Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 8, 2015

Årets Regiondag hölls igår i Oskarshamn. Temat var hur vi får människor att växa i Kalmar län. Tre biljanta huvudtalare gav oss exempel på innovativa metoder på hur man kan skapa och fånga upp människors förmåga och engagemang samt vad som får 

oss att vilja bo och verka på ett en särskild plats.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping, menade att i jakten på att attrahera människor att vilja bo i en region handlar det mycket om att hitta rätt målgrupp för det man har att erbjuda och sedan utveckla detta.

Vi fick också inspiration i hur man kan engagera dem som står längst från arbetsmarkanden och som kommer från andra läner. Birgitta Notlöf som driver ett socialt företag i Tensta beskrev hur hon på eget initiativ och med egna resurser startade en verksamhet i syfte att lära utlandsfödda kvinnor utan högre utbildning att lära sig svenska på ett mycket praktiskt och handfast sätt.

Wanjiku Kaime Atterhög, Filosofie doktor vid Uppsala universitet talade om hur vi kan fånga upp ungdomar som hamnat vid sidan om. Gemensamt för Birgitta och Wanjiku är tron på människan och dess förmåga oavsett bakgrund, samt att möta alla där de befinner sig och med stor medmänsklighet.

I skrivande stund pågår i Oskarshamn fortsättningen på gårdagen med konferensen Det goda exemplets makt och temat "Hur får vi företag att växa i Kalmar län?" Om företag ska växa måste också den enskilde individen få ett utrymme att växa och tillåtas utveckla sina talanger. Därför måste vi vara lyhörda, nyfikna och jobba för att skapa ett tillåtande klimat.

Trevlig helg!
Helena


2015 års Kulturstipendiater och mottagare av rELEVant-utmärkelsen

Christian Blomqvist, Geza Polónyi, Aram Moschiri, Anna Hammarstedt, Hans Gurstad-Nilsson, Christina Schöning, Michelangelo Miskulin, Lina Wictorzon. (På bilden saknas Felix Axemo och Lisa Klevemark).

Igår delade vi ut 2015 års  kulturstipendier vid en ceremoni på restaurang Badholmen i Oskarshamn i samband med Regiondagen. Stipendiaterna är:

  • Geza Polónyi, Oskarshamn, tilldelas ett belöningsstipendium på 20 000 kronor för sitt brinnande pedagogiska engagemang och sin förmåga att med professionalism och lyhördhet skapa nya musikupplevelser.
  • Felix Axemo, Hultsfred, tilldelas ett arbetsstipendium på 20 000 kronor för att i samarbete med hemvärnets musikkår i Kalmar komponera ett stycke militärmusik som planeras att spelas upp i Kalmar och i Hultsfred under 2016.
  • Hans Gurstad-Nilsson, Kalmar, tilldelas ett arbetsstipendium på 20 000 kronor för att skriva balettmusik, ett dansverk, om en känd svensk konstnär - ett verk för större orkester där konstnärens liv och verk gestaltas i musik, dans och animerad scenografi.
  • Lisa Klevemark, Kalmar, tilldelas ett arbetsstipendium på 10 000 kronor för vidare studier vid Ecole Philippe Gaulier i Frankrike.
  • Anna Hammarstedt, Mörbylånga, tilldelas ett arbetsstipendium på 20 000 kronor för att kunna arbeta vidare med idén om en föreställning med utgångspunkt i texter av rockikonen Patti Smith och en berättelse om Calamity Jane, en amerikansk kvinnlig vilda-västern-profil som levde i slutet av 1800-talet.
  • Aram Moschiri, Västervik, tilldelas ett arbetsstipendium på 10 000 kronor för dokumentärfilmen ”Västerbesviken”.
  • Doc Lounge Kalmar tilldelas ett arbetsstipendium på 20 000 kronor för besök på en av de större filmfestivalerna i östra Europa - för att hitta intressanta filmer, knyta värdefulla kontakter och utveckla verksamheten.

Relevant-utmärkelsen går till Lina Wictorzon och Christian Blomqvist på Kristinebergsskolan. De har bidragit till att ge skola och kultur möjligheter att mötas och utvecklas tillsammans.

Läs mer om regionförbundets kulturstipendier här


Argumenten som talar för en höghastighetsjärnväg via Växjö

Den 1 oktober lämnade Nätverket Höghastighetsbanan (där regionförbundet ingår) in nyttoberäkningarna för sträckan Jönköping – Växjö – Älmhult – Hässleholm till Sverigeförhandlingen, som är den förhandling om finansiering för höghastighetsbanan som pågår mellan kommuner, regioner, städer och näringsliv i samarbete med Trafikverket. Två personer (Sverigeförhandlarna) är utsedda av regeringen för att leda arbetet med att ta fram ett underlag. 

Våra argument för att den nya järnvägen ska gå via Växjö är:

  • En höghastighetsbana som kopplar samman Växjö och Älmhult med Jönköping och Hässleholm är det bästa alternativet eftersom det skapar största möljliga samhällsekonomisk nytta.
  • Internationell forskning visar att höghastighetsbanor får bäst effekt när de fungerar som en hävstång i en redan stark utvecklingsregion. Växjö, Älmhult, Kalmar och Karlskrona är starka regionala centrum med en tydligt positiv utvecklingskurva. 
  • En höghastighetsbana i närheten av Södra stambanan ger bäst förutsättningar för utvecklingen av spårbunden godstrafik.

Förhandlingarna beräknas vara klar under hösten 2017 och senast den sista december 2017 ska Sverigeförhandlarna presentera en slutrapport för regeringen.

Här kan du läsa mer:
www.hoghastighetsbanan.se
www.sverigeforhandlingen.se
www.trafikverket.se/Foretag/Planera-och-utreda/en-ny-generation-jarnvag


Kalmar läns digitalisering får bra betyg

Digitaliserings-kommissionen har gjort en utvärdering över länens arbete med de regionala digitala agendorna och Kalmar län ligger bra till. Utvärderingen bygger på intervjuer med dem som arbetat med den digitala agendan. I Kalmars fall handlar det om 17 personer varav 14 svarat. Totalt 14 län har antagit en regional digital agenda och resterande sju län har påbörjat arbetet.

Det är snart ett år sedan som regionförbundets styrelse antog den digital agenda för Kalmar län för åren 2015-2020. Där pekas riktningen ut för hur länet ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter på bästa sätt. Arbetet delades in i fem områden; kompetens, näringsliv, e-hälsa, infrastruktur och kommunal e-utveckling.

I den färska utvärderingen av arbetet med agendan får vårt län en topp-position när det gäller digitalisering inom hälsa, vård och omsorg, informationssäkerhet och digitalt innanförskap. Agendan får också bra poäng när det gäller det framtida arbetet med e-tjänster, vård och omsorg.

Enligt utvärderingen ligger länet däremot sämre till när det gäller hur mycket resurser som funnits tillgängliga för arbetet med agendan.

De största utmaningarna framåt är hur vi ska kunna frigöra resurser, hur arbetet förankras och den glesbygdsproblematik som alltid finns  att ta hänsyn till.

Så här sa Ulf Nilsson i det pressmeddelande som vi släppte i början på veckan:

– Om vi vill se en gynnsam utveckling i regionen i framtiden är det ett absolut krav att vi kan utnyttja digitaliseringens möjligheter. Den här rapporten är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg.

Här kan du läsa agendan och om arbetet som ligger bakom.


Fortsatt stark position för länets besöksnäring – 1,9 miljoner gästnätter i år

I dagarna kom statistiken från SCB över antalet gästnätter under sommaren. Den visar att att vi befäster vår ställning som det starkaste länet sommartid efter de tre storstadsregionerna. Vi hade över 1,9 miljoner gästnätter under juni-augusti. På den svenska marknaden är det en ökning med nära 56 000 gästnätter. Danmark - 4179, Norge + 7893, Holland + 3799, Tyskland +2688 och Polen - 241. Fem i topp kommer ifrån 1) Sverige 2) Tyskland 3) Norge 4) Danmark 5) Nederländerna. Gästnattsstatistiken från SCB visar inte alla övernattningar som gjorts i länet utan enbart de som är kommersiella på hotell, vandrarhem med fler än nio bäddar och campingar. Exempelvis finns inte husbilar, naturcamping eller övernattningar i båtar med.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se