Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 13, 2015

Det lackar mot jul och här kommer årets sista nyhetsbrev. På vårt sista styrelsemöte för 2015 fanns ett antal strategiskt viktiga frågor på agendan; bland annat vilka principer som ska gälla för företagsstödet 2016, kulturens övergång till landstinget samt föredragningen av slutrapporten angående förutsättningarna för att bilda regionkommun i Kalmar län. 

När det gäller det senare är det Kent Johansson som haft uppdraget och Kent är också en av två utredare i den kommitté som regeringen tillsatt för att ta fram förslag till en ny länsindelning i Sverige. 

Det senare kommer troligtvis ha betydligt större påverkan på länet än bildandet av en regionkommun. Det finns också län som visar intresse för att bilda större regioner redan 2019. På ett möte med SKL i veckan informerade utredarna om att det under våren ska tas fram en karta med ny länsindelning som underlag för samtal och diskussion. Resultatet av diskussionerna ska leda fram till ett slutligt förslag.

Initiativet den här gången är regeringens eget till skillnad mot tidigare försök att bilda större regioner då regionerna själva skulle ta initiativ att "fria" till utvalda grannar.

På styrelsemötet i onsdags avtackades tre medarbetare, Kerstin Johansson, Håkan Brynielsson och Helena Ervenius, som samtliga funnits med sedan Regionförbundet bildades 1997.

Tre personer som starkt bidragit till att Regionförbundet i Kalmar län blivit en förebild för många andra regionförbund runt om i Sverige. Inte minst har Håkan med sin starka drivkraft, outsinliga energi och ständiga nyfikenhet satt vår organisation och Kalmar län på kartan. Det har varit en stor förmån att få arbeta ihop med samtliga under alla dessa år.

I år blir det inga julklappar på regionförbundet då såväl personalen som styrelsen beslutat sig för att skänka årets julklapp till Stadsmissionen samt Läkare Utan Gränser.

Önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!
/Helena


Kulturfrågorna landstingets ansvar från 1 januari

På styrelsemötet i onsdags beslutades att ändra i förbundsordningen och stryka punkten som lyder ”att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag”.

Det här görs med bakgrund av den utredning som landstinget tillsatt om ansvaret för regional kulturverksamhet och som blev klar 1 september i år. I sina slutsatser konstaterade utredare Kent Johansson bland annat att ansvaret för kulturverksamheten kan överföras till landstinget vid årsskiftet genom att landstinget övertar ansvaret för regional kulturverksamhet, fördelning av regionala kulturanslag, fördelning av anslag till studieförbund, ungdomsorganisationer och idrott. 

– Kulturfrågorna kommer även fortsatt att vara en viktig del i det regionala utvecklingsarbete som regionförbundet ansvarar för. Det blir därför viktigt att hitta bra samverkansformer mellan regionförbundet och landstinget i det kommande arbetet, kommenterade Ulf Nilsson, regionförbundets ordförande, beslutet.


Regionförbundets samarbete med Fryshuset fortsätter

Sedan 2014 har regionförbundet stöttat etableringen av Fryshuset i Kalmar län. Inställningen är nu ömsesidig om att ett fortsatt samarbete är bra för länet och regionförbundet har nu beslutat att teckna ett nytt samarbetsavtal för åren 2016-2018.

Avtalet går i korthet ut på att regionförbundet hjälper Fryshuset att informera och sprida kunskap om utvecklingsarbetet i länet till regionförbundets styrelse, primärkommunala nämnden och kommunerna i länet. Fryshuset står för en chef som fortsätter att bygga strukturer i länet och jobba för en etablering i fysiska lokaler. Påbörjade samtal med 2-3 kommuner fortsätter kring den här frågan.

Fryshuset och regionförbundet finansierar arbetet med 50% vardera och regionförbundet reserverar 600 000 kronor årligen av regionala utvecklingsmedel (s.k. 1:1-medel).


Hållbar tillväxt och nya marknader i fokus för regionförbundets företagsstöd

En utvidgning av konsultchecken för hållbar tillväxt och mer pengar från Tillväxtverket till internationalisering. Det är två av nyheterna inom företagsstödet för 2016.

Konsultcheckar för små och medelstora företag utgör en viktig del av det företagsstöd som regionförbundet kan erbjuda. Checkarna kan sökas inom följande områden:

  • FoU
  • Affärsutveckling inom besöksnäringen
  • Marknadsföring av nystartade företag
  • Design för ökad konkurrenskraft
  • Företagsutveckling för hållbar tillväxt
  • Nya marknader

När det gäller konsultcheckarna för Hållbar tillväxt kommer stödet 2016 att utvidgas med konsultinsatser för produktutveckling. Syftet är att företagen ska ges bättre möjligheter att förflytta sig i värdekedjan, det vill säga maximera vinsten och minska kostnaderna.

