Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 7, 2015

Det har varit ytterligare en mycket händelserik vecka och jaginledde den med att träffa kollegor runt om i landet på Näringsdepartementets Tjänstemannaforum för hållbar tillväxt och attraktionskraft. Mötet arrangeras ett par gånger om året där Näringsdepartementet står som värd tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting samt Tillväxtverket. På agendan denna gång stod bland annat frågor som rör innovation och företagande med koppling till export, nyindustrialisering samt tillgång till riskkapital för innovation.

En annan fråga som står högt på den politiska agendan nu är frågan om ett ökat regionalt ansvar för samordning av bättre bostadsförsörjning. En utredning om en ny regional planering (SOU 2015:59) är ute på remiss där bland annat vi, kommuner och landstinget med flera ska lämna svar. Detta kan komma att bli ett av de större uppdragen inom regional utveckling framöver om det blir som utredarna föreslår.

I onsdags presenterades länets livsmedelsstrategi på en konferens på Hotell Skansen på Öland. I sitt invigningstal gav jordbruksminister Sven-Erik Bucht samtidigt en lägesrapport om arbetet med en nationell livsmedelsstrategi. Konferensen var ett ypperligt tillfälle att spela in frågor från länet till den nationella strategin. Övriga talare på konferensen var bland andra Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket och Dan Jacobsson, ICA.

Det blir ett höstligt färgsprakande avslut på veckan då Ölands Skördefest går av stapeln för 19:e året i rad. Torsdagens invigning i Årets Ölandsby, Färjestaden, var inledningen på festligheterna som håller på resten av helgen. Så, tveka inte att ta er en tur på ön under dessa dagar! Ingen nämnd och ingen glömd men att köra på östra Öland sent på fredagskvällen med mycket trafik och marshaller som lyser upp i höstmörkret är en upplevelse bara det!

Ha en skön hösthelg!

Helena


Succé för internationell anhörigkonferens

Under fyra dagar, den 3-6 september, hölls den 6:e internationella anhörigkonferensen i Göteborg. 250 olika seminarier och föreläsningar lockade 630 deltagare från hela 32 länder. På plats fanns flera av världens framstående forskare och experter inom anhörigområdet. Deltagarna gav evenemanget högsta beröm och menar att konferensen hjälpt till att göra anhörigfrågan till en global fråga. Dessutom har konferensen satt Nationellt kompetenscentrum anhöriga på världskartan. Kalmar kommun och Kalmar läns landsting representerades i flera av seminarierna. På plats fanns bland andra Anna Olheden, utvecklingsstrateg, Kalmar läns landsting, Anna Koskinen, anhörigsamordnare Nybro kommun och Raija Heiding, anhörigombud, Kalmar kommun, Lillemor Broling, Kalmar läns landsting.

Läs nyhetsartiklar, se filmade föreläsningar och intervjuer från konferensen på Nka:s webbplats


Samarbete mellan Sverige och Kina

1 mars i år inleddes ett samarbete mellan vårt Kinakontor och Sweden-China Greentech Alliance (SCGA) / Sweden-China Trade Council (SCTC). Samarbetet innebär bland annat att kontorschefen Wang Zhi ska representera SCGA på den kinesiska marknaden, men även ta till vara de värdefulla kontakterna till fördel för de småländska företagen.

Huvudpartnern på den kinesiska marknaden är China Development Bank Capital, CDBC. Banken är den enskilt största investeraren i Kinas infrastruktur och urbanisering. Till de hundratals nya urbaniseringsprojekten vill CDBC tillämpa moderna och hållbara lösningar från väst. Svensk miljöteknik har sedan första början varit ett självklart val för CDBC.

16-17 september hölls Sweden-China Greentech Cooperation Conference på Grand Hotel i Stockholm. Bakom konferensen står bland andra SCGA , Kinesiska ambassaden i Stockholm och IVL. Drygt hundra personer, varav hälften kineser (inklusive representanter från CDBC), deltog i konferensen. Man gjorde studiebesök i bland annat Hammarby sjöstad som betraktas som ett av världens bästa exempel på hållbar urbaniseringsdesign. I fördjupningsdiskussioner med CDBC nåddes en överenskommelse om samarbete inom ett antal konkreta projekt där småländska miljöteknikföretag skulle kunna vara involverade.


