Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1 december 2015


Välkommen till Kunskapsnätets första Nyhetsbrev

Nu lanserar vi ett nytt Nyhetsbrev. Det här Nyhetsbrevet är till för att hålla alla som är intresserade av Kunskapsnätet informerade om vad som händer i projektet. Här kommer vi löpande att informera om vad som händer just nu i projektet och vad som är på gång som t ex att vi just nu söker deltagare till workshops, referensgrupper, testpanel och mycket mer. Om det kan du läsa längre ner i Nyhetsbrevet och även se hur du kan anmäla dig.

Du har fått det här Nyhetsbrevet för att du prenumererar på Personskadeförbundet RTPs Nyhetsbrev. Om du inte vill ha nyheter från Kunskapsnätet kan du alltid avregistrera dig genom att klicka på länken längst ner på sidan. Kunskapsnätets Nyhetsbrev planerar vi att maila ut varannan månad. Om du känner någon som du tror skulle vara intresserad av att få nyheter från Kunskapsnätet så förmedla detta gärna vidare till den personen.

Vill du vara med och bygga upp Kunskapsnätet?

Under en treårsperiod ska vi bygga upp den deltagarstyrda digitala plattformen Kunskapsnätet där vi i framtiden kommer kunna dela, skapa och utveckla kunskap i frågor som berör personer med funktionsnedsättningar. Ämnena kan vara allt från skadespecifika ämnen till friluftsliv. Det är ett spännande projekt som ska ge fler möjlighet att få tillgång till kunskap och kunna vara delaktiga oavsett vem man är och var man bor. Nu söker vi dig som vill vara med och ”bygga”. Genom workshops, intervjuer, enkäter, referensgrupper och testpaneler ska vi gemensamt komma fram till vad Kunskapsnätet ska innehålla.

Under 2016 kommer vi att genomföra minst fyra två-dagars workshops med ca 8 – 10 personer per gång på olika ställen i landet med start i februari. På workshopen ska vi bland annat diskutera rekrytering av aktiva deltagare med en funktion i Kunskapsnätet, vilka olika slags utbildningar som ska ingå och framförallt hur supporten ska se ut när det väl är färdigt. Projekt Kunskapsnätet står för resekostnader samt kost och logi.

Under 2016 ska vi också tillsätta referensgrupper och testpaneler för att bearbeta det som kommer fram under workshops, intervjuer och enkäter. De här grupperna består av ca 6 personer som kommer att ha endagsmöten och träffas 3 – 4 ggr/år. Projektet står för kostnader i samband med mötena.

Skicka in din intresseanmälan till kunskapsnatet@rtp.se eller gå in på www.rtp.se/kunskapsnatet och anmäl ditt intresse. Skriv gärna vad som intresserar dig mest att delta i; workshop, referensgrupp eller testpanel. Du behöver inte vara medlem i Personskadeförbundet RTP. Om du känner någon som du tror skulle vara intresserad av att delta så förmedla gärna denna information till den personen.

Om Kunskapsnätet

Kunskapsnätet är en deltagarstyrd digital plattform som är öppet för alla oavsett om man är medlem i Personskadeförbundet RTP eller inte. I Kunskapsnätet kommer man kunna dela, skapa och utveckla kunskap och erfarenheter i frågor som berör människor med funktionsnedsättningar.

Vår vision är att det ska fungera ungefär så här när Kunskapsnätet är färdigt:

Kunskapsnätet består av Nätverksgrupper för olika intresseområden t ex skadegrupper, smärta, forskning, friluftsliv, tillgänglighet… det är deltagarna som bestämmer och det är bara fantasin som sätter gränser. Nätverksgrupperna kommer att ”träffas” på nätet. I grupperna utbyter man specifika erfarenheter och kunskaper och försöker utveckla och förbättra situationen inom respektive område. Certifierade Nätverkskoordinatorer ansvarar för verksamheten inom grupperna.

I Kunskapsnätet finns det också Kunskapsgrupp, i vilken alla Nätverkskoordinatorer ingår. I Kunskapsgruppen delar med sig av vad som pågår i de olika Nätverksgrupperna. En Kunskapskoordinator leder arbetet i gruppen och ansvarar för att all kunskap och information sprids inom och utanför Kunskapsnätet.

