Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 10, 2015

Hösten har nu anlänt på allvar med vintertid och allt. Hittills har dock vädret varit både extremt torrt och varmt vilket de flesta av oss inte har något emot.

Detta nyhetsbrev kommer innehålla lite av varje, bland annat om den situation våra kommuner har att hantera med de många människor som söker sig till Sverige och vårt län för att få skydd.

Den här veckan har vi två nya ansikten på regionförbundet. Det är Farah Atweh som är yrkespraktikant och Magnus Hammarstedt som anställts som bredbandssamordnare. Läs mer om dem längre ned i nyhetsbrevet.

På regionförbundets styrelsemöte förra veckan gästades vi av Sara Jenni Linder från Finansdepartementet som föredrog utredningen om en ny regional planering kopplat till bostadsförsörjning. Sara var noga med att påpeka att utredningens syfte inte är att lösa bostadsförsörjningsfrågan utan att skapa bättre planeringsförutsättningar för lokal och regional attraktivitet genom en bättre sammanhållen fysisk planering. Uppdraget, om utredningens förslag går igenom, kan komma att bli en viktig del i det kommande arbetet med regional utveckling.

Styrelsen fick sig också en duvning av Anna Löfmarck från Bisnode i hur det står till med konkurrenskraften i näringslivet i Kalmar län. Denna studie görs gemensamt i Småland och i Kalmar län har vi gjort den sedan 2007. Mer om analysen längre ner i detta nyhetsbrev.

För alla oss som drömmer om vårens utmaningar i form av motionslopp på cykel, löpning eller vad det nu månde vara, börjar uppbyggnadssäsongen. Det kanske inte är den roligaste träningen men alldeles nödvändig så, håll ut! Å glöm inte att leva även en tisdag i november…

Ha en skön helg!

Helena


Befolkningsutvecklingen i länet

Närmare 60 miljoner människor är på flykt i världen. Några få av dessa når Kalmar län och ger oss en möjlighet att få hjälpa till med skydd och kanske också ett nytt hemland och en ny hemkommun. Aldrig tidigare har den småländska landsbygden nåtts av en sådan ström av unga välutbildade människor - men det ställer helt nya krav på våra system och strukturer.

Vi behöver hålla isär två saker - den akuta flyktingsituationen som ställer enorma krav på våra organisationer och medarbetare i länet och där vi behöver hjälpas åt för att klara trycket. Allt fler kommuner ber om hjälp med att klara situationen i skolan, inom socialtjänsten, med människors psykiska hälsa och med boenden för ensamkommande barn. Den andra, mer positiva delen, handlar om nya kommuninvånare. Hur bygger vi för en långsiktiga utveckling för länet och en lyckad etablering för de som sökt och fått asyl och bostad här hos oss. Mycket av det senare arbetet hanterar vi idag i samverkan mellan aktörer och inom ramen för Integrationsrådet i länet.

Akuta situationen

När det gäller den akuta flyktingsituationen så har vi, enligt länsstyrelsens senaste siffor, ca 7 500 asylsökande i vårt län. De flesta bor vid något av Migrationsverkets anläggningsboenden. Vi har också en allt större grupp ensamkommande asylsökande barn - där Migrationsverket till och med september i år anvisat 401 till vårt län. (Som en jämförelse så kom det under hela 2014  - 255 ensamkommande asylsökande barn till Kalmar län.)

Etablering av personer med uppehållstillstånd
Samtliga kommuner i Kalmar län har överenskommelse om mottagande och kommunplaceringar inom ramen för etableringsreformen. För 2015 har Kalmar län ett länstal om 2 179 nyanlända.

Det är Arbetsförmedlingen som fastställer länstalen efter samråd med Migrationsverket och Länsstyrelsen, d.v.s. det förmodade antalet nyanlända som kommer till Sverige fördelat på län. Vid framtagandet av länstal utgår Arbetsförmedlingen bland annat från arbetsmarknadens behov av arbetskraft, folkmängd och demografiska förutsättningar i länet.  

Till ovanstående kommer även en grupp som brukar kallas EBO, egenbosatta. De ordnar själva sin bostad och skriver sig i kommunen.

Det svåra för många kommuner är att de olika grupperna ovan tenderar att konkurrera med varandra. Kommuner som redan är hårt belastade av flyktingströmmarna ska även hantera en stor grupp egenbosatta, ensamkommande och kommunplacerade. Detta ställer krav på ny samverkan och nya bostäder i länet.

Säkert är dock att invandringen kraftigt bidragit till befolkningsökningen i länet om nästan 2480 personer andra kvartalet och en total länsbefolkning på 236 400 invånare.