Inom Nya marknader har regionförbundet för 2016 fått 1,3 miljoner i ett extra tillskott från Tillväxtverket för området affärsutveckling inom internationalisering.

Läs mer om våra olika stödformer på vår webbplats »


Strukturfondspengar till "Kompetensråd Mat" och företagsstöd

Den nya strukturfondsperioden är nu i full gång och den 7-8 december fick ytterligare projekt med koppling till Kalmar län positiva besked om medel. Vi på Regionförbundet beviljades medel till följande satsningar:

Företagsstöd 2016-2018, en förstärkning på totalt drygt 19 miljoner kr för att via systemet med konsultcheckar stimulera företag att söka nya marknader, utveckla nya produkter/tjänster, anlita forskarresurser med mera. Företagsstödet är ett verktyg för att kunna förstärka andra pågående satsningar inom regionala fonden för ökad konkurrenskraft i näringslivet.

Kompetensråd Mat, en förstudie som beviljas knappt 1,2 miljoner kr för att ta fram en modell för stärkt samverkan mellan företag och utbildningsanordnare i en hel bransch och i alla led från produktion till konsument för att på sikt kunna höja kvalitet och attraktivitet och bättre kunna möta branschens behov. Modellen är också tänkta att fungera i en större geografi och spridas till andra branscher efter avslutad förstudie.

Läs mer om övriga projekt som beviljades medel på www.rfkl.se »


Gör plats i kalendern för två konferenser 2016!

  • Regiondagarna (som återigen är två dagar) hålls 6-7 oktober 2016.
  • Det Goda Exemplets Makt hålls 11 november 2016.

Informationsträff med ESF-rådet den 19 januari 2016 i Oskarshamn

Information och konsultation inför kommande utlysningar. Tid och program: Information: kl 8:30-10:30. Enskild konsultation kl 10:30-12.00. Lokal meddelas senare på ESFs webb.

Allmän information om utlysningar och träffar finns på ESF:s webb:

Utlysningar
http://www.esf.se/sv/Min-region/Smaland--Oarna/Regionala-utlysningar/

Informationsmöten:
http://www.esf.se/sv/Min-region/Smaland--Oarna/Informationsmoten/

Anmälningslänk till träffen den 19 januari samt utlysningstext läggs ut den 11 januari på ESFs web. Bevaka den via länkar ovan. 


Informationsmöte i Kalmar den 21 januari om AMIF-fonden – en möjlighet att söka medel till insatser inom asyl och integration

Den 21 april ges ett sällsynt bra tillfälle att få veta mer om AMIF och vilka möjligheter som fonden erbjuder. Vanligtvis ges inte den här typen av informationsseminarier på regional nivå.

Tid och program: Kl 10.00 Ankomst och fika. Kl 10.15 - 12.00 Presentation av AMIF. Kl 13:00 Enskild konsultation i ca 15 min om projektidé med AMIF-handläggare. Anmälningslänk till AMIF-träff samt information om lokal läggs ut i början av januari på regionförbundets webb.

Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) är en fond som ska stödja EU:s medlemsstater i arbetet med att genomföra den gemensamma asyl- och migrationspolitiken.

Organisationer kan ansöka om medfinansiering från fonden för projekt inom tre olika områden: asyl, integration och laglig migration samt återvändande. Projekten ska rikta sig till tredjelandsmedborgare. Beviljade projekt medfinansieras med 75 procent. I Sverige finnas det cirka 100 miljoner kronor per år att söka fram till 2020.

Ladda ned faktablad på Migrationsverkets sida » 


Klimatutmärkelsen Solrosen

Klimatkommissionen Kalmar län delar årligen ut ett uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län. 
Genom klimatutmärkelsen, "Solrospriset" som består av diplom och en blomma, vill länets klimatkommission lyfta fram goda exempel på hur man kan arbeta i stort och smått med klimatfrågan. Detta som en del i arbetet med att länet ska vara ett föredöme inom klimatanpassning och fossilbränslefritt år 2030.

Pristagare 2015 är:

  • Jörgen o Annette Karlsson. Wannborga, Borgholm. Gårdproducerad Biogas. 
  • Solortus AB. Martin och Lisa Rosenblad. Gamleby. Solcellsinstallatör.

Camerata Nordica ger julkonsert i London

Camerata Nordica har engagerats av produktionsbolaget From Sweden Productions för en julkonsert i centrala London. Evenemanget kallas Christmas from Sweden och har genomförts flera gånger genom åren.

Den 23/12 ges konserten i konsertsalen Cadogan Hall, där Cameratan också gjorde sin Proms-konsert 2013.
Terje Tønnesen leder orkestern och solist är svenska sopranen Miah Persson. Hon sjunger regelbundet på
de stora operascenerna i London, Wien, Salzburg och New York och tillsammans med världens ledande orkestrar.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se