Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 11 december 2015

Hjärnskadeforum den 15 januari

Det går fortfarande att anmäla sig till Hjärnskadeforum den 15 januari i Stockholm. Moderator är Per Hamid Ghatan, specialist inom rehabiliteringsmedicin, som kommer att guida deltagarna genom en heldag om bland annat hur det är att förvärva en hjärnskada som ung, om case management, nationell e-hälsa  och om hur nya arbetssätt utvecklas med ny teknik.

Konferensen kommer att hållas på ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm. Hjärnskadeforum 2016 arrangeras av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i samarbete med Personskadeförbundet RTP, Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm, DSAB, Förbundet Sveriges arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Skånes universitetssjukhus, Rehabiliteringsmedicinska kliniken, Norrlands universitetssjukhus, Misa, Enabling people samt Frösunda och genomförs med stöd av Arvsfonden.

Anmälan samt program finns på: www.hjarnkraft.se/

Konferensen är en del i Modellprojektet för livslång individanpassad rehabilitering, stöd & service. Läs mer om projektet på: www.levamedtraumatiskhjarnskada.se



Vill du vara med och bygga upp Kunskapsnätet?

Nu söker vi dig som vill vara med och ”bygga” Kunskapsnätet. Genom workshops, intervjuer, enkäter, referensgrupper och testpaneler ska vi gemensamt komma fram till vad Kunskapsnätet ska innehålla.

Under 2016 kommer vi att genomföra minst fyra två-dagars workshops med ca 8 – 10 personer per gång på olika ställen i landet med start i februari. Här ska vi bland annat diskutera rekrytering av aktiva deltagare med en funktion i Kunskapsnätet, vilka olika slags utbildningar som ska ingå och framförallt hur supporten ska se ut när det väl är färdigt. Projekt Kunskapsnätet står för resekostnader samt kost och logi.

Under 2016 ska vi också tillsätta referensgrupper och testpaneler för att bearbeta det som kommer fram under workshops, intervjuer och enkäter. De här grupperna består av ca 6 personer som kommer att ha endagsmöten och träffas 3 – 4 ggr/år. Projektet står för kostnader i samband med mötena.

Skicka in din intresseanmälan till kunskapsnatet@rtp.se eller anmäl dig här via formuläret på projektet sida http://rtp.se/kunskapsnatet/kontakt-och-intresseanmalan/. Skriv gärna vad som intresserar dig mest att delta i; workshop, referensgrupp eller testpanel. Du behöver inte vara medlem i Personskadeförbundet RTP. Om du känner någon som du tror skulle vara intresserad av att delta så förmedla gärna denna information till den personen.

____________________________________________________________

Äntligen - förslag till europeisk tillgänglighetslag lanserad!

Onsdagen den 16 december offentliggjorde Europeiska kommissionen förslaget till en europeisk tillgänglighetslag. Lagen, som har formen av ett direktiv, förväntas ha en positiv inverkan på tillgången till varor och tjänster för personer med funktionshinder i hela EU. Något som alla har nytta av. Handikappförbunden har i många år engagerat sig frågan om en europeisk tillgänglighetslag, främst genom ett aktivt medlemskap i European Disability Forum, EDF.
”Handikappförbunden välkomnar lagen, som har potential att förbättra livsvillkoren för 80 miljoner människor med funktionsnedsättningar i Europa.”, säger Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

______________________________________________________

Vi vill inte ställa två viktiga behov mot varandra - assistans mot flyktingmottagande

Finansminister Magdalena Andersson gjorde tidigare i höstas ett uttalande om att assistansersättningen kostar för mycket och nu hotas av nedskärningar. Detta för att Sverige ska klara av att hantera de ökade kostnaderna för den stora flyktingtillströmningen. Frågan har nu åter aktualiserats i och med SVTs granskning. Med anledning av detta vill Personskadeförbundet RTP göra ett uttalande:

- Personskadeförbundet RTP anser att det är fel att sätta människors behov mot varandra, särskilt två svaga grupper som båda är i stort behov av stöd. Sverige har ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar om att vara delaktiga i samhället på lika villkor. För många människor är tillgång till assistans en förutsättning för att uppnå detta. Man kan inte ta tillbaka en rättighet man tillskrivit människor och hänvisa till ekonomiska argument, säger Marina Carlsson, ordförande i Personskadeförbundet RTP.

De personer som beviljats assistans har en svår funktionsnedsättning. De behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov och för att uppnå goda levnadsvillkor. Det är cyniskt att utgå från att assistansersättningen är en post som går att skära ned i hur som helt, utan att hänsyn tas till vilka konsekvenserna blir.

- Personskadeförbundet RTP vill att LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är tillgängligt för de som är i behov av rättighetslagen. Vi vill inte se några försämringar av LSS, och vi vill heller inte behöva ställa detta grundläggande behov mot ett annat viktigt behov - flyktingmottagande, säger Marina Carlsson.

______________________________________________________

Ny rapport från Försäkringskassan om assistansersättningens utveckling

Sedan assistansersättningens införande 1994 har både antalet assistans-mottagare och genomsnittligt antal timmar ökat. Det totala antalet timmar med assistansersättning har femdubblats över en 20-årsperiod. I en ny rapport till regeringen har Försäkringskassan analyserat orsakerna till denna ökning.

Läs pressmeddelande från Försäkringskassan här:

Läs även artikel från HejaOlika:

______________________________________________________

Bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas

Riksdagen sa den 9 december ja till regeringens förslag om att den bortre gränsen i sjukförsäkringen, som i normalfallet infaller efter två och ett halvt år, tas bort. Syftet är att inga personer som är sjukskrivna ska bli utförsäkrade. Ändringarna börjar gälla från och med den 1 februari 2016.