Prisbelönta unga ger ger bort pengarna till flyktingbarn

Tidigare i år delade regionförbundet och föreningen Kumulus ut utmärkelsen "Årets ungdomsorganisation 2014" till Svenska kyrkans unga i Växjö stift. Nu har organisationen bestämt att man skänker hela prissumman – 10 000 kr – till syriska flyktingbarn i Jordanien.


Svenskt Näringslivs syn på kompetensförsörjningen

Förra veckan arrangerade Svenskt Näringsliv ett lunchmöte om utmaningen för företag att hitta rätt kompetens. Bland deltagarna fanns Tomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan. Ett positivt budskap var att anslaget till YH-utbildningar ska ökas med 20% samt att man också ska verka för ökad stabilitet och långsiktighet genom att man fattar beslut som sträcker sig över fler år än idag. Det ska också bli möjligt att använda medel för att förbereda elever som behöver komplettera vissa ämnen för att gå en viss utbildning. Inom ramen för uppdraget med kompetensplattformen planerar regionförbundet att samla YH-samordnare i länet till en dialog med fokus på samverkan för att få fler YH-utbildningar till länet.

Sett till pensionsavgångar i förhållande till dem som träder in på arbetsmarknaden har arbetsgivare inom såväl privat som offentlig sektor en utmaning i att locka till sig arbetskraft framöver.

Vi i denna del av Sverige har en extra stor utmaning då vår befolkningspyramid har en ”midja” som visar på att vi har ett underskott på personer mellan 25-40 år, dvs den ålder där de flesta gör karriär och bildar familj.

Kopplat till rubriken ovan, Befolkningsutvecklingen i länet, kan den situation länet nu befinner sig i när många unga och välutbildade människor kommer till länet, vara till hjälp för oss i den framtida kompetensförsörjningen. Nyckeln till framgång i detta är vi tar tillvara på de nyanländas kompetens.

(Diagrammet ovan är hämtat från SCB – befolkningsstruktur Kalmar län. Konturen visar totala situationen för Sverige.)


Nya ansikten hos regionförbundet

Farah Atweh är vår nya yrkespraktikant som kommer att vara hos oss under kommande tre månader. Farah är 24 år och kom från Syrien för ett och ett halvt år sedan där hon studerade till mekanisk designingenjör. Hon fortsätter nu sina studier med en magisterutbildning i teknisk projektförvaltning. Farah kommer främst att hjälpa oss med utvärdering inom integration och etableringsområdet men kommer även att följa andra kollegor ute i länet när möjlighet ges. Farah pratar arabiska, engelska och svenska och kommer att vara en stor tillgång på kontoret och i verksamheten.

Är du också intresserad av att ta emot en yrkespraktikant?
Kontakta arbetsförmedlingen.

Södra länet:
Christina Gutiérrez-Malmbom
010-486 36 92

Norra länet:
Annelie Bringmyr
010-486 1765

Magnus Hammarstedt började 2 november som bredbandskoordinator. Han är i grunden civilekonom och har tidigare arbetat bl.a. med leveransprojekt och produktutveckling inom bredband, internet och datakom på Telia.

Magnus har också erfarenhet som VD för bolag inom bygg- och fastighetstjänster och har senast arbetat i egen konsultverksamhet med uppdrag inom företagsledning och informationsarkitektur. Uppdraget som bredbandskoordinator omfattar övergripande samordning, samverkan och samarbete i bredbandsfrågor samt att fungera som kontaktpunkt för såväl offentliga som privata aktörer. 


Analys av konkurrenskraften hos näringslivet i Kalmar län

Studien, som regionförbundet genomfört årligen sedan 2007, beskriver konkurrenskraften i länets företag utifrån förädlingsvärde i förhållande till personal- och kapitalkostnader och utgår från aktiebolagens årsbokslut. Det är således endast aktiebolag som ingår i studien. Syftet med studien är att bl a dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher, storleksklasser och ålderskategorier. Vilka är styrkorna och svagheterna i näringslivet i Kalmar län?

I studien lyfter man som styrkorna i regionens näringsliv bland annat fram

  • den goda konkurrenskraft under hela perioden 2009-2014
  • ett näringsliv som står på flera ben och klarar konjunktursvängningar bra

Som svagheter ses bland annat

  • Kalmar län har en betydligt större andel som jobbar inom krympande branscher, sett till antal anställda
  • en mindre andel som jobbar inom växande branscher jämfört med riket

Läs mer i studien som finns på regionförbundets webbplats


Inspirationsdag för ungdomar som besöker industrin i Västervik

Den 16 november arrangerar Campus Västervik ”Industrin på 60 minuter” i Västervik. Idén bakom är enkel: industriföretag behöver medarbetare och ungdomar behöver arbete. Under den här dagen får ungdomar möjlighet att träffa framtida arbetsgivare.

Under eftermiddagen åker ca 160 elever från årskurs 9 och gymnasiet, samt lärare och studie- och yrkesvägledare, med inhyrda bussar på studiebesök till ett tiotal av våra tillverkande företag.

