Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 5 (december 2015)


Många spännandede evenemang har ägt rum under hösten, framför allt i Göteborgs och Lunds stift. Av övriga evenemang kan nämnas: tre tredagarsseminarier för samtliga präster i Västerås stift, två seminarier på Agora for Biosystems (ett om Big Bang och ett om människans utveckling) samt ett endagsseminarium för imamer om universums uppkomst och framtid.

En omfattande attitydundersökning av religiösa ledare i Sverige har genomförts och kommer att presenteras under våren.

Ett interaktivt studiematerial är under utveckling i samarbete med Verbum förlag och planeras att publiceras i vår. 


Den 7 oktober arrangerades ett eftermiddagsseminarium kl 14 -17 på Sigtunastiftelsen:

Varifrån kommer vi och vart är vi på väg? – om modern kosmologi och teorin om Big Bang

Här finns föreläsningarna tillgängliga: Håkan Snellman, professor em. KTH och Ulf Danielsson, professor, Uppsala universitet


22/10 19.00 Askims kyrka, ”Du är större än mitt hjärta – temagudstjänst i mötet med tro och vetenskap”. 

Gudstjänsten som sändes i SR P1 kan avlyssnas här.


Under våren 2016 händer bl.a. följande:

Ett seminarium för präster i Göteborgs stift om evangeliet och biologin ges den 28 januari.

Agora for Biosystems planerar bl.a. en konferens, "Klimatexistens", i april med medverkan av bl.a. Antje Jackelén, samt en kurs i vetenskapshistoria.

19 april ges ett öppet vetenskapligt symposium på Teologiska högskolan i Stockholm i samarbte med Equmeniakyrkan med Simon Conway Morris och Antje Jackelén: Biologi, evolution och religion

Samarbetet med Ibn Rushd studieförbund fortsätter också.

Cusanus medverkar även i andra evenemang som t.ex. Vetenskapsfestivalen 13-17 april i Göteborg, Samhälle & Existens - konferens i Malmö 26-27 april, samt sannolikt under Almedalsveckan i slutet av juni.


Sedan 2011 finns temat "relationen mellan religion och vetenskap" inskrivet i Gymanisskolans ämnesplan för religionskunskap. Detta är förstås glädjande för alla oss som tycker att temat är viktigt och intressant, men fortfarande behövs en del lärarfortbildning på området. En antologi för lärare finns utgiven av Studentlitteratur: Att undervisa i religion och vetenskap, och en annan (om människosyner och gudsuppfattningar) kommer att ges ut av Liber under våren. 

På webbplatsen finns numera också en särskild (ännu tämligen blygsam) "lärarresurs", där användbart material samt lämpliga kurser och fortbildningar kommer att presenteras.


Cusanus

Naturvetenskap och religion – ett forum för dialog och utbildning

Cusanus är ett treårigt utbildnings- och forskningsprojekt med start 1 mars 2015 i syfte att bredda diskussionen och öka kunskapen om relationen mellan naturvetenskap och religion. Av de seminarier, konferenser och kurser som planeras vänder sig vissa till en avgränsad målgrupp, medan andra är av en mer offentlig karaktär.

Projektet är ett samarbete mellan Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Svenska kyrkan (bl.a. Göteborgs, Lunds och Västerås stift) samt Sigtunastiftelsen/Agora for Biosystems.

Dessutom medverkar Chalmers tekniska högskola, Equmeniakyrkan, Ibn Rushd Studieförbund, Teologiska högskolan Stockholm samt Verbum förlag. 

Projektet är också knutet till Tema 6: Vetenskap och religion inom The Impact of Religion vid Uppsala universitet.

Projektet finansieras av John Templeton Foundation (www.templeton.org).


På vår webbplats, www.cusanus.se,  kan ni läsa mer om projektet och de aktiviteter som planeras. Vi tar gärna emot synpunkter på denna samt förslag på litteratur och länkar. Mer detaljerade presentationer av alla planerade projekt läggs ut allteftersom de konkretiseras.

Man kan också gilla oss på Facebook! 


Detta nyhetsbrev skickas till ett antal personer som antingen visat intresse för projektet eller som vi tror skulle kunna vara intresserade. (Om Du inte vill stå med på vår sändlista går det enkelt att avregistrera sig genom att klicka på länken längst ner i detta brev eller kontakta info@cusanus.se.) 


Jag som skriver detta brev och som också är ansvarig för webbplatsen heter Lotta Knutsson Bråkenhielm och är projektadministratör för Cusanus. (Jag är också doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet.) Min avsikt är att ge ut 4-6 nyhetsbrev per år. Tipsa gärna andra om att de kan prenumerera på brevet och/eller skicka epostadresser till mig (info@cusanus.se). 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.