Läs riksdagens beslut här:

_____________________________________________________________

Särskild utredare ska se över tillgången till hjälpmedel för ökad likvärdighet

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att se över tillgången till och användningen av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Utredaren ska också lämna förslag med syfte att öka likvärdigheten och minska skillnaderna i avgifter och regelverk samt se över frågan om nationell reglering och ett samlat huvudmannaskap.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

_____________________________________________________________

Profilprodukter till salu!

Nu finns möjlighet att köpa våra nya profilprodukter med Personskadeförbundet RTPs logga på. Beställ genom att skicka ett mail till: info@rtp.se och ange vad du vill köpa, antal samt adress dit varorna ska skickas.

Badlakan
Badlakan, 70 x 140 cm i härlig kvalité, 50 procent bambu och 40 procent bomull.
Orange med diskret logotype.
Pris: 200 kronor styck plus porto.

Penna med touchfunktion
Metallpenna med touchfunktion för mobil och surfplattor. Mjuk gummispets som inte repar skärmen eller lämnar fingeravtryck. Orange/silver med logotype

Pris: 12 kronor styck plus porto.

Putsduk
Praktisk putsduk i plastfodral att ha i fickan eller i handväskan. Användbar till glasögon, mobiltelefon eller surfplatta. Med logotype samt en text som beskriver Personskadeförbundet RTP.
Pris: 15 kronor styck plus porto.

Bilder på produkterna hittar du här:

_____________________________________________________

Det finns fortfarande möjlighet att söka medel från Snabbslanten!

Under sista kvartalet 2015 lanserade Personskadeförbundet RTP ”snabbslanten” som var menat som stöd till föreningarna för att kunna utveckla befintlig verksamhet samt möjliggöra att fler personer upptäcker Personskadeförbundet RTP.

Medel ur snabbslanten är sökbar fram till 31 december 2015 och beviljas för föreningsverksamhet som kommer att genomföras under 2015 eller 2016.

Under ansökningstiden har det kommit in många fantastiska idéer på aktiviteter som har och kommer att genomföras ute i lokalföreningarna. Här nedan listar vi några guldkorn.

Göteborgs lokalförening anordnade en smärtkonferens med smärtläkare Rolf Nordemar, docent vid Karolinska Institutet.

Skellefteå lokalförening anordnade en konferens för att uppmärksamma Hjärntrötthet.

Jämtlands lokalförening har gemfört en föreningsresa med fokus familj. En gemnsaman resa till Wången där både hästshow och julbord fanns med i programmet. Arrangeamnget arrangerades tillsmamns med DHR.

Tio ansökningar har beviljats medel och totalt har över 500 personer delagit i en aktivitet som finnasierats med hjälp av snabbslanten.

____________________________________________________________

Regeringen sluter 1,5-miljardersöverenskommelse med SKL

Regeringen avvecklar den kritiserade rehabiliteringsgarantin och sluter en ny 1,5-miljardersöverenskommelse med Sveriges kommuner och landsting. Det beslutas på torsdagens regeringssammanträde. Regeringen satsar 1,5 miljarder kronor för att stimulera bättre sjukskrivning och rehabilitering inom hälso- och sjukvården. Det är regeringens enskilt största ekonomiska satsning för att sänka sjuktalen.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

____________________________________________________________

Utskick till lokalföreningarna

Ett utskick från förbundskansliet har idag skickats per post till alla lokalföreningar och distrikt. Det innehåller bland annat information som kan vara värdefullt inför kommande årsmöten om den nya verksamhetsinriktningen.

 _____________________________________________________

Delta via webben i föreläsning om polio!

Den 26 januari bjuder Norra Kalmar lokalförening in till föreläsning om polio/postpolio. Föreläser gör Christina Espelund Leg fysioterapeut och specialist inom neurologisk rehabilitering. Espelund är tillsammans med professor Jan Lexell verksam vis Skåne universitetssjukhus, Rehabiliteringsmedicin och postpolioverksamhet.

Plats: Lokal Epidemin på entréplanet på Kalmar sjukhus kl. 09.30-15.30

Medverkar gör Team Olmed Kalmar: Hjälpmedel för postpolio patienter.

För dig som är intresserad av att delta under dagen men inte har möjlighet att åka till Kalmar finns möjlighet att delta genom vår webbsändning. Vid intresse av att delta på annan ort går det bra att kontakta Jennie Ignberg Eriksson på förbundskansliet.

Jennie.ignbergeriksson@rtp.se

_____________________________________________________

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

Förbundskansliets växel kommer att vara stängd från onsdagen den 23 december och öppnar igen torsdagen den 7 januari!

God Jul & Gott Nytt År

önskar förbundskansliet!

 

 

 

 

I det här numret.

Hjärnskadeforum den 15 januari

Vill du vara med och bygga upp Kunskapsnätet?

Äntligen - förslag till europeisk tillgänglighetslag lanserad!

Vi vill inte ställa två viktiga behov mot varandra - assistans mot flyktingmottagande

Ny rapport från Försäkringskassan om assistansersättningens utveckling

Bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas

Särskild utredare ska se över tillgången till hjälpmedel för ökad likvärdighet

Profilprodukter till salu!

Det finns fortfarande möjlighet att söka medel från Snabbslanten!

Regeringen sluter 1,5-miljardersöverenskommelse med SKL

Utskick till lokalföreningarna

Delta via webben i föreläsning om polio!

Öppetider på förbundskanliet under Jul & Nyår

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...