Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 6, 2015

Just hemkommen från ett mycket bra lunch-lunch möte tillsammans med regionförbundets och landstingets ledningsgrupper. Syftet med dagarna var främst att få inblick i varandras verksamheter och att lära känna varandra. Känner en stor tillförsikt i den process vi är inne i att fusionera de båda verksamheterna som arbetar med regionala utvecklingsfrågor och sjukvård. Det finns en stor nyfikenhet och öppenhet från båda håll och samtliga har ett mål i sikte - att göra det bättre för medborgarna och företag att leva, bo och verka i länet.Med denna gemensamma målsättning framför ögonen finns det mycket goda förutsättningar att skapa något bra gemensamt!

Samtidigt har vi det färggladaste Kalmar som vi sett på länge. Prideveckan pågår och på fredag anordnar regionförbundet tillsammans med länsstyrelsen ett frukostmöte för företag där man får veta mer om hur ökad kunskap om HBT kan öka lönsamheten hos företag. Nedan följer ett axplock av vad som händer på regionförbundet, håll till godo!

Helena
Regiondirektör


Samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet

Förra veckan besökte en grupp från länet Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Detta som ett led i arbetet med länets livsmedelsstrategi. På SLU har man de senaste åren investerat tre miljarder i ett nytt och samlat campus, samt 700 miljoner i en ny försöksgård – en viktig signal såväl nationellt som internationellt.  Man håller också på att bygga upp en ”Green Innovation Park” för t ex företag inom rådgivning, djurskydd och livsmedel, för” avknoppningar” från universitetet med mera.

SLU är intresserade av att öka sin närvaro i vår del av landet och kommer bland annat att delta i de fortsatta diskussionerna om att bygga en regional plattform för forskning, innovation och utveckling med inriktning mot proteiner. Här finns goda förutsättningar för ett utvecklat samarbete. Vicerektor Johan Schnürer kommer att medverka vid konferensen ”Mötesplats kring svensk råvara”, som går av stapeln på Öland den 23-24 september 2015. Då berättar han mer om vad SLU kan erbjuda. 


OECD hjälper oss att arbeta med vår kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning till länets arbetsliv är en av de viktigaste utmaningarna vi har. Regionförbundet har ett särskilt regeringsuppdrag att arbeta med regional kompetensförsörjning inom det så kallade kompetensplattformsuppdraget. Under året har regionförbundet etablerat ett samarbete med OECD, och tillsammans med regionala aktörer ska vi ta fram förslag på handlingsplan för kompetensförsörjning för länet. Målet är att etablera ett fördjupat arbete med lokal/regional/nationell koppling där vi får en bättre kompetensmatchning till regionens arbetsliv.

Den 2 september genomfördes en workshop under ledning av medarbetare från OECD med brett deltagande från aktörer i regionen som på olika sätt arbetar med och är involverade i kompetensförsörjningsfrågor. Den 27 november genomförs en presidiekonferens för lokala och regionala politiker som ansvarar för utbildnings och kompetensförsörjningsfrågor. OECD kommer med sin slutrapport vid årsskiftet och i januari 2016 planeras ett särskilt Kompetensforum där OECDs förslag till handlingsplan och åtgärder ska diskuteras och konkretiseras.


Stor satsning hos ett av länets företag

Storebrogjuteriet i Storebro invigde för 14 dagar sen den största investeringen i företagets historia genom en tillbyggnad av fastigheten i samband med investering i 2 nya smältugnar på vardera 3 tons kapacitet. Det totala investeringsbeloppet är på cirka 15 mkr. Syftet är att öka kapaciteten men även att kunna reducera energiåtgången och man räknar med en energibesparing på 25 – 30 %, detta för att öka konkurrenskraften.

Företaget startade redan 1808 som en del av Storebro Bruk och är sedan 2006 en del av Nötudden Casting Group. 

Företagets affärsidé är att marknadsföra och tillverka kvalificerat handformat järngjutgods till svenska och utländska kunder från idéstadiet via modell och gjutning till att leverera ett komplett färdigbearbetat gods.

Företaget sysselsätter för närvarande 37 personer och sysselsättningsökningen beräknas bli 5 – 8 nyanställningar under perioden fram till 2017.  Med andra ord ett viktigt bidrag till länets utveckling och inte minst det gjuterikluster som finns i området Vimmerby, Hultsfred och Ankarsrum. För mer information kontakta Olle Ahlström, VD, olle.a@storebrogjut.se


Vad kan nya höghastighetståg betyda för Kalmar län?

Trafikverket utreder hur ett nytt järnvägsnät i södra Sverige skulle kunna byggas. Det handlar om höghastighetsbanor med tåg som kör i 320 km/h, vilket medför att restiden Stockholm – Malmö blir 2,5 timme och Stockholm – Göteborg 2 timmar. Linköping och Jönköping ska få stationer på de nya banorna. Men var stationen mellan Jönköping och Malmö ska ligga är ännu inte bestämt.

Vi jobbar/lobbar för att Växjö ska få en höghastighetsstation och därmed skulle södra Kalmar län få relativt nära till det nya järnvägsnätet. Tillsammans med kommunerna utmed banan, Trafikverket och KLT utreder vi hur restiden Kalmar – Stockholm ska kunna sänkas från 4:40 till tre timmar.  Det går, men det kostar.  Järnvägen Kalmar – Växjö behöver flera mötesspår och Öresundstågen behöver bytas ut

Linköping är redan utsedd till höghastighetsstation och här inriktar vi vårt arbete på att Tjust- och Stångadalsbanan dels ska få en bra anslutning till höghastighetsstationen och dels på att banorna ska rustas upp.  Med hjälp av konsult har vi fått klart för oss att det är viktigt att elektrifiera banorna för att minska på underhållskostnaderna och kunna bygga effektiva transportnät.  Restiden Kalmar – Linköping kan minska från tre timmar till ca 2,5 timme och Västervik-Linköping från 1:40 till 1:20. Det är lönsamt att elektrifiera och rusta upp banorna i befintligt läge. Men det kostar! Drygt tre miljarder.

Vid årsskiftet 2015/2016 kommer Trafikverket att föreslå regeringen var stationen mellan Jönköping och Malmö ska ligga. Man kommer också att visa på hur berörda kommuner kan bidra till att få fram pengar till att bygga det nya järnvägsnätet. 


Smart specialiseringsstrategi – att välja är att avstå

Sedan i våras har vi arbetat med att utveckla en smart specialiseringsstrategi för Kalmar län. För att komplettera faktaunderlaget från innovationsagendan har vi bland annat arbetat med fokusgrupper med deltagare från näringslivet, universitetet och innovationsstödjande organisationer. 

Under september och oktober kommer vi att arbeta med det förslag till områdesval som ska presenteras innan årsskiftet. Den stora svårigheten ligger i att prioritera bort områden där summan av styrkorna kanske inte riktigt räcker till i konkurrensen. Den gamla sanningen "att välja är att avstå" gäller i högsta grad för smart specialisering.

Den 26 november är startskottet för nästa fas av arbetet – att omvandla specialiseringen till en konkret handlingsplan som både innehåller resurser och är möjlig att följa upp. Är du intresserad av att bidra till denna viktiga dialog så vik 26/11 för en spännande workshop i Oskarshamn. Mer om detta i kommande nyhetsbrev.


Länsvinnarna i stiftelsen SKAPAS Utvecklingspris och Framtidens innovatör är nu korade

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som får fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor samt diplom. 

  • Skapas Utvecklingspris i länet gick till Åke Hjort, Euronom AB och Bo Carlsson, Linnéuniversitetet för en energieffektivisering där man genom att utveckla ett husuppvärmningssystem med solfångare som samverkar med en värmepump och ett nedgrävt aggregat, beräknar att kunna få ut betydligt mer värme än t.ex. dagens bergvärmestystem.
  • Skapas pris Framtidens innovatör gick till Danny Dressler och hans team på Lifesymb för en metod i att förebygga belastningsskador både vid arbete och träning. Detta sker genom en screening av kroppen via en 3D-webkamera. 

På regionförbundet är vi stolta över att ha varit med och finansierat innovationsarbetet hos båda företagen via vårt innovationsstöd.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se