Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 4/2016

Välkommen till fjärde Nyhetsbrev Gris!

Vill du att Nyhetsbrevet ska skickas utan kostnad till dina medarbetare?

Anmälan finns på Gård & Djurhälsans hemsida och via länken nedan.

Nyhetsbrev, klicka här

Innehållsförteckning

  • Lär känna den nya genetiken TN70
  • Suggpengen - alla uppgifter lätt tillgängliga
  • Ny spannmål
  • Vägledning för bedömning av djurskydd på slakteri
  • Mer ljus i stallarna - det går mot höst
  • Hur länge gäller det "gamla" salmonellaprogrammet?
  • WinPig support - ny medarbetare
  • Kalla nätter och varma dagar
  • D9 kurs för gris på engelska
  • Att byta från PigWin till WinPig
  • Kurs i seminering av gris
  • Afrikanska svinpest nu i polsk kommersiell besättning! 

Lär känna den nya genetiken TN70

En förutsättning för en hög livstidsproduktion är noggrann uppfödning av gyltor med bra inhysning och miljö, djurflöden, transporter, förebyggande vaccinationer samt urval och utfodring.

Allt eftersom andelen TN70 ökar i landet kommer det att bli aktuellt att ta del av nya utfodringsrekommendationer utformade speciellt för den nya genetiken, TN70.

För närvarande finns Topigs Norsvins uppfödnings- och utfodringsmanualer på Svenska Köttföretagens hemsida. Den kommer att översättas. Utfodringsmanualer på engelska finns att ladda ner här: Utfodringsmanualer på engelska

Gyltor och suggor ska varken vara för tunna eller för feta för en hög livstidproduktion.

För TN70-gyltor gäller följande vid seminering/betäckning:

Vikt:                    150 – 160 kg

Ryggspäck:          12 – 14 mm

Ålder:                 254 – 250 dagar

Tidpunkt:          Andra eller tredje brunst

Tillväxthastighet från födelse: 600 – 660 gram/dag

Topigs Norsvin rekommenderar därför att registrera vikt, ålder och ryggspäck på alla gyltor för att kunna välja avelsdjur med bäst förutsättningar för en hög livstidsproduktion.

Suggpengen - alla uppgifter lätt tillgängliga

Sista kvartalet på året brukar kontrollerna för Suggpengen äga rum. Det är ungefär 5 % av besättningarna som kontrolleras. Om alla uppgifter finns på plats underlättas kontrollen och den går snabbare samt att eventuella sanktioner kan undvikas.  

Information till dig med ett femårigt avtal finns här: Femårigt Suggpengavtal tecknat i Landsbygdsprogrammet 2007 - 2013

Information som till dig som påbörjade ett ettårigt avtal finns här: Ettårigt Suggpengavtal tecknat i Landsbygdsprogrammet 2014 - 2020

Ny spannmål

Årets spannmålsskörd blir något lägre än i fjol, men rapporter meddelar högre proteinvärden. Därför är det som vanligt viktigt med spannmålsanalyser för att hålla styr på foderkostnaden.

Ta del av Stalltipset: Foderprov - när och hur?

För Suggpengen gäller:

Du ska därför låta analysera foder, vatten eller strömaterial som du ger till dina grisar. Du ska göra minst 3 analyser under det året som din ansökan gäller. Vid en kontroll ska du kunna visa analysprotokoll och vilka kostnader du haft för analysen. De analyser som foderleverantörer gör gäller inte som analysresultat.

Varje analys ska omfatta minst 1 av följande punkter:

  • foderstruktur
  • råproteinhalt
  • mögelgifter (mykotoxiner)
  • hygienisk kvalitet

Minst 2 analyser ska vara gjorda senast den 1 november det året som din ansökan gäller.

Du behöver inte ha med alla punkter ovan vid varje analys, men efter 3 analyser ska du ha minst 1 analys av hygienisk kvalitet eller mögelgifter. Du ska anlita ett ackrediterat laboratorium för analyserna. Läs mer om ackrediterade laboratorier

Vägledning för bedömning av djurskydd på slakteri

Du kan ladda ner Vägledning för bedömning av djurskydd på slakterier på Jordbruksverkets hemsida. Under hösten kommer det att anordnas kalibreringskurser för dem som skall arbeta med vägledningen.

