Viking Bandy med vinnarchecken på 25 000 kr. Foto: Erika Svensson.

Viking Bandy årets vinnare i Älvstädar-SM

I årets Älvstädar-SM var det över 80 föreningar från Klarälven, Ljusnan, Dalälven och Gullspångsälven som tävlade om att ta hem titeln.

Tidigare har vinnande förening kommit från Dalälven och Ljusnan, men i år var det Klarälvens tur. Hagforsklubben Viking Bandy var de som gick vinnande ur striden och tog hem förstapriset. Tillsammans med Fortum var Städa Sverige på plats i Hagfors för att lämna över checken på 25 000 kr. För att vinna Älvstädar-SM behövde föreningarna få ihop flest likes till sin förening i supportertävlingen. Tillsammans fick de ihop strax över 1000 likes medan närmsta motståndare stannade på ca 700.

För prispengarna berättar de att de kommer att åka på ett träningsläger utomlands nästa år vilket ungdomarna i laget verkligen ser fram emot. På delade andraplatser kom Leksands Orienteringsklubb, Kvarnsvedens IK (fotboll), Degerfors Innebandyklubb och Alfta Gif (handboll) som vann 10 000 kr vardera. 

Nytt rekord för älvstädningen

Hertzöga BK med Björn Ferry, ambassadör för älvstädningen.

Årets Älvstädar-SM slog nya rekord i år med över 2000 anmälda deltagare från 30 kommuner och hela 32 olika idrotter. Hittills har 64 ton skräp lyfts från älvkanterna tack vare deltagande föreningars fantastiska insatser. Det är tredje gången i ordningen som föreningar längs med Dalälven, Klarälven och Ljusnan är med och städar.

Nya för i år var Gullspångsälven med biflöden. Föreningarna vid den nya älven var dock inte sena med att förstå upplägget utan kommer in i Älvstädar-SM med buller och bång och tar hem segern till Gullspångsälven genom Viking Bandy i Degerfors. Det är bara att gratulera! Ambassadören för Älvstädar-SM, OS-medaljören, Björn Ferry turnerade runt under helgen och städade med föreningar i Borlänge och Karlstad.

- Det är helt fantastiskt att ungdomarna har ett sådant engagemang för den lokala älven och närmiljön. Älvarna är för Sverige vad blodådrorna är för kroppen. För att vi ska kunna vara där, fiska, bada och må bra, ja då måste vi också sköta om dem. Insatsen är ju också så betydelsefull för föreningens verksamhet eftersom de får betalt för sitt arbete, säger Björn Ferry.

Städa Sverige i Nyhetsmorgon, TV4.

En hel del journalister var ute och besökte föreningarna vilket har genererat många fina reportage genom vilka härliga berättelser och foton från helgen lyfts fram. Bland annat har P4 Gävleborg, Lilla Aktuellt, SVT Dalarna och SVT Värmland varit på plats. Björn Ferry och Städa Sveriges projektledare Melinda Midemalm fick dessutom ta plats i TV4 Morgonsoffa, fredagen innan älvstädningshelgen, för att berätta om föreningarnas fantastiska engagemang och projektets nytta för närmiljön.

Nytt samarbete inom Städa Väg

Under lång tid har Städa Sveriges fokus legat på att förbättra våra utbildningar samt stärka säkerheten inom ramen för Städa Väg. Under våren intensifierades detta arbete då givande kontakter togs med Trafikverkets arbetsplatskontrollanter samt Arbetsmiljöverket.

Därför det väldigt roligt att nu kunna presentera vårt nya samarbete med Svevia kring dessa frågor. Tillsammans har vi skräddarsytt en lösning som innebär ett markant ökat fokus på säkerhet och utbildning i de driftområden som Svevia bedriver verksamhet i. Allting utgår ifrån de krav som finns från Trafikverket och Arbetsmiljöverket på en arbetsplats i anslutning till statliga vägnät. Det skapar en tydlighet i ansvarsfördelningen mellan Städa Sverige, städande förening samt entreprenör och ökar markant den delade kunskapen hos parterna.

