Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tervetuloa August Ludvig Hartwallin säätiön toisen uutiskirjeen pariin. Tästä kirjeestä saat tietoa mm. ajankohtaisista tapahtumistamme, lahjoituksista, sekä mm. miten Icehearts käytti säätiön viimevuotisen lahjoituksen.


Icehearts

Icehearts alkoi kerätä viime vuonna ensimmäistä ruotsinkielistä poikajoukkuettaan. Lue miten työ jatkuu, sekä miten Icehearts on käyttänyt säätiön viimevuotisen lahjoituksen.

Icehearts on kerännyt kasvattaja Anders Eklundin johdolla ensimmäiseen ruotsinkieliseen joukkueeseensa jo viisi poikaa. Kymmenjäsenisen joukkueen uskotaan täyttyvän ennen seuraavaa kesää. Kuluneen kesän aikana nuori joukkue kävi yhdessä puistoissa, pelasi jalkapalloa ja kävi metsäkävelyillä. Uuden kouluvuoden alkaessa joukkue kiinnitti erityistä huomiota sääntöjen ja rutiinien oppimiseen. Lapset saavat myös apua koulutyöhönsä. Koska lapset tulevat monesta eri kouluista Espoon alueella, ovat logistiikkaongelmat yleisiä. Anders on saanut syksyn aikana ruotsinkielisen työparin, Rasmus Lundenin, joka on alkanut muodostaa toista ruotsinkielistä joukkuetta. Tämä tarkoittaa että Iceheartsilla on kaksi ruotsinkielistä joukkuetta, kun lukuvuosi 2016-2017 käynnistyy.

Iceheartsin kesäleiri

Säätiön tekemä lahjoitus mahdollisti kesällä 2015 kesäleirin kaikille 21 Icehearts-joukkueelle. Tämä tarkoittaa että 400 lasta sai nauttia kesästä eri tavalla kuin mihin he ovat tottuneet. Kesäleirit pidettiin ympäri Suomea seitsemällä eri paikkakunnalla, Seinäjoelta Savitaipaleeseen.

Leiriin kuului oman lajin harjoittamisen ja pelien pelaamisen lisäksi myös muita aktiviteettejä kuten soutamista, melontaa, saunomista, toisien pallopelien pelaamista, kalastamista, makkaran grillaamista sekä Singstar-laulamista. Tyttöjoukkue harjoitteli myös ensiaputaitoja, sekä sauna-tulen sytyttämistä.

Monelle lapselle kesäleiri tarkoitti aivan uusien asioiden kokemista. Leirin aikana mm. kalasteltiin ensimmäinen ahven ongella, hypättiin ensimmäinen mahahyppy laiturilta, sekä yövyttiin ihka-ensimmäinen yö teltassa. Icehearts on erittäin kiitollinen jokaisen joukkueen puolesta, että nämä ikimuistoiset kesäleirit oli mahdollista järjestää.


Hylätyt lapset

Hylätyt Lapset Ry järjesti Lahdenpohjan lastenkodin lapsille kesäleirin johon säätiö päätti kesäkuussa 2015 osallistua lahjoituksella. Lastenkodin lapset vierailivat eläinpuistossa, ratsastivat hevosilla, sekä uivat ja leikkivät rannalla. Lapset kävivät myös kirkossa, jossa heille kerrottiin ortodoksisesta uskonnosta ja kulttuurista. Ruokailut olivat leirillä normaalia lastenkoti-arkea huomattavasti laadukkaampia, mikä olikin yksi järjestäjien pyrkimyksistä.

Leirin aikana lapset mm. kirjoittivat 10 lupausta asioista, jotka yrittävät parantaa tai muuttaa itsessään. Poikien yleisimmät lupaukset olivat tupakanpolton ja kiroilun lopettaminen tai vähentäminen. Leirin lopussa jokainen osallistuja sai lahjan joka sisälsi mm. hammasharjan, hammastahnaa, shampoota, suihkugeeliä, pesusienen sekä deodorantin.


Kahvila Mehuhetki, hyvää nuorilta nuorille

Hartwall-suvun pirteä ja lapsellisen maukas kahvila Mehuhetki avasi ovensa päiväksi jo kolmatta vuotta peräkkäin toukokuussa 2015. Kahvilan ajatuksena on myydä perheen lasten ja nuorten, aikuisten avulla, leipomia leivonnaisia ja mehua ajankohtaisen hyväntekeväisyyshankkeen hyväksi. Näinä kolmena vuonna kaikki kahvilamme tuotto on mennyt lyhentämättömänä Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Tänäkin vuonna saimme nauttia onneksemme aurinkoisen kirpakasta kevätsäästä, lähes kahdensadan asiakkaan tyytyväisestä hymystä ja yhdessä tekemisen tuomasta onnistumisen tunteesta. Saimme joukkoomme uusia innokkaita leipureita, niin nuoria kuin hieman varttuneempiakin. Erityisen hymyn kasvoille toi nuorten innokas yhdessä touhuaminen tiskin takana ja edessä – roolijaot, asiakaspalvelu ja tunne siitä, että tehdään talkoovoimin hyvää hyvän asian eteen.

Kiitos kaikille, jotka olivat mukana tekemässä ja tukemassa tätä hienoa, jo perinteeksi muodostunutta kahvilaamme. Ellei ylivoimaisia esteitä tule, lupaamme avata ovemme myös ensi vuoden toukokuisena Ravintolapäivänä. Paikkakin on sama: Merikadun lastenpuiston läntinen pääty. Nähdään!

Ihanaa syksyä toivottavaa me Mehuhetkiläiset!


Pakolaiset

Viimevuoden tilastojen mukaan 625 920 ihmistä haki turvapaikkaa Euroopasta, Suomessa määrä oli 3 651.

Tilanne on nyt paljon huonompi ja arvioidaan että vuoden 2015 aikana suomeen tulee 30 000-35 000 turvanpaikanhakijaa (lähde). Tähän asti Suomeen on tullut jo 17 851 turvanpaikanhakijaa, joista 1 077 on yksintulleita alaikäisiä lapsia (lähde).

Syy Eurooppaan suuntautuville pakolaisvirroille löytyy Syyrian, Irakin ja Afganistanin yhä pahenevasta tilanteesta. Syyrian naapurimaihin on paennut jo yli neljä miljoonaa ihmistä ja tilanne pakolaisleireissä on toivoton. Saksan ”avoimien ovien politiikka”, sekä eri ääriliikkeiden yhä kasvanut väkivalta ovat johtaneet siihen että pakolaiset haluavat siirtyä enenevissä määrissä kohti Eurooppaa. Ihmiset ovat menettäneet toivonsa Syyrian ja Irakin tilanteen paranemisesta.

Rikkaat öljymaat Persianlahden ympärillä eivät ole virallisesti ottaneet vastaan yhtään syyrialaista pakolaisstatuksella. Mikään näistä maista ei ole myöskään allekirjoittanut YK:n pakolaissopimista.

Arvioidaan, että syy monien nuoret miesten tuloon Eurooppaan on Välimeren ylityksen riskialttius. Nuorten miesten uskotaan selviävät matkasta todennäköisimmin. Jos mies saa turvapaikan, hän voi pyytää viranomaisilta lupaa perheen yhdistämiseen, jolloin muu perhe välttää vaarallisen merimatkan. Tämän lisäksi nuoret miehet ovat lähtömaassaan naisia suuremmassa vaarassa tulla yhdistetyksi osaksi jotain sotajoukkoa, tai heitä saatetaan painostaa liittymään johonkin aseelliseen ryhmittymään.

August Ludvig Hartwallin säätiö näkee, että apu ja lahjoitukset on tärkeintä saada ohjattua kriisipesäkkeiden läheisyyteen, sekä panostaa pakolaisleirien olojen parantamiseen. Tätä ennaltaehkäisevää työtä tukemalla voidaan välttää laajamittaisemmat pakolaistulvat Euroopan suuntaan. Säätiön hallitus päätti kokouksessaan 7.10 tehdä lahjoituksen Unicefille, jotta he saavat paremmat mahdollisuudet auttaa lapsia Syyriassa ja pakolaisleireillä Syyrian ympärillä.

ALH -säätiö selvittää parhaillaan, miten Suomeen tulleita pakolaisia, erityisestä lapsia ja lapsiperheitä, voidaan auttaa parhaiten.


Lapset ja nuoret Suomessa

August Ludvig Hartwallin säätiö otti alkuvuodesta 2015 tavoitteekseen saada paremman ja laaja-alaisemman ymmärryksen lasten ja nuorten tilanteesta Suomessa, sekä missä säätiö voi olla parhainten avuksi. Säätiön tekemä selvitystyö on ollut mielenkiintoinen matka maamme lasten hyvinvoinnin äärelle. Elämme tällä hetkellä tilanteessa, jossa lasten hyvinvointi on ns. polarisoitunut viime vuosien aikana. Meillä on ryhmä lapsia, jotka voivat paremmin kuin koskaan ennen ja toisaalta ryhmä lapsia, jotka voivat huonommin kuin ennen. Liian monessa tilanteessa apu tulee joko liian myöhään tai se on sellaista, mikä ei valitettavasti auta. On tapauksia, joissa syrjäytyneen nuoren elämässä on jopa 20 erilaista interventiota, jolloin eri tahot ovat yrittäneet auttaa, silti nuori huojuu syrjäytymisen rajamaastossa. Kyse ei siis aina ole niinkään resurssien puutteesta, vaan niiden oikeanlaisesta käyttämisestä.

Tämänhetkisen uskomuksemme ja näkemyksemme mukaan tehokkaimmat tulokset lastensuojelussa saadaan aikaan ennaltaehkäisevällä työllä. Hallitus on päättänyt osaltaan pyrkiä tukemaan tämänkaltaista toimintaa. Yksi tärkeimmistä yksittäisistä tuettavista asioista on riskiryhmien lasten urheiluharrastusten tukeminen.

Hallituksen kokouksessa 7.10 säätiö päätti tukea lahjoituksella Pelastakaa Lapset Ry:n tukiperhetoimintaa niin, että 10 lasta saa tukiperheen PeLa:n kautta vuodeksi. Lisäksi säätiö päätti tukea Pelastakaa Lapset Ry:n sporttikummitoimintaa, mikä mahdollistaa 40 lapsen vuoden tapaamiset sporttikumminsa kanssa. Tarkemmat yksityiskohdan Pelastakaa Lapset Ry:n tukiperhetoiminnasta voi lukea tästä ja sporttikummitoiminnasta tästä.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.