Ladda ner här: Vägledning vid slakt

Mer ljus i stallarna - det går mot höst

När antalet ljusa timmar på dygnet minskar så börjar grisar stänga av sin sexualcykel. Det för att undvika grisning under den kalla årstiden. Det är en hormonell funktion som styrs av ett organ i hjärnan, den så kallade tallkottkörteln. Den känner av både ljusets längd och intensitet.

För att undvika att tallkottkörteln uppfattar att vi går mot höst behövs det ljusprogram året runt i stallarna. Studier har visat att hur lång tid ljuset når ögat är mer viktigt än ljusstyrkan. Det ska ledigt gå att läsa en tidning i grisarnas ögonhöjd.

Rekommendationen är:

  • Gyltavdelningen: 8-10 timmar ljust, 14-16 timmar mörkt
  • Betäckningsavdelningen: 16 timmar ljust, 8 timmar mörkt
  • Dräktighetsavdelningen: 16 timmar ljust, 8 timmar mörkt
  • Grisningsavdelningen: 12 timmar ljust, 12 timmar mörkt

Läs: Stalltips Ljus till suggor och gyltor

Hur länge gäller det ”gamla” salmonellaprogrammet?

Det nya smittskyddsprogrammet ”Smittsäkrad Besättning Gris” startade den 1:a juni och redan har ca 200 djurhållare anmält intresse för att vara med. Men, hur bråttom är det att ansluta sig i det nya programmet? När måste besättningen senast vara ansluten för att vara berättigad till full statlig ersättning vid ett eventuellt salmonellautbrott i övergångsperioden? 

Det gamla salmonellaprogrammet gäller i 6 månader efter det datum då du skulle haft din nästa salmonellakontroll. Salmonellakontroll sker i regel årligen i samband med besöket av din djurhälsoveterinär. Hade du senast besök av denne t.ex. den 1:a november 2015 så har du alltså t.o.m den 1:a maj 2017 på dig att ansluta din besättning i det nya programmet. Det tar dock lite tid från det att du gjort din intresseanmälan till dess att anslutningsbesöket kan ske. Därför är det bra att vara ute i god tid.

Upptäcks brister vid besöket som måste åtgärdas innan anslutning kan ske, är det också bra att inte vara ute i sista minuten. Fråga din djurhälsoveterinär om du är osäker på när din senaste salmonellakontroll ägde rum. Läs också mer om programmet och dess regler på www.smittsäkra.se.

WinPig support - ny medarbetare

Jag heter Ida Clemensson Lindell, är 29 år och kommer från Uppsala. Jag är utbildad husdjursagronom och har också läst en hel del företagsekonomi. Tidigare har jag bland annat arbetat på Länsstyrelsen i Uppsala och med dataanalyser för Svensk Travsport.  Jag ser mycket fram emot att arbeta på Gård & Djurhälsan och att vara till hjälp i WinPig- supporten!

Kalla nätter och varma dagar

Nu kommer vi in i en period när temperaturskillnaden mellan dag och natt kan bli stor. Det är då viktigt att se över ventilationsanläggningen så att den hänger med i svängningarna. Det kan ju även ha varit lockande att plocka ur fönster och öppna portarna till stallet under de varma sommarmånaderna.

Stora temperaturskillnader inom stallet, drag och/eller otillräcklig luft­växling kan vara stressande för djuren. Stressen ökar risken både för sämre boxhygien och att grisarna drabbas av infektioner. 

Läs mer om hur du gör en översyn av din ventilations i vår handbok. Du kan ladda ner den här: Ventilationshandboken

D9-kurs för gris på engelska

Vi anordnar en D9-kurs för gris på engelska i Staffanstorp på Svenska Foder onsdagen den 28 september klockan 09.00 – 16.00.

Anmälan sker till Lena Hjorth tfn 046-32 58 80 eller lena.hjorth@gardochdjurhalsan.se senast den 15 september. Anmälan är bindande. 

För information om kursen: Klicka här

Att byta från PigWin till WinPig

Visst vet du om att du nu kan byta uppföljningsprogram från PigWin Sugg till WinPig? När du byter så konverterar vi data från ditt gamla program till ditt nya. Du fortsätter alltså att knappa i WinPig där du slutade i PigWin. I Startpaket WinPig ingår program, konvertering och uppstart. Uppstart innebär att vi kopplar upp oss på din dator och hjälper dig igång med ditt nya program.

