Problem med att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren

NYHETER


Seminarium: Psykisk hälsa hos nyanlända

Den 6 oktober anordnar Uppdrag psykisk hälsa ett seminarium om psykisk hälsa hos nyanlända i Stockholm. Hälsoundersökningar, Hälsoskola för nyanlända och specialistinsatser för traumabehandling kommer att beröras under dagen. Begränsat antal platser! Läs mer

 Audit C - ladda ner nytt

I PsykosR frågeuppsättning för Audit C har ett förtydligande gjorts i en fråga som även gäller även Bipolär och BUSA. Hämta den senaste versionen här.

Självmordsrisk tydliggörs ej vid skattningsskalor

SBU har nyligen släppt en rapport där man gått igenom studier med 22 olika skattningsskalor för bedömning av risk för självmord eller självmordsförsök som identifierats i den vetenskapliga litteraturen. Översikten visar att det inte finns något instrument som har tillräcklig tillförlitlighet för att förutsäga om en person kommer att försöka ta livet av sig. Läs mer på Dagens Medicin eller gå direkt till SBU.

Forskarnätverk för schizofreni

KaSP (Karolinska Schizophrenia Project) är ett forskarnätverk som bildades 2008. Alla nyinsjuknade patienter inom Stockholms norra länsdel har möjlighet att delta i studien. Ungefär hälften är omedicinerade, dvs de undersöks innan antipsykotisk läkemedels-behandling sätts in. Studien har etikgodkännande och samtliga undersökningar genomförs inom loppet av 3-4 dagar. De som ger sitt medgivande till att delta blir skattade med symtomskalor, funktionsskalor, genomgår neuropsykologisk undersökning, MRI, PET (om de är omedicinerade), lumbalpunktion och hudbiopsi.

Man hoppas att studien ska ge svar på frågan om biomarkörer för neuroinflammation finns och vilket bidrag det ger till sjukdomen. Men även vilken undergrupp av patienter som skulle ha nytta av en antiinflammatorisk behandling. Läs mer

Foto Per Hagström

Likströmsstimulering ökar minnesfunktion vid schizofreni

Transkraniell likströmsstimulering (internationell förkortning TFF) kan förbättra korttidsminnet hos personer med schizofreni, föreslår en studie. Kognitiv nedsättning är nästan alltid ett symptom hos patienter med schizofreni och det saknas effektiva sätt att hantera det. "Om TFF kan avhjälpa den neurokognitiva dysfunktion som drabbar de flesta patienter med schizofreni, kan det visa sig vara en oerhört viktig kompletterande behandling för sjukdomen", det säger David J. Schretlen, PhD vid Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland. Läs mer (engelska)

Nytt samförstånd om behandling av kognitiv försämring vid schizofreni

Bedömning och hantering av kognitiv svikt hos patienter med schizofreni bör ha en hög prioritet eftersom det är ett funktionshinder, enligt en nyligen publicerad konsensusrapport. En expertgrupp, ledd av Richard Keefe, PhD, Institutionen för psykiatri, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina, rekommenderar också att patienter inte utesluts från tillgänglig behandling eller behandlingsförsök på grundval av svårighetsgraden av symptom, eftersom det finns för närvarande inga uppgifter som associerar dessa faktorer med behandlingssvar. "Om behandlingar för kognitiv försämring ska användas framgångsrikt, måste läkare kunna avgöra om behadlingarna är effektiva och vilka patienter som ska få dem," noterar författarna. Läs mer (på engelska)

Gör ni något som kan vara intressant för era kollegor i landet? Maila oss!

Korta nyheter


Årsrapport PsykosR

Nu finns årsrapport för 2014 att läsa! Klicka här för att ladda ner en PDF. Vill ni ha tryckta exemplar, kontakta Per Hagström via mail.

PRIO - en månad kvar

Nu är det bara en månand kvar att registrera! Passa på att lägga in era uppdateringar. Vill ni ser hur ni ligger till, klicka här.

Sjukvårdsministern satsar

Sjukvårdsministern satsar på människor med psykossjukdom. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill ge människor med psykossjukdomar ett bättre liv. Han vill se långsiktighet istället för projekttänk och en noggrann strategi, säger han i en stor intervju för Empati. Läs mer

World Mental Health day

Den 10 oktober är det World Mental Health Day på temat ”Dignity in mental health” dvs. ”Din värdighet” Håll utkik på Hjärnkolls hemsida för utförligt program här.

Debatt om resurser

Red ut begreppen och optimera psykiatrins resurser. Att neuro-psykiatriska utredningar är "lönsammare" än övriga psykiatriska utredningar är ett etiskt dilemma, skriver Dagur Bjarnason och Linda van Paaschen. Läs mer

Prisad forskning om genreglering

Mattias Alenius, docent, tilldelas Medicinska fakultetens Fernströmpris för sin framgångsrika forskning om genregleringsmekanismer som kan ligga bakom flera olika sjukdomstillstånd, exempelvis autism, schizofreni och bipolära syndrom. Läs mer




Foto: Per Hagström

"Känner inga gränser,känner bara människor,

med samma rätt att leva som jag och du har. "

               Promoe


Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss i projektet kan ni skicka ett mail till
info@battrepsykosvard.seVi tar tacksamt emot tips!

Vill du avsluta prenumerationen, klicka här