Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 12, 2015

Äntligen har vi fått tända adventsljusstakarna i fönstren! Tiden före jul tycker jag personligen är den mysigaste tiden på hösten, om man bara hinner med att njuta av den.

I veckan inledde regionförbundet och Oskarshamns kommun en dialog med Näringsdepartementet om konsekvenserna för kommunen och länet av att stänga reaktorerna O1 och O2 på OKG.

Diskussionen handlade inte om kärnkraftens vara eller icke vara utan om hur man tillvaratar de kompetenser som finns i kommunen och hur man ska dra nytta av dessa framöver. Totalt är antalet arbetstillfällen som berörs ca 1000. 500 av dessa är kopplade direkt till OKG och lika många är kringtjänster.

Arbetsmarknaden i Oskarshamns kommun är viktig inte bara för Oskarshamn utan även för kringliggande kommuner. Totalt sett är antalet inpendlare ca 7 500 personer. Regionalekonomiskt bidrar kommunen med den högsta BRP:n i länet och det är också den kommun som har den högsta lönenivån. Anledningen är det stora antalet kvalificerade arbetstillfällen som erbjuds och där bland annat OKG är en viktig arbetsgivare. Marknaden i Oskarshamn är också en viktig drivkraft för utvecklingen av kunskapsintensiva verksamheter i hela regionen.

Regionförbundets och kommunens syfte med mötet var att beskriva det arbete som pågår med att utveckla Äspölaboratoriet till en nationell och internationell innovationsmiljö samt diskutera möjligheten att utveckla ett nationellt centrum för förnyelsebar energi. Vi efterfrågade också att departementet utser en nationell samordnare som vi kan föra en direkt dialog med. Inga löften gavs vid mötet men en spännande fortsättning följer.

Trevlig 2:a advent!

Helena


Grattis Västerviks kommun!

Västerviks kommun har utsetts av riksorganisationen Hela Sverige ska leva till Årets kommun 2015. Utmärkelsen delas ut till den kommun som bäst uppfyller kriterierna för att ha fört en bra politik för landsbygden, glesbygden eller skärgården, och som har genomfört intressanta och spännande projekt för att utveckla områdena utanför kommuncentret.

I motiveringen säger utmärkelsekommittén:

Västerviks kommun har nått viktiga mål genom att etablera hela åtta servicepunkter. Kommunen håller regelbundna dialoger med kommuninvånarna och alla orter får stöd till en samlingslokal, vilket stärker den lokala demokratin. Västerviks kommun arbetar målmedvetet och framtidsinriktat för en balans i hela kommunen.


Digitala sektorn har gått starkt framåt i Linnéregionen

Den kartläggning som IEC (Information Engineering Center) vid Linnéuniversitet nyligen gjort över sysselsättning och omsättning inom den digitala sektorn Kronobergs och Kalmar län – visar att IT är den bransch som sysselsätter flest människor. Totalt 13 000 personer inom regionen, för Kalmar läns del betyder 6,6 % av alla sysselsatta. Växjö har tidigare setts som en stark IT-stad, men undersökningen visar att även Kalmar ligger bra till. 2014 omsatte branschen i Linnéregionen 39 miljarder kronor, varav knappt 17 miljarder av dessa i Kalmar län.

Regionförbundet är en av finansiärerna bakom IEC och vi tillsammans med Kalmar kommun stödjer nu också tillsättningen av en IT-professur vid universitetet. Detta är insatser som görs för att stödja den digitala utvecklingen i Kalmar län.

Läs hela om undersökningen på Linnéuniversitetets (IEC:s) webb.


Alla tiders Kalmar län – tillsammans!

I veckan som gick gjorde länsorganisationer i Kalmar län ett riktat upprop för social sammanhållning till alla som lever, bor och verkar på olika orter i Kalmar län, både föreningar, individer, organisationer och institutioner. Det är vi som lever nu som har möjlighet att påverka inte bara länets utveckling, innehåll och platser för mänskliga möten över kulturgränser.

”Ett stort antal människor från olika länder kommer till Sverige för att skapa sig en framtid. Denna framtid formas tillsammans med dem som redan bor här. Den akuta flyktingsituationen kommer att följas av en integrationsprocess där vi tillsammans formar framtidens samhälle, inte minst på den lokala plats där vi bor och verkar. Här finns stora utmaningar och stora möjligheter.”

Det är utmanande tider på många sätt och länsorganisationerna vill från sitt håll vara med och ta ett gemensamt ansvar för hur vi vill forma framtiden. 