För mer information, kontakta WinPig Support, tel 018-126640 eller e-post winpig@gardochdjurhalsan.se

Kurs i seminering av gris

Nästa kurs i seminering av gris är på Vretakluster, Linköping den 14 september. Vi har uppdaterat kursmaterial med ny kunskap, samt en ny film om spermaproduktionen från en av seminstationerna. På grund av smittorisker tar inte seminstationerna emot besökare, men nu kan vi visa hur semindoserna tas fram.

Anmäl dig på Gård & Djurhälsans hemsida, så ordnar vi ett kurstillfällen. Du kan också anmäla dig här: Kurs i seminering av gris

Afrikansk svinpest nu i polsk kommersiell besättning!

Den fruktade grissjukdomen afrikansk svinpest rapporterades i början av augusti i en polsk kommersiell besättning.

Utbrottet konstaterades i Rebiszewo-Studzianki i östra Polen. Danska grisuppfödare oroar sig för att smittan nu kommer närmare Danmark. För svenska grisföretagare är det än viktigare med ett gott smittskydd.

Afrikansk svinpest utgör fortsatt ett stort och pågående problem i baltstaterna och Polen. Hittills i år har 31 fall konstaterat bland tamgrisar och 1436 fall bland vildsvin.

"När det gäller utvecklingen av afrikansk svinpest så följer det ett tydligt säsongmönster med fall hos tamsvin under sommarmånaderna. Det såg ut på samma sätt under 2014 o 2015, med något enstaka undantag. Det säger biträdande statsepizootolog Karl Ståhl vid SVA till Gård & Djurhälsan i en kommentar. "Att Polen åter drabbats av fall efter att i princip varit skonade under 2015 är naturligtvis oroande och det är väldigt viktigt att vi följer utvecklingen. För svensk del är det viktigt med en god biosäkerhet och smittskydd på våra grisgårdar. Kontakta veterinär vid ökad dödlighet, förändrat hälsoläge eller andra typer av avvikelser i produktionen" avslutar Karl Ståhl.

Afrikansk svinpest kan spridas direkt mellan grisar och/eller vildsvin, men med tanke på Sveriges ytterst begränsad export och import av grisar och vårt geografiska läge, utgör människor som reser från områden där smittan finns den största risken för introduktion av smittan. Viruset som orsakar afrikansk svinpest har god överlevnadsförmåga och kan därför spridas effektivt via icke värmebehandlade kött- eller vildsvinsprodukter från infekterade djur, men också via kläder och redskap.

Kunskap om hur afrikanskt svinpestvirus sprids och vad man kan göra för att minska riskerna för introduktion är därför väldigt viktig.

Tänk på att:

  • Du och dina anställda vet vilka karantänstider som gäller efter att man har varit utomlands i kontakt med klövbärande djur. 
  • Aldrig använda kläder, skor eller utrustning som använts vid besök utomlands vid arbete i svenska grisstallar 
  • Inga livsmedel av köttprodukter från andra länder får komma i kontakt med svenska grisar (eller slängas utomhus så att vilda djur kan komma åt).

Information om ovanstående finns översatt till många olika språk, för att kunna lämnas till utländska arbetare. Du hittar dessa broschyrer här.

Upplys jägare som åker på jaktresor utomlands om vad de behöver tänka på för att inte utgöra en smittspridningsrisk. Information om detta finns här.

Ett utbrott av afrikansk svinpest i Sverige skulle vara mycket förödande för grisbranschen. Vi har därför alla ett ansvar att göra vad vi kan för att hålla smittan utanför Sveriges gränser.

Överlevnadstid för ASF-virus

• Gödsel i rumstemperatur: 11 dygn

• Blod vid rumstemp: 1 1/2 år

• Stallmiljö: 4 v

• Kött i rumstemp: 16 dygn

• Kylt kött: 150 dygn

• Saltat torkat kött:140 dygn

• Fryst kött: Flera år

Symtom vid afrikansk svinpest:

  • Plötslig död/hög dödlighet (vanligast) 
  • Hög feber
  • Rörelsestörningar
  • Aborter
  • Andningssvårigheter
  • Blå missfärgning på huden 

Kontakta alltid veterinär om du är osäker på hälsoläget hos dina djur. Även små misstankar är viktiga!

Rapporterade utbrott i Polen och baltikum under de två första månaderna 2016. Blå prickar är rapporterade tamgrisar och röda är vildsvin.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.