Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 5, 2015

Välkomna åter efter denna ljuva sommartid!

Nu rullar hjulen för fullt igen även här på Regionförbundet. Arbetet har dock inte legat stilla under sommaren. 

Bland annat har rekryteringsprocessen av en regiondirektör pågått samt arbetet med regionbildningen tillsammans med Landstinget. Regionförbundets styrelse fattade beslut om att ge mig uppdraget som regiondirektör, vilket jag är väldigt glad för.

Jag ser verkligen fram mot att, tillsammans med alla goda medarbetare, få fortsätta arbetet med att leda organisationen in i framtiden med allt vad det innebär.

De stora frågorna under hösten kommer bland annat att vara infrastrukturfrågorna med fokus på Stångådals- och Tjustbanan och de diskussioner som pågår med Trafikverket samt arbetet med regionbildningen. Lanseringen av länets livsmedelsstrategi, som arbetats fram under drygt ett år i samarbete med länsstyrelsen och LRF, görs i samband med Ölands Skördefest 23 september. Därefter startar genomförandet av strategin.

Vi kommer under hösten ha ett ökat fokus på kompetensförsörjningsfrågorna där vi bland annat ska göra ett arbete tillsammans med OECD för att få ökad kunskap om vilka kompetensbehov regionen har på längre sikt samt även genomföra konkreta insatser som syftar till bättre matchning mellan utbud och efterfrågan.

Så, nu ser vi fram mot vad hösten med alla dess färger har att erbjuda!

Helena

(Har du synpunkter, kommentarer på vårt nyhetsbrev, maila hnn@rfkl.se)


Trogna medarbetare byter jobb!

Två ”gamla” och trogna medarbetare slutar inom kort. Lennart Werner, områdesansvarig för Lärande och kompetensförsörjning slutar för att bli skolchef i Emmaboda kommun. Agnetha Hammerin, utvecklings-ledare inom socialtjänsten, börjar nytt jobb i Uppsala som Barnombudsman. Vi önskar dem lycka till!


Regionbildningsprocessen

Arbetet med att bilda region tillsammans med landstinget löper på. Sedan uppdraget startade i början av juni har utredaren, Kent Johansson, fört dialog med länets samtliga  kommuner, näringslivets företrädare, fackförbund och samtliga partier. Kontentan av dialogen är att alla ser positivt på regionbildningen. De stora frågorna i processen är hur de primärkommunala frågorna ska hanteras efter 2019 samt hur beslutsprocessen för de regionala utvecklingsfrågorna ska se ut. 


Större regioner

Parallellt med arbetet att bilda region i länet har staten tagit initiativ till att driva processen med att bilda större och därmed färre län. En kommitté, bestående av en ordförande, Barbro Holmberg Landshövding Gävleborgs län och en vice ordförande Kent Johansson (som också utreder Kalmar läns regionbildning), ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning.

Kommittén ska utgå från vilka behov medborgare och näringsliv har i olika frågor bland annat transporter, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård, utbildning, kultur och en god miljö. I direktivet anges att arbetet bör utgå från kommungränser och gränserna för de så kallade arbetsmarknadsregionerna eller funktionella regionerna. Syftet är att skapa en ändamålsenlig indelning och effektiva organisationer som medför bestående fördelar bland annat genom en bättre anpassning till demografiska, näringsgeografiska och miljömässiga förhållanden. Indelningen ska också ge stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen, bättre överensstämmelse mellan medborgarnas behov och deras möjligheter att utöva demokratiskt inflytande samt ökade möjligheter till ansvarsutkrävande.

I Kalmar läns arbete med att bilda region måste vi förhålla oss till denna process. Det är dock en klar fördel om vi förenat våra krafter i länet i en gemensam regional organisation när vi ska börja prata med våra grannar om sammanslagning, vilka redan genomfört regionbildning.


Framtida strukturfonder och gemensamt agerande i Småland-Blekinge för forsknings- och innovationsmedel

Knappt har programperioden för regional- och socialfonden kommit igång förrän diskussionerna om deras framtid efter 2020 påbörjats på EU-arenan i Bryssel. Än så länge handlar allt om signaler och om positionering, men det är ändå intressant att många ser strukturfonderna som ett verktyg enbart för mindre välmående regioner i Europa och för lantliga områdena utanför städernas tillväxtzoner (svenska regioner räknas inte bland dessa). Diskussionen förs även kring att fördela pengar till problemområden i större städer.

Regioner som inte kategoriseras som storstäder och som heller inte kan räknas som vare sig fattiga eller ”lantliga” skulle alltså kunna tänkas hamna vid sidan av strukturfondsmedlen. De regioner som anses för framgångsrika, kan istället tänkas bli hänvisade till forsknings- och innovationsprogrammet Horisont 2020. Hur utvecklingen blir vet som sagt ingen i dagsläget, men Småland-Blekinges huvudmän agerade under våren tillsammans i förebyggande syfte gentemot nationella företrädare. Målet var att säkerställa att vårt deltagande i Horisont 2020-programmet inte ska begränsas på grund av formuleringar i programmet som i några fall enbart hänvisar till utveckling i storstäder och inte regioner. Inspelet har hittills mött positiva reaktioner från såväl andra svenska regioner som nationella företrädare.


Gemensamma insatser kring arbetskraftsförsörjning

Demografiska prognoser indikerar en kommande brist på arbetskraft i de flesta europeiska länder. Bristen kommer sannolikt att resultera i en ökad konkurrens om kompetensen mellan städer, regioner och länder. En allt för stor del av arbetskraften har inte den kompetens som matchar behoven på den europeiska arbetsmarknaden, enligt EU-kommissionen. År 2025 antas hälften av arbetstillfällena kräva högkvalificerade färdigheter, medan endast 10 % av arbetstillfällena kommer vara lågkvalificerade.

Hur våra län framåt ska lyckas förse arbetsmarknaden med den kunskap och kompetens den behöver är en av sydöstra Sveriges största gemensamma utmaningar. Vi har mycket att vinna på att arbeta tillsammans i denna fråga.

Under våren har en gemensam förstudie kring arbetskraftsförsörjning med fokus på internationella studenter och utländska akademiker i regionerna genomförts på initiativ av huvudmännen i Småland-Blekingesamarbetet. Slutrapporten kommer att vara klar under tidig höst och kommer att ligga till grund för åtgärder.


”Färdplan 2020 − samhällsbetalda transporter” i rullning…

Arbetet med att göra Kalmar län till en fossilbränslefri region går nu in i en ny fas. Nu påbörjar vi kartläggningen av egna tjänsteresor och fordon samt upphandlingar av person- och godstransporter i kommunerna. Den 29 april ställde sig