Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 9, 2015

Innovationsförmåga och tillgång till kompetens är vad som krävs för att företag ska utvecklas och växa. Så enkelt är det. Och samtidigt så svårt. Så kan man mycket kort sammanfatta det som sas från scenen under konferensen Det goda exemplets makt häromveckan.

Budskapet var samstämmigt från både större bolag och mindre regionala företag samt från Linnéuniversitetet. Förutom dessa ingredienser är samverkan en förutsättning för att vi i vår region ska lyckas. Samverkan mellan företag, stora och små samt med akademierna. Här har vi goda förutsättningar då företag ofta uttrycker att det är betydligt enklare att samverka med de mindre lärosätena, som upplevs som mer flexibla och mer lyhörda för företagens behov. Ett gott exempel på det är Linnaeus Technical Centre med sina tekniknoder i Torsås och i Mönsterås som täcker södra respektive norra länet. Via noderna kommer företagen lättare i kontakt med Linnéuniversitet och dess studenter och forskare.

Under Regiondagen, som hölls dagen före Det goda exemplets makt, delades årets kulturstipendier ut. Jag vill gärna dela med mig av vad en av stipendiaterna, Géza Polónyi, uttryckte efteråt:

Det är så starkt när människor som vill göra något gott för varandra möts och delar med sig av sina tankar och känslor. Så var det i torsdags, jag kände en oerhörd tacksamhet och lycka över att jag fick vara en av oss många där!

Kunde inte sagt det bättre själv – trevlig helg!
/Helena


Stängningen av O1 och O2 kommer att påverka antalet arbetstillfällen

Förra veckan genomförde OKG en extra bolagsstämma då man fattade beslut om att lägga ner O1 och O2. Beslutet innebär att investeringarna i O2 avbryts och att reaktorn inte återstartas. För O1 har en exakt tidpunkt nedstängning ännu inte slagits fast.

Oskarshamns kommun är en viktig motor i den regionala ekonomin. Sett till kvalificerade arbetstillfällen har Oskarshamn den största ingenjörstätheten i länet och också den största tillväxten av kunskapsintensiva tjänsteföretag. Många av dessa arbetstillfällen och tjänsteföretag har en nära koppling till OKG. Regionförbundet har tillsammans med Oskarshamns kommun skrivit till regeringen och bett om att en särskild samordnare utses som vi kan föra dialog med om för att minska de negativa konsekvenserna en nedläggning för med sig på arbetsmarknaden.

Oskarshamns kommun och regionförbundet kommer i november att träffa en representant från Näringsdepartementet för att diskutera insatser för att behålla kompetensen och stimulera till nya verksamheter. Det pågår redan idag ett antal insatser för att tillvara ta de resurser som finns och det handlar bland annat om att bygga upp en innovationsmiljö kring Äspötunneln.


Nya möjligheter för företag som satsar internationellt

Kalmar län har fått 1,3 mkr för år 2016 från Tillväxtverket riktat till företag som vill, kan och vågar satsa på export. Syftet är att främja affärsmöjligheter och stärka konkurrenskraften hos företag genom att förbättra förutsättningarna för att nå nya, internationella marknader med färdigutvecklade varor och tjänster.

Målgruppen är företag mellan 2 – 49 anställda och en årsomsättning på minst 3 miljoner kr och man kan söka 50 – 250 000 kr i stöd till externa kostnader för att förbereda företaget för nya internationella marknader. Företagen ska själva stå för minst 50 % av finansieringen. Vid en satsning på till exempel 500 000 kr har företaget alltså möjlighet att få 250 000 kr i stöd. För företag som vill göra större exportsatsningar är detta ett bra komplement till våra konsultcheckar där det maximala stödet är på 100 000 kr.

Regionförbundet administrerar checkarna i partnerskap med Almi, EEN-nätverket och Business Sweden.


Miljöspaning på Energiting Sydost

Den 12 november arrangerar Energikontor Sydost heldagskonferensen Energiting Sydost i Västervik. Med utgångspunkt i år 2050 får besökaren ta del av en framtidsspaning baklänges med Catarina Rolfsdotter-Jansson samt en föreläsning om Sveriges och världens energimöjligheter med Tomas Kåberger. Dessutom fyra intressanta spår om närproducerad förnybar el, fossilfria transporter, den vita kilowattimmen och hållbart strategiskt arbete. Sista anmälningsdag 5 november 2015.

http://www.energikontorsydost.se/energiting-sydost


En vecka med fokus på trä och dess möjligheter

Träveckan den 16-20 november pågår i hela Småland och på programmet finns seminarier, frukostmöten, minimässa och Möbeldagen i Jönköping.

Träveckan är en av aktiviteterna inom ramen för vårt gemensamma arbete i Träregion Småland där vi nu är inne i fas 2 under åren 2015-2017. Vårt mål är att genom ett fokuserat och strukturerat arbete öka träindustrins attraktionskraft.

Regionförbunden och länsstyrelserna i de tre Smålandslänen leder och samordnar arbetet. Träcentrum, Möbelriket och Virserums Konsthall samt Linnéuniversitetet och Högskolan i Jönköping är viktiga genomförare. TMF, GS-facket och Arbetsförmedlingen liksom ett stort antal företag stödjer aktivt arbetet. Läs hela programmet på www.traregionsmaland.se.


Lägesrapport från Shanghai

Antalet kinesiska turister till Sverige ökar snabbt för varje år. De flesta besöker enbart storstäderna, men efterfrågan på nya destinationer och natur- och kulturupplevelser ökar mycket starkt.

Småland China Support Office har sedan våren 2014 arbetat för att marknadsföra Småland som en ny destination bland utvalda målgrupper på den kinesiska marknaden. Arbetet har börjat ge resultat redan efter ett år. Reseprodukter som inkluderar Småland finns idag hos ett ökande antal kinesiska researrangörer. Och de första turistgrupperna har redan besökt Småland under sommaren 2015.

Grupperna var mycket nöjda och researrangörerna har gett oss konkret feedback. Detta helt enligt arbetsplanen.

I samarbete med Destination Småland och AB Glasriket anordnade Smålands China Support Office en workshop om turismexport till Kina den 24 september då Wang Zhi, chef på kontoret i Shanghai,  besökte Sverige. Workshopen lockade 20 företag och organisationer från Kronobergs län och Kalmar län.

Deltagarna visade överlag ett stort intresse för kinesisk turism. Tillsammans med företagen jobbar vi nu på att ta fram en produktkatalog som kommer delas ut till 200 kinesiska researrangörer i samband med ett årligt marknadsföringsevent som anordnas av VisitSweden i Beijing, Shanghai och Guangzhou i slutet av november. Målet är att skapa ett betydligt större turismflöde från Kina till Småland under sommaren 2016.

Det diskuteras också ett mer omfattande samarbete med VisitSweden inom projektramen Småland China Support Office.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se