Det sistnämnda var en av de viktigaste förändringarna enligt Städa Sveriges ansvariga projektledare Ulric Jansson: ”Jag tyckte inte att vi skulle nöja oss med att hålla jämna steg med utvecklingen på säkerhetssidan, jag ville att vi skulle leda arbetet med att skapa trygga förutsättningar för våra föreningar. En nyckel var att se till att så mycket som möjligt av kunskapen vi hade fanns hos alla parter. Delad kunskap är ökad kunskap!”

Den synen delades av Svevia som tidigt intresserat sig för förbättringsarbetet. ”Genom att lyfta in allas perspektiv i processen har vi kunnat skapa en gemensam kunskapsbank som gjorde det lätt att hitta formerna för vårt framtida samarbete.” fortsätter Ulric Jansson. ”Att ha en etablerad kontakt med en viktig partner gör det också lättare att fortsätta att utveckla vårt arbete, redan i höst har vi ett nytt projekt på gång!”

Nästa steg blir nu att hitta formen för att sprida arbetsmetoden även till områden utanför Sveviasfären. ”Vi kommer ta kontakt med de andra stora entreprenörsföretagen och presentera vårt arbete. Jag är säker på att de kommer vara intresserade!” fortsätter Ulric Jansson. ”Trafikverkets ökade fokus på arbete på väg har påverkat alla att se över hur olyckor och tillbud kan undvikas.

Städa Sverige tar sitt ansvar på allvar, vi ser över våra rutiner löpande och utvecklar vårt utbildningsmaterial utifrån de behov som uppstår. 

Nytt skyltsystem

Städa Sverige kommer att testa ett nytt skyltsystem för vägstädning i höst och vill gärna testa detta under så verklighetstrogna förutsättningar som möjligt. Är du intresserad? Hör av dig till: ulric.jansson@stadasverige.se

Schysst Sjöstad

Fredagen den 25 september kör vi för andra året i rad projektet Schysst Sjöstad tillsammans med fastighetsbolaget Fabege. Fryshuset, Sjöstadsskolan och Kulturama är de tre skolor som kommer att vara med under dagen.

Drygt 300 elever kommer städa ett större område i Hammarby Sjöstad men även hålla i några aktiviteter för att uppmärksamma allmänheter gällande miljöfrågan. Genom att aktivera allmänheten genom bland annat enkätundersökningar och att ta fram miljötips. Eleverna förbereder sig bland annat genom att gå en miljöutbildning och för pengarna kommer skolorna bland annat ordna med klassresor och avslutningsmiddag för avgående elever. 

Snart städar vi i sjöstaden.
Snart städar vi i Sjöstaden.

Månadens förening - Järvsö Bollklubb

Järvsö Bollklubb är en förening som har sitt ursprung från 1930-talet och har alltid har varit en relativt stor förening trots Järvsö som liten ort. En förening idag bestående av ungdomslag samt dam- och herrlag. Järvsö Bollklubbs Div II flickor består av fotbollstjejer i åldern 13-15 år. Spelarna som följts åt och gör nu sin femte säsong tillsammans.

Järvsö BK deltog i Städa Sverige projektet för första gången 2014 och upplevde det som en mycket trevlig och givande dag samt att det medförde en peng till laget. En peng som de i år åkte till Sundsvall på cup för. En fantastisk helg i fotbollens och kamratsskapsanda. När anmälan kom ut i år kändes det som en självklarhet att vi skulle vara med igen. På städdagen var vi ett glatt och piggt gäng bestående av fotbollstjejerna, syskon och föräldrar som alla samlade skärp längs Ljusnans strand. Många fina reflektioner, lärdomar tillsammans med många skratt som denna städdag gav oss. En hel släpvagn med en massa säckar blev resultatet. På återseende!

Järvsö Bollklubb.

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
lise-lotte.dagefjard@stadasverige.se
anna.fredriksson@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.