Nyhetsbrev med senaste nytt från Svenska Curlingförbundet. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

OKTOBER 2015

Viktigt VM-kval för våra rullstolscurlare i Lojo, Finland

LOJO, FINLAND 7-12 NOVEMBER 2015

I morgon lördag 7 november inleds B-VM i rullstolscurling i Lojo, Finland. Förutom Sverige finns 14 lag i det rekordstora startfältet. Och i potten för dessa 15 lag finns de två sista platserna i A-VM som avgörs i Schweiz i februari 2016.

Sverige med Patrik Kallin (skip), Kicki Ulander, Ronny Persson, Zandra Reppe och Gert Erlandsson tillhör favoriterna tillsammans med Norge och Skottland. Alla dessa tre topplag åkte ur A-VM förra säsongen efter en VM-turnering där det bara skiljde en vinst mellan slutspel och nedflyttning.

Startfältet är uppdelat i två grupper och Sverige återfinns i Grupp B tillsammans med: Tjeckien, Israel, Italien, Litauen, Norge, Polen och Slovenien.

LÄS MER

FÖLJ LIVERESULTAT

SPELPROGRAM

NYHETER


EM-Truppen uttagen

Den 20 oktober presenterade förbundskapten Peja Lindholm och Svenska Curlingförbundet uttagningen för EM damer och herrar i Esbjerg, Danmark 20-28 november 2015.

Både herr- och damlaget representerar Karlstad Curlingklubb och i EM-truppen finns både massor av rutin och EM-debutanter.

EM-lag herrar 2015

– På herrsidan står lag Edin med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren i en klass för sig i Sverige. Som regerande europa- och världsmästare har de fortsatt varit bland topplagen på världstouren under säsongen och var det självklara valet till EM. Killarna har en mycket hög potential och brukar vara bäst när det gäller. Därför ska det bli väldigt intressant att följa dem under mästerskapet. Under nästan tre månader har de varit bosatta i Kanada och har spelat många tävlingar mot bästa tänkbara motstånd. Dessutom har de haft fokus på att förfina tekniken, både i slajden och i sopningen, säger Peja Lindholm.

EM-lag damer 2015

– På damsidan mönstrar vi ett mycket intressant lag med Cissi Östlund, Sabina Kraupp, Sara Carlsson och Paulina Stein. De vann SM-guldet 2015 och två spelare i laget vann VM 2012 tillsammans med Anette Norberg. Därför finns bra erfarenhet av mästerskap. Laget kommer att spela sitt första mästerskap tillsammans och de har en hög potential där det finns stora möjligheter till en högt framskjuten placering på EM. De är starkt uppåt i sin utvecklingskurva och målet är inställt mot OS 2018. Därför ska det bli väldigt intressant att se hur de mäter sig med övriga internationella topplag på EM, säger Peja Lindholm.

SPELPROGRAM EM 2015


Vi välkomnar Emma Håkansson till SCF:s kansli

Nu är vår nya medarbetare Emma Håkansson på plats på kansliet i Danderyd. Emma kommer bl.a att jobba med löpande bokföring, idrottslyft och landslagsadministration. Vi är väldigt glada att ha henne på plats. Tidigare har Emma jobbat på Sveriges Akademiska Idrottsförbund, med liknande arbetsuppgifter som hon har nu hos oss på curlingen. 

Jag heter Emma och är en glad tjej från Gävle. Idag bor jag i Uppsala som jag flyttade till efter mina studier på Idrottsvetenskapliga programmet i Östersund. Tidigare har jag arbetat på SISU Idrottsutbildarna i Uppland som idrottskonsulent och mitt senaste jobb var på Sveriges Akademiska Idrottsförbund som kanslisekreterare. Jag är enormt tacksam över min nya roll här på SCF och det ska bli roligt att få lära känna hela curlingsverige.

E-post: emma.hakansson@curling.se


Första vuxen-Curly Camp i Sundbyberg

Den 17-18:e oktober arrangerades det första Curly Camp för vuxna och vi är mycket nöjda med arrangemanget. Lägret var indelat i två grupper, en för nyare spelare och en för mer erfarna. Ledarna gjorde ett fantastiskt jobb. För det nya gänget var Anna och Marcus Hasselborg. För de mer erfarna var det Alison Kreviazuk och Vincent Stenberg. 

Det blev en intensiv helg och vi ser fram emot att utveckla konceptet efter alla utvärderingar som kommit in. Överlag var deltagarna mycket nöjda. 

"För mig blev lägret en perfekt start på den nya säsongen och jag lärde mig väldigt mycket. Ledarna var entusiastiska, kom med värdefulla synpunkter, råd och var tydliga."
Citat från utvärderingen

Vi kommer att fortsätta arrangera Curly Camp för vuxna och tittar nu på mer fokuserade upplägg, med hela teknik och taktikdagar. Vill ni att vi kommer till er? Skicka ett mejl till sara.carlsson@curling.se som kan hjälpa till med organisation och planering. 


Uttagningssystemet till mixed

dubbel är klart!

I samråd med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har Svenska Curlingförbundet (SCF) börjat ta fram en plan som syftar i att utveckla Mixed Dubbel (MD) i Sverige och vinna OS-guld 2018.  

I kort ser satsningen ut på följande sätt:

Steg 1:
Skapa en utvecklingsgrupp på 12 spelare som ska utbildas och utvecklas

Steg 2:
VM-uttagning 2016 görs av sportchefen i samråd med SCF:s styrelse.

Steg 3:
Efter säsongen 2015-16 fortsätter satsningen. Då ska också en förbundskapten ha tillsatts som kommer fortsätta driva satsningen. Utvecklingsgruppen kommer fortsatt vara en central del i satsningen och spelare kan både tillkomma och försvinna. 

Steg 4:
På våren 2017 vet vi om Sverige är kvalificerade till OS 2018. Om så är fallet kommer en slags bruttotrupp till OS utses. Det går inte nu att säga hur många lag eller spelare det är men uppskattningsvis kan det vara ca 4 spelare/ 2 lag.

LÄS MER


Anmälningar till SM-tävlingar 2015-2016

Oavsett om du vill spela mixed-dubbel, senior, veteraner, oldgirls, oldboys eller yngre junior börjar det bli dags att anmäla sig till säsongens SM-tävlingar. 

INFORMATION OCH ANMÄLAN


Första deltävlingen i Sweden Tour

Förra helgen avgjordes den första deltävlingen i Sweden Tour för rullstolscurling. Vinnarna blev Jönköpings Energi 1 med Sara Lang, Mats-Ola Engborg, Tommy Andersson, Viljo Pettersson-Dahl. De besegrade Karlstads CK i finalen. 

Sweden Tour består av tre tävlingar i rullstolscurling under säsongen 2015/2016. 

Kommande två tävlingar är SM och avslutningen i Gävle den 5-6 mars 2016.

Totalvinnaren får 12 000 kr att använda i sin satsning på curling. 

RESULTAT OCH POÄNGTABELL

Yoga till coach-poolen

Nytt för denna höst är att vi fått in en yogainstruktör till coach-poolen. Om ni vill hjälpa era ungdomar att jobba med rörlighet, knäkontroll och fokus kan ni kontakta coach-poolens nya tillskott Helena Roosen Lundberg. Helena är certifierad yogainstruktör och brinner för att hjälpa curlingspelare att bli starkare i kroppen. 

Initiativet kom efter septembers curly camp där passet för knäkontroll fick stor uppmärksamhet och mycket beröm. Att anlita Helena fungerar likadant som alla andra coacher i poolen. 

COACHPOOLEN


Elitidrottsstipendium 2016 till Maria Wennerström och Gustav Eskilsson

Curlingspelarna Maria Wennerström och Gustav Eskilsson två av de 75 idrottare som får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2015-2016.

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Tack vare ett ökat stöd från Svenska Spel kan stipendiet i år delas ut till rekordantalet, 75 idrottare, och har också ökat i storlek från 40 000 kronor till 50 000 kronor per idrottare.

LÄS MER


Svenska Curlingförbundet  |  Rinkebyvägen 6  |  182 36 Danderyd
Tel. 08 683 30 15 E-post info@curling.se  |  www.curling.se