cusanus medverkar även i andra evenemang som t.ex. Vetenskapsfestivalen 13-17 april i Göteborg, Samhälle & Existens - konferens i Malmö 26-27 april, samt sannolikt under Almedalsveckan i slutet av juni.

Dessutom presenteras den omfattande attitydundersökning av religiösa ledare i Sverige som genomförts.

Det interaktiva studiematerial som utvecklas i samarbete med Verbum Förlag kommer också att ges ut under våren.


Rapport från Sara Blom:

Knappt hälften av kontrakten i Lunds stift har under hösten haft konvent med fortbildning kring naturvetenskap och teologi. Under våren är det samlingar i ytterligare en handfull kontrakt. Det har varit många och givande samtal, de flesta tycker att de här frågorna är intressanta och vill lära sig mer. Nästa läsår följs kontraktkonventen upp med fortbildningskurser och nätverk.

I Göteborgs stift byggs Cusanus-projektet till stor del upp av samarbeten med flera andra aktörer, framförallt Jonsereds Herrgård (Göteborgs universitet), Interreligiösa centret och Vetenskapsfestivalen. Under hösten ordnades bl.a. en föreläsning om Islam och naturvetenskap tillsammans med Interreligiösa centret och ett Jonseredssamtal med rubriken ”Människa, medvetande mening”. Under vetenskapsfestivalen i april kommer bl.a. evolutionsteorin, artificiell intelligens och människan och de andra djuren att beröras i föredrag och samtal.

En mycket spännande fortbildning som arrangeras både i Lunds och i Göteborgs stift nästa läsår vänder sig till präster och församlingspedagoger som arbetar mycket med skolan. Det är en metodkurs om Att prata tro och vetenskap i skolan. Kursdeltagarna förväntas inhämta god kunskap om naturvetenskap och religion genom att läsa distanskursen som ges på Uppsala universitet. I fortbildningskursen får man arbeta med hur man kan tillämpa dessa kunskaper i mötet med skolan, t.ex. om man blir inbjudan att hålla i en lektion eller vara med i ett panelsamtal om tro och vetande. Jag hoppas att de som är med på denna kurs (och också läser universitetskursen) kan bli goda resurser i församlingsarbetet och för kollegor i stiftet.


”Du är större än mitt hjärta – temagudstjänst i mötet med tro och vetenskap”. 

Gudstjänsten som sändes i höstas i SR P1 kan avlyssnas här.


Sedan 2011 finns temat "relationen mellan religion och vetenskap" inskrivet i Gymanisskolans ämnesplan för religionskunskap. Detta är förstås glädjande för alla oss som tycker att temat är viktigt och intressant, men fortfarande behövs en del lärarfortbildning på området. En antologi för lärare finns utgiven av Studentlitteratur: Att undervisa i religion och vetenskap, och en annan (om människosyner och gudsuppfattningar) kommer att ges ut av Liber under våren. 

På webbplatsen finns numera också en särskild (ännu tämligen blygsam) "lärarresurs", där användbart material samt lämpliga kurser och fortbildningar kommer att presenteras.


En akademisk kurs om "Religion och naturvetenskap" kommer att ges som nätkurs av Teologiska institutionen vid Uppsala universitet under hösten 2016. Kursen ges på kvartsfart och ger 7,5 högskolepoäng. Mer information ges i nästa nyhetsbrev.


Cusanus

Naturvetenskap och religion – ett forum för dialog och utbildning

Cusanus är ett treårigt utbildnings- och forskningsprojekt med start 1 mars 2015 i syfte att bredda diskussionen och öka kunskapen om relationen mellan naturvetenskap och religion. Av de seminarier, konferenser och kurser som planeras vänder sig vissa till en avgränsad målgrupp, medan andra är av en mer offentlig karaktär.

Projektet är ett samarbete mellan Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Svenska kyrkan (bl.a. Göteborgs, Lunds och Västerås stift) samt Sigtunastiftelsen/Agora for Biosystems.

Dessutom medverkar Chalmers tekniska högskola, Equmeniakyrkan, Ibn Rushd Studieförbund, Teologiska högskolan Stockholm samt Verbum förlag. 

Projektet är också knutet till Tema 6: Vetenskap och religion inom The Impact of Religion vid Uppsala universitet.

Projektet finansieras av John Templeton Foundation (www.templeton.org).


På vår webbplats, www.cusanus.se,  kan ni läsa mer om projektet och de aktiviteter som planeras. Vi tar gärna emot synpunkter på denna samt förslag på litteratur och länkar. Mer detaljerade presentationer av alla planerade projekt läggs ut allteftersom de konkretiseras.

Man kan också gilla oss på Facebook! 


Detta nyhetsbrev skickas till ett antal personer som antingen visat intresse för projektet eller som vi tror skulle kunna vara intresserade. (Om Du inte vill stå med på vår sändlista går det enkelt att avregistrera sig genom att klicka på länken längst ner i detta brev eller kontakta info@cusanus.se.) 


Jag som skriver detta brev och som också är ansvarig för webbplatsen heter Lotta Knutsson Bråkenhielm och är projektadministratör för Cusanus. (Jag är också doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet och religionslärare på gymnasiet.) Min avsikt är att ge ut 4-6 nyhetsbrev per år. Tipsa gärna andra om att de kan prenumerera på brevet och/eller skicka epostadresser till mig (info@cusanus.se). 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.