Målet är att inspirera eleverna inför sina framtida studie- och yrkesval och samtidigt visa en spännande modern högteknologisk industri i Västervik.

Efter studiebesöken återsamlas eleverna på Campus Västervik för ett mingel med förtäring, en minimässa och diskussion kring de företag de besökt.

Eftermiddagen avslutas i Gymnasiets aula med en inspirerande föreläsning av Dogge Doggelito, välkänd artist, författare och samhällsdebattör.

Arrangemanget medfinansieras av regionförbundet.


South Baltic 2014-2020 öppnar sin första ansökningsomgång

Det gränsregionala samarbetsprogrammet South Baltic öppnar för ansökningar 2 nov - 18 dec 2015. Två ansökningstillfällen årligen planeras 2016-2020. Nästa tillfälle är 9 maj - 17 juni 2016.

79 miljoner euro direkt till projekt
EU-stödet för svenska och danska aktörer är 75 % medan 85 % gäller för Polen, Tyskland och Litauen.

Möt utmaningar och utnyttja potentialer i samverkan internationellt
Att driva och delta i South Baltic projekt innebär att få tillgång till stora externa ekonomiska och personella resurser under ca 3 år. Samverkan krävs med några av de 24 kustregioner som ingår i programområdet kring södra Östersjön kring gemensamma utmaningar eller outnyttjade potentialer som på sikt främjar både den egna organisationen och regionen.

South Baltic programmet stöder projekt som drivs av minst två aktörer i två länder
Projekt inriktade på "blå och grön tillväxt" prioriteras. Det innebär att vatten-, energi- och miljöfrågor, smarta transportlösningar, uthållig utveckling av turism och kulturarv, internationalisering och innovation av företag samt ökad rörlighet bland yrkesverksamma.

För information se programmets hemsida: 
www.southbaltic.eu
För allmän information se regionförbundets webbplats

Projektidéer eller frågor?
Välkomna att kontakta oss - er nationella kontaktnod. Vi stöttar från idé till ansökan och vid behov även under genomförandet:
Lena Westman
Johan Lundbäck


Nytt uppdrag för Skolverket – nya IT-strategier för skolan

Regeringen la nyligen fram ett nytt uppdrag för Skolverket - att ta fram förslag för nationella IT-strategier för svensk skola. Men vad innebär uppdraget? Skolverket ska ta fram två strategiförslag som ska presenteras i mars respektive april 2016.

Här är några punkter som regeringen vill ska framkomma i strategierna, utöver de frågor och områden som Skolverket själva bedömer vara relevanta:

  • användningen av IT i undervisningen för att utveckla och anpassa för alla elever
  • användningen av IT för skolutveckling och för effektiv administration
  • vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra skolans uppdrag kring digital kompetens där bland annat programmering ska få en tydligare plats.
  • kritisk, säker och ansvarsfull IT-användning hos eleverna
  • tillgång till digitala lärresurser och verktyg

Strategierna ska skapa tydligare förutsättningar för en likvärdig tillgång till IT inom skolan samt stärka den digitala kompetensen hos elever och lärare. Även skolledarnas IT-kompetens lyfts fram som ett viktigt arbetsområde i strategierna.

AV-Media som stimulerar och stödjer ökad användning av IKT i lärandet erbjuder redan länets skola många möjligheter till IT-integrerad undervisning och kommer ta hänsyn till de nya riktlinjerna och anpassa och utveckla det IKT-pedagogiska stöd som ges till länets lärare och elever.

Läs uppdraget i sin helhet här


Konferens om kompetensförsörjning för skolor i Kalmar län

Regionförbundet kommer att anordna en presidiekonferens den 27 november med temat lärarkompetens. Presidiekonferensen kommer att belysa regionens förutsättningar och behov utifrån ett antal perspektiv och avslutas med en workshop där deltagarna ges möjlighet att komma med förslag som ska ligga till grund för en handlingsplan för framtida kompetensförsörjning.

Konferensen hålls på Badholmen i Oskarshamn och leds av Ragnar Olsson och Åke Nilsson. Under konferensen deltar Linnéuniversitet samt arbetsförmedlingen.


Möt en kommun som lyckats med den digitala delaktigheten

Den 1 december anordnar Regionbiblioteket/Regionförbundet och Digidels nationella nätverk en konferens på temat: "Hur kan man öka den digitala delaktigheten och användandet av e-tjänster".

Gäster är Katrineholms kommun som berättar om hur man ökat den digitala delaktigheten, samt Ann Wiklund, nationell projektledare för Digidelnätverket, som kommer att redovisa erfarenheter från e-medborgarveckan. 

Anmäl dig här: http://www.trippus.net/digital_delaktighet


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se