Kunskapsnätet är öppet för alla oavsett vem du är eller vilken erfarenhet du har. Du kan leva med en funktionsnedsättning, vara anhörig, jobba inom området, forska eller helt enkelt bara vara intresserad av det som sker i Kunskapsnätet. Det enda som spelar roll är att man är intresserad av frågor som berör personer med funktionsnedsättning.

Kunskapsnätet är också kunskapsförmedlare till personer som inte är aktiva deltagare i Kunskapsnätet. All kunskap som utvecklas i Nätverksgrupperna kommer att vara tillgängligt för alla via hemsidor, Nyhetsbrev, FB, mm.

Om vår vision ska bli verklighet bestämmer vi tillsammans!

Om projektet

Personskadeförbundet RTP beviljades hösten 2015 projektet Kunskapsnätet. Projektet är ett samarbetsprojekt med Hjärnkraft och har flera systerorganisationer samt yrkesorganisationer som samarbetspartners. Projektet är treårigt och finansieras av Arvsfonden. Arvsfonden stödjer projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Projektet drivs interaktivt med medlemmarna i de sökande organisationerna och samarbetspartners. Även icke-medlemmar med intresse för frågorna kan delta. Målgruppen kommer att vara delaktig i alla metoddelar. För att bygga upp och forma Kunskapsnätet kommer det att genomföras workshops, djupintervjuer, enkäter och tester tillsammans med målgrupperna.

Det som ska diskuteras under projektets gång är:

  • REKRYTERINGSMODELL
    • identifiera olika rekryteringsvägar
    • ta fram olika ansökningsformer till kunskapsnätet
    • ta fram olika kravspecifikationer beroende på funktion i Kunskapsnätet.
  • UTBILDNINGSSTRUKTUR

Grundutbildning

  • identifiera områden och innehåll
  • ta fram utbildningsmaterial och utbildningsformer
  • ta fram en studieplan
  • ta fram en certifieringsprocedur för Nätverkskoordinatorerna

Webbaserade intressefrågeutbildningar

  • identifiera olika områden och innehåll
  • ta fram utbildningsmaterial och utbildningsformer. Utbildningarna kommer att vara interaktiva och använda sig av E-learningsprinciper.
  • ta fram en mall för webbutbildningarna.
  • SUPPORTSYSTEM
    I det här momentet byggs systemet upp vilket innehåller kommunikationsformer, studieplan för lokala fysiska vidare- och temautbildningar samt olika typer och frekvens av support.
  • IMPLEMENTERING och FÖRANKRING
    Vi kommer att använda oss av Socialstyrelsen modell för implementering och förankring.
  • METODBOK
    Under projekttiden förs en ”Projektdagbok” som samlar erfarenheterna från projektet. Vid projekttidens slut sammanställs detta i en Metodbok.

Aktuellt från Kunskapsnätet

Vi kommer löpande att informera om aktuella händelser i Kunskapsnätet på Personskadeförbundet RTPs hemsida. Du hittar aktuella händelser på www.rtp.se/kunskapsnatet/aktuellt. Du kan alltid klicka på Kunskapsnätet på RTPs startsidan så kommer du till projektsidan.

Projektgruppen

Vi som jobbar i projektet är

Gunilla Åhrén (Projektledare)

Helena Tiderman

Jennie Ignberg Eriksson

Robert Brunkener

Stefan Wallin

Våra kontaktuppgifter hittar du på www.rtp.se/om-oss/forbundskansli. Men om du vill komma i kontakt med Kunskapsnätet så gör det bäst genom att maila till kunskapsnatet@rtp.se.

Innehåll

Välkommen till Kunskapsnätets första Nyhetsbrev

Vill du vara med och bygga upp Kunskapsnätet?

Om Kunskapsnätet

Om projektet

Aktuellt från Kunskapsnätet

Projektgruppen

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på Personskadeförbundet RTPs nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta denna prenumeration, klicka här.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.