Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 2/2016

Välkommen till Gård & Djurhälsans andra Nyhetsbrev Gris!

Innehållsförteckning:

  • Går du i byggtankar?
  • Vet du om din ventilationsanläggning fungerar som den ska?
  • Information om ny grisgenetik
  • Bra fruktsamhet - Tillämpa känd kunskap
  • Ersättning vid utbrott av salmonella
  • Navelbråck eller inte navelbråck?
  • Grundkurs i seminering av gris
  • Vår hemsida - din Kunskapsbank

Går du i byggtankar?

Bygga nytt, bygga om eller bygga till? Vi hjälper dig att planera för ett gott smittskydd i din besättning. Ta kontakt med din djurhälsoveterinär så tidigt som möjligt under byggplaneringen så att ni tillsammans kan gå igenom smittskydd och smittrisker i din besättning.

Smittskyddssamrådet är en viktig del i förprövningsprocessen som syftar till att man tidigt i processen blir medveten om smittskydd och biosäkerhet och kan ta hänsyn till det innan man byggt fast sig i lösningar som inte blir bra. Samrådet dokumenteras på en checklista som bifogas förprövningshandlingarna och skickas till länsstyrelsen.

I det nya smittskyddsprogrammet ”Smittsäkrad Besättning Gris” är smittskyddssamrådet inför förprövning av grisstall ett av kraven för att bli godkänd i nivå Grund i Smittsäkrad Besättning.

Läs mer här: www.smittsäkra.se

Vet du om din ventilationsanläggning fungerar som det är tänkt?

Typiska fel och brister i stallar finns att läsa på sidan 12 och 13 i Ventilationshandboken som du hittar på vår hemsida.

Klicka här för att komma till Ventilationshandboken

Om du är osäker på hur din ventilation fungerar, så finns det möjlighet att få hjälp att ta reda på det.

Du kan få hjälp med att kontrollera:

- luftrörelser i gödselrännor/-kulvertar

- luftrörelser mellan avdelningar

- luftrörelser kring djuren

- funktioner på komponenter i anläggningen

- inställningar på styrutrustning

Kontakta: Sivert Johansson, Rådgivare Stallmiljö
Tfn 070 - 600 2345
sivert54@telia.com

Information om grisgenetik

Topigs Norsvin är nummer två i storlek bland avelsföretagen och finns representerat i 28 länder. Svenska Köttföretagen höll en informationsdag för slakterier och Gård & Djurhälsan med medverkande från TopigsNorsvin. Informationen gällde TN70 - de nya hondjuren som är en korsning mellan holländsk Yorkshire och norsk Lantras.

Ungefär en tredjedel av avelsmålet är inriktat på slaktgrisegenskaper och två tredjedelar på modersegenskaper. Avelsmålsättningen är att suggor ska ha stora jämna kullar och att de ska klara sina egna smågrisar.

Genom att Topigs Norsvin kan hålla en stor bredd på avelsmaterialet, så är det möjligt att prioritera egenskaper efter länders önskemål. Till Sverige idag så prioriteras linjer med låg förekomst av navelbråck, inga onormala spenar och en låg aggressivitet.

Beträffande utfodring skiljer rekommendationerna från de vi har idag. Ännu ansågs det för tidigt att ge allmänna råd om nya rekommendationer i och med att vi inte har det nya materialet fullt ut i landet. Topigs Norsvins foderteam har börjat att träffa foderföretagen i Sverige. En fodermanual kommer snart att finnas på svenska och på nätet. 

Topig Norsvins representant i Sverige är Björn Olav Vennatrö bjorn.olav.vennatro@topigsnorsvin.com

Bra fuktsamhet - Tillämpa känd kunskap

En bra fruktsamhet i besättningen, med få omlöp, en hög dräktighetsprocent, få gall- och spilldagar och många levande födda grisar, leder till flera fördelar. Utslagningen av suggor blir lägre och grisningen i grupperna blir mer samlad. På så sätt fås en bättre besättningsimmunitet och ett lägre smittryck i omgångarna. Detta resulterar i sin tur i en bättre hälsa hos diande och växande grisar samt en lägre smågrisdödlighet.

Genom att tillämpa känd kunskap i samband med betäckning och under dräktigheten kan besättningens produktionsresultat förbättras. Exempelvis är det viktigt att undvika stress, inte bara under tidig dräktighet, utan också under brunsten. Stress i form av omgruppering, flyttning, stora grupper och orolig miljö kan störa både ägglossning och implantation och resulterar i omlöpningar.

Flera enkla råd för en bra fruktsamhet finns sammanfattade i Fruktsamhetsmanual. Mer info om fruktsamhet och gyltor kommer också i nästa nummer av vår tidning Gård&Djuruhälsan.

Ersättning vid utbrott av salmonella

Snart startar det nya smittskyddsprogrammet ”Smittsäkrad Besättning Gris”. Programmet kommer successivt att ersätta nuvarande Frivilliga Salmonellaprogrammet och är det program som i fortsättningen kommer ligga till grund för hur hög statlig ersättning du får för saneringskostnader och produktionsbortfall vid ett eventuellt utbrott av salmonella. Väljer man att inte ansluta sig i programmet ligger den statliga ersättningen vid ett salmonellautbrott på 0 – 50 % beroende på produktionsform. Anslutna besättningar, oavsett produktionsform, får upp till 60 alt. 70 % statlig ersättning beroende på vilken nivå i programmet besättningen ansluts till (Grund eller Spets). Läs mer om ersättning vid utbrott av salmonella och vad som gäller för just din besättning här (http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ovr114.html)

 Mer information och regler för det nya smittskyddsprogrammet hittar du på www.smittsäkra.se. Där kan du göra en intresseanmälan redan nu. 

Navelbråck eller inte navelbråck?

Vid navelbråck är bråckporten för vid och tarmar och vätska tränger ner från bukhålan och ligger direkt under huden. Huden ger med sig och det bildas en bråckpåse under grisens mage. Den exakta orsaken till navelbråck är inte känd, men man anser att arvet har en viss, men liten betydelse.

Det är visat att navelproblem som regel börjar redan under grisarnas första levnadsdygn, innan navelsträngen har torkat. Om navelsträngen blir infekterad kan bråckporten utvidgas. När infektionen läker av kan bråckporten fortsatt vara för vid och ett navelbråck kan uppstå. Slutsatsen är att boxhygienen är viktig i grisningsavdelningen och det är bra om navelsträngen torkar snabbt och utan att bli skadad.

Men, alla påsar under magen är inte vanliga navelbråck. På danska slakterier har man visat att 40 % av påsarna under magen var cystor, 36 % bråck och 24 % förstadier till bölder eller cystor. Cystorna beror på en miss av naturen när navelsträngen tillbakabildas. Cystorna är inte infektiösa utan innehåller bindväv och vätska. För närvarande pågår forskning om cystorna så mer information förväntas.

Grundkurs i seminering av gris

Gård & Djurhälsan erbjuder nu kurser i seminering av gris.

Efter genomförd kurs uppfyller kursdeltagarna de av Jordbruksverket fastställda kunskaper och färdigheter för behörighet att seminera gyltor och suggor på gård. Dessutom blir deltagarna väl insatta i de krav på hygien och smittsäker hantering som ställs.

Kurser anordnas kontinuerligt i landet. Nästkommande kurstillfälle är på Uddetorp i Skara den 11 maj.

Frågor kontakta: barbro.mattsson@gardochdjurhalsan.se

Vår hemsida - din Kunskapsbank

Gård & Djurhälsan erbjuder både veterinära tjänster och produktionsrådgivningstjänster med djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta tjänster och produkter som vi erbjuder dig som grisföretagare och anställd. Där finns också en förteckning över kurser, samt en omfattande kunskapsbank fylld med grisfakta. 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.