Årets strandstädning summeras

Projektet Städa Strand genomfördes i år för sjätte året i följd tillsammans med Coca-Cola och alla deltagande kommuner. Städningen har under året haft sin fokusering kring västkusten, men en del städning har också skett på östkusten. Städningen startade under april månad med en första städsekvens av västkusten. Hösten och vinterns stormar tillsammans med havsströmmen bidrog även i år till att en stor andel bråte flöt upp på de bohusländska stränderna. Ett femtiotal föreningar på västkusten kunde därför bidra till att plocka upp hela 30 ton skräp under april månad. Projektet fortsatte sedan under sommaren med städning av östkusten och avslutades i oktober månad med en ytterligare städsekvens på västkusten.

- Vi är nöjda med årets städning utav västkusten där föreningarna har visat ett stort engagemang och gjort skillnad för den lokala miljön. Till nästa år har vi som ambtition att utöka städningen över hela landet, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Bild innan städning från Foto: Öckerö Båtsällskap.
Rävholmsviken, innan städning. Foto: Öckerö Båtsällskap.

Totalt deltog knappt 2 500 ungdomar och ledare från idrottsföreningar runt om i landet under året. De samlade tillsammans ihop 2 425 gula säckar och totalt 58 ton med skräp. Skräpslag som dominerade var olika typer av plastförpackningar och cigarettfimpar. Över tid är skräpet och dess kemikalier ett direkt hot mot vattenkvalitén. Projektet har likt tidigare år fått stor uppmärksamhet i media med ett 60-tal artiklar. Genom Städa Strand har en nationell städning etablerats och den kommer att fortsätta utvecklas under nästa år.

Hönö IS efter sin strandstädning. Foto: Claes Sandros.
Hönö IS pustar ut efter sin strandstädning. Foto: Claes Sandros.
God Jul önskar Städa Sverige!

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
liselotte.dagefjard@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.