Nya transportplaner 2018 – 2029

Sydsverige framträdde gemensamt vid Trafikverkets nationella hearing härom veckan och gav tydliga budskap inför de kommande transportplanerna; knyt samman större orter, utveckla dem och samverka med omgivande landsbygd.
Budskapet var tydligt ”För att utveckla Sverige måste vi samarbeta”.
Ett område att samarbeta inom är tågtrafiken och då särskilt Öresundståget. Regionförbundets styrelseordförande Ulf Nilsson visade vikten av att knyta ihop gamla och nya järnvägar i gemensamma

trafikupplägg. De nya höghastighetsbanorna måste ansluta till befintliga stationer på Södra stambanan och likaså måste de anslutande banorna (Tjustbanan, Stångådalsbanan samt Kust till kustbanan) ansluta till de nya höghastighetsstationerna.

De kommande två åren kommer att bli intensiva år för att lobba för bättre infrastruktur i södra Sverige. Det ska fattas beslut om nationella och regionala transportplaner för åren 2018-2029 och regeringen ska även ta ställning till var de nya järnvägarna för höghastighetståg ska gå. 

Regionförbundet samordnar arbetet med att utveckla länets missbruks- och beroendevård

Kommunerna och landstinget i Kalmar län arbetar gemensamt med att utveckla missbruks- och beroendevården, arbetet samordnas av Regionförbundet.

Sedan tidigare finns i varje kommun i Kalmar län lokala överenskommelser om samverkan med landstinget. Som ett stöd till dessa har under våren tagits fram en regional samverkansöverenskommelse som beslutades i september.

Målet med överenskommelsen är att insatserna ska bygga på en utvecklad vårdkedja där ansvarsfördelningen är tydlig och där personal har rätt kompetens. Alla personer i länet som är i behov av stöd eller behandling för alkohol-, narkotika-, läkemedels-, eller dopningsproblem ska få så bra behandlings- och rehabiliteringsinsatser som möjligt.

För att medverka till kompetensutveckling av personal anordnar regionförbundet kontinuerligt utbildning i metoder som rekommenderas i de nationella riktlinjerna.


Kompetensförsörjning till länets arbetsliv en av nycklarna till utveckling

Under hösten 2014 och våren 2015 genomförde regionförbundet en förstudie och analys av det interregionala arbetet kring arbetskraftsförsörjning i Småland och Blekinge.

Resultaten pekar på att om regionen ska vara attraktiv i internationell konkurrens krävs att allas resurser tas tillvara.

Slutrapporten finns att hämta här: 
http://www.rfkl.se/arbetskraft-slutrapport

I arbetet med hållbar regional tillväxt inom områdena entreprenörskap och arbetsmarknad har ”goda exempel” genomförts som syftar till att utveckla och genomföra insatser för det entreprenöriella lärandet.

Detta innebär att utveckla och stimulera kompetensen i att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. Det handlar om att utveckla nyfikenhet, självtillit, kreativitet och mod att ta risker. 

Som ett nästa steg kommer regionförbundet att arrangera en workshop med brett deltagande från aktörer i regionen som på olika sätt arbetar med utbildning, kompetensförsörjning och entreprenörskap. Målet på sikt är att vidareutveckla den så kallade UF-modellen (Ung Företagsamhet) till att bättre passa även vuxna som studerar vid KomVux eller på SFI.


Styrelsearbetet viktigt för tillväxt och starkare företag

Företaget Sunnerbo Fönster i Nybro stod 15 september som värd för Inspirationsträffen ”Styrelsearbete en resurs för tillväxt och ett starkare företag”. Regionförbundet arrangerade träffen tillsammans med Nybro Företagsgrupp, Swedbank, Handelsbanken, Deloitte, Almi, Styrelseakademin Sydost och Nybro kommun.

Ett tjugotal företag deltog och fick råd och tips från bland andra ägarna till Sunnerbo Fönster, Advitum och Smålands Logistik om vad externa styrelseledamöter betytt för utvecklingen av dessa företag och vad man bör tänka på vad gäller kravspecifikation och rekryteringsprocess.

Regionförbundet kan via sina konsultcheckar finansiera upp till 50 % av första årets styrelsearvode för den förste externa ledamoten och företag som har ett aktivt styrelsearbete uppvisar också en större tillväxt än företag med en passiv styrelse. Med jämställda styrelser blir effekten ännu större. 

Regionförundet har nu haft information om styrelsearbetet i fyra kommuner i länet och avsikten är att genomföra liknande aktiviteter i de övriga kommunerna där representanter för det lokala näringslivet kommer till tals och goda exempel visas upp!


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se