Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 4 (oktober 2015)


En intern konferens för dem som är involverade i projektet arrangerades på Sigtunastiftelsen 6-7 oktober.


Prästfortbildning i Västerås stift

Om kristen tro och naturvetenskap

Medverkande bl.a. (i alfabetisk ordning) Carl Reinhold Bråkenhielm, teolog, Martin Cederwall och Ulf Danielsson, teoretiska fysiker, samt biskop Mikael Mogren

Ytterligare två fortbildningstillfällen för stiftets präster ges 12-14 oktober samt 10-12 november.


Islam, vetenskap och de stora frågorna – ett seminarium om naturvetenskap och religion

Tisdagen den 20 okt, 10.30-­17, i Stockhohlm

Seminarit arrangeras i samarbete med Ibn Rushd studieförbund och vänder sig främst till muslimska religiösa ledare.

Program kan laddas ner här.

Den som, i händelse av att det finns platser över, är intresserad av att delta kan vända sig till info@cusanus.se


22/10 19.00 Askims kyrka, ”Du är större än mitt hjärta – temagudstjänst i mötet med tro och vetenskap”. Gudstjänsten spelas in för att sändas i SR P1 den 1/11.


Senare i höst arrangeras bl.a. följande evenemang:

4/11 18.30 Panelsamtal i Göteborgs Domkyrka: ”Människa, medvetande, mening”

12/11 ”Islam och naturvetenskap”, Interreligösa centret i Göteborg, 18.00-20.30, Kyrkogatan 25

19/11 19.00-20.00 ” Varde ljus – om Big Bang och vår plats i universum”. Panelsamtal Bengt Gustafsson och Tryggve Mettinger, Fässbergs kyrka, Onsala, söder om Göteborg

20/11 planerar Agora for Biosystems följande evenemang: Nya perspektiv på människans utveckling, med anledning av Yuval Noah Hararis bok Sapiens. En kort historik över mänskligheten.


Cusanus

Naturvetenskap och religion – ett forum för dialog och utbildning

Cusanus är ett treårigt utbildnings- och forskningsprojekt med start 1 mars 2015 i syfte att bredda diskussionen och öka kunskapen om relationen mellan naturvetenskap och religion. Av de seminarier, konferenser och kurser som planeras vänder sig vissa till en avgränsad målgrupp, medan andra är av en mer offentlig karaktär.

Projektet är ett samarbete mellan Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Svenska kyrkan (bl.a. Göteborgs, Lunds och Västerås stift) samt Sigtunastiftelsen/Agora for Biosystems.

Dessutom medverkar Chalmers tekniska högskola, Equmeniakyrkan, Ibn Rushd Studieförbund, Teologiska högskolan Stockholm samt Verbum förlag. 

Projektet är också knutet till Tema 6: Vetenskap och religion inom The Impact of Religion vid Uppsala universitet.

Projektet finansieras av John Templeton Foundation (www.templeton.org).


På vår webbplats, www.cusanus.se,  kan ni läsa mer om projektet och de aktiviteter som planeras. Vi tar gärna emot synpunkter på denna samt förslag på litteratur och länkar. Mer detaljerade presentationer av alla planerade projekt läggs ut allteftersom de konkretiseras.

Man kan också gilla oss på Facebook! 


Detta nyhetsbrev skickas till ett antal personer som antingen visat intresse för projektet eller som vi tror skulle kunna vara intresserade. (Om Du inte vill stå med på vår sändlista går det enkelt att avregistrera sig genom att klicka på länken längst ner i detta brev eller kontakta info@cusanus.se.) 


Jag som skriver detta brev och som också är ansvarig för webbplatsen heter Lotta Knutsson Bråkenhielm och är projektadministratör för Cusanus. (Jag är också doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet.) Min avsikt är att ge ut 4-6 nyhetsbrev per år. Tipsa gärna andra om att de kan prenumerera på brevet och/eller skicka epostadresser till mig (info@cusanus.se). 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.