Nyhetsbrev från Folkhögskolornas serviceorganisation. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev från Folkhögskolornas serviceorganisation. Vi består av Folkhögskolornas informationstjänst, Folkbildningsnätet och FOLAC. Här berättar vi om senaste nytt från organisationen. 


Utbildningar i Schoolsoft

Utbildningarna för såväl administratörer som skolledare är nu fyllda och stängda. Cirka 500 personer ska gå våra utbildningar under november och december. Till våren planerar vi in nya utbildningar i Schoolsoft och vänder oss då till skolornas pedagoger. Har du missat att anmäla dig till höstens utbildningar, kontakta Heli Nordberg Lindell, heli.nordberg@folkbildning.net


FIN anordnar baskurser

 Under hösten anordnar FIN baskurser för nyanställda kommunikationsansvariga och studievägledare på folkhögskola. I våras gjordes en enkät till alla folkhögskolor för att ta reda på vilket stöd ni önskar från FIN. Ett av de behov som lyftes var baskurser för nyanställda, vilket vi har börjat med nu. 

På baskursen för kommunikatörer i september möttes ett 20-tal personer och diskuterade utmaningar och erfarenheter kring kommunikationsarbete. Kursen var uppskattad och vi kommer att fortsätta anordna den här typen av träffar en-två gånger per år. 

I november håller vi den första baskursen för nyanställda studievägledare. För mer information, kontakta Agneta Wallin, agneta.wallin@folkhogskola.nu


FOLAC: Uttalande från de Nordiska Folkhögskoleorganisationerna

Folkhögskoleorganisationerna i Danmark, Finland, Norge och Sverige, samlade i Nordiska Folkhögskolerådet, uppmanar i ett gemensamt uttalande till solidaritet och medmänsklighet i flyktingfrågan.

"Europa står med den nuvarande flyktingsituationen inför en humanitär katastrof.

Nordiska Folkhögskolerådet uppmanar därför alla politiker och aktörer i Norden att ta ett medansvar och att visa ledarskap. Vi uppmanar alla folkhögskolor i Norden, i överensstämmelse med folkhögskolans tradition, att visa storsinthet genom att handla och att ta initiativ till en förbättring av flyktingarnas villkor. Det finns behov av en insats här och nu, men även av att tänka långsiktigt.

Folkhögskolorna i Norden kan bidra med både bildning, utbildning och medmänsklighet."


Folkbildningsnätet utvecklar e-postsystemet Easymail

Att använda e-post är inte så lätt när man har stora problem med att läsa och skriva. Det kan gälla funktionsnedsättningar av olika slag. Men även personer som är nya i Sverige, med både brister i svenska språket och läs- och skrivsvårigheter, kan ha svårt att kommunicera via e-post.

Easy mail är ett förenklat e-postsystem där bilder och röstinspelningar spelar en stor roll. Programmet är svenskutvecklat och Folkbildningsnätet har nu tagit ansvaret för vidare utveckling, i samarbete med företaget PBDesign och Kerstin Gatu, projektledare och lärare på Mora folkhögskola.

Under hösten 2015 kommer utvecklingen av en helt webbaserad tjänst att färdigställas och göras klart för drift.


Kontaktpersoner för digital utveckling

Vi  är glada över att så många runt om i landet visat intresse av att vara kontaktpersoner kring digital utveckling. Totalt har vi i skrivande stund ett knappt hundratal personer från drygt 60 folkhögskolor som vill vara med och driva den pedagogiska utvecklingen inom folkhögskolan.

Folkhögskolornas serviceorganisation, Box 380 74, 100 64 Stockholm 
Tel: 08-412 48 00 E-post: fso@folkbildning.net

Vill du inte ha fler nyhetsbrev kan du avanmäla dig här »