Nästa steg innebär bland annat besök i kommunerna i länet för att möta föreningsliv och frivilliga kring frågor om kultur, migration och länets framtid. Utifrån detta ska vi tillsammans ta fram ett inspirations- och studiematerial, stöd för lokalt utvecklingsarbete och kunskap om migrationens villkor och kulturarvens betydelse idag.

Tillsammans kan vi göra mycket både för enskilda människor på flykt och för länets utveckling. Ett Alla Tiders Kalmar län – tillsammans!


Utmaningar och villkor för besöksnäringen

Den 19 november deltog 160 företag, politiker och tjänstemän på en inspirationsdag för besöksnäringen i Västervik. Dagen innehöll information och inspiration kring besöksnäringens utmaningar och villkor samt hur vi gemensamt kan uppnå det nationella målet om en fördubblad omsättning till år 2020.

VisitSweden tog oss bland annat med på en framtidsspaning. Digital native eller digitalt infödda är en term som används för att beteckna den generation som har vuxit upp i en tid då datorer och internet redan var en väsentlig del av samhället. Därefter har man börjat tala om ”mobile native” och framåt 2025 kan det handla om ”app native”. Det innebär att vi kommer att behöva strukturera om gamla invanda mönster och se till att möta kommande besökare där de är och på det sätt de är vana att kommunicera.

De viktigaste utmaningarna för besöksnäringen enligt Visita är att förbättra företagsklimatet, förenkla regeltillämpningen, tillgodose kompetensförsörjningsbehovet, förbättra såväl digital som fysisk infrastruktur samt att utveckla politiken för tjänstesamhället.


Turismansvariga besökte Bryssel

Under två dagar i november var en delegation bestående av regionala turismansvariga och politiker på studieresa i Bryssel. I ett gediget program ingick också ett besök hos Sven Kastö, kontorschef på vårt Brysselkontor. Det blev givande och mycket intressanta dagar då vi fick träffa koordinatorn för turismnätverket NECSTOUR, Sekretariatet vid Europaparlamentets utskott för transport och turism, ERRINs (European Regions Research and Innovation Network) arbetsgrupp för turism samt representanter för EU-kommissionen.

Under mötena framgick att om vi i Sverige inte finns med i olika turismprojekt eller nätverk så blir inte heller våra frågeställningar upptagna på agendan. Det är alltså viktigt att vara på plats och bygga nätverk. Resultatet av studieresan är att vi nu gå in i turismnätverket NECSTOUR tillsammans med de två andra Smålandslänen och Blekinge.

Fint besök på Småland-Blekinges Brysselkontor: Leif Wictorén – Region Blekinge, Ingemar Swalander (M) Växjö, Lena Stävmo – Destination Småland, Karin Ekebjär – Regionförbundet i Kalmar län och Anna Hegethorn – Smålands Turism.


Värdet av kultur i skolan

Regionförbundet har arrangerat den årliga Skola- och kulturkonferensen i Oskarshamn för kulturinstitutioner, kulturkonsulenter och kommunernas ansvariga för skola och kultur. Dagen innehöll bland annat en diskussion om varför skolämnena bild, musik och slöjd värderas lägre i skolan än traditionella ”läs-ämnen”. Birgitta E. Gustafsson, universitetslektor i pedagogik vid Linnéuniversitet talade om ”det bekräftande lärandet” som är mätbart och det ”gränsöverskridande lärandet” som är mycket svårt att mäta. Båda formerna behövs men om skolan ska ”bygga människor” måste den även behärska det gränsöverskridande lärandet. Med tydlig koppling till den diskussionen presenterades avslutningsvis årets Relevant-mottagare, Lina Wictorzon och Christian Blomqvist från Kristinebergsskolan, två slöjdlärare som arbetar övertygande entusiastiskt med ”det gränsöverskridande lärandet”.


”Jag är en nykter mobbare, men ibland får jag återfall”

Så inledde tv-profilen och tidigare MMA-proffset Musse Hasselvall när han i slutet av november besökte fyra gymnasieskolor i Kalmar och Nybro för att dela med sig av sina erfarenheter. Bakom arrangemanget stod AV-Media som tillhandahåller serien ”Det handlar om dig” till alla lärare och elever i länet genom den digitala mediekatalogen på www.avmkl.se. Serien, med Musse Hasselvall som huvudperson, hade premiär på SVT tidigare i höstas och handlar om det känsliga ämnet mobbning. Under två dagar fick 1 000 ungdomar i länet möjlighet att titta på serien för att sen prata med Musse.

Läs mer här: www.avmkl.se/vanner


Regionförbundets olika Facebooksidor

Förutom via nyhetsbrevet och vår webbplats www.rfkl.se kan du följa oss via våra olika Facebooksidor (och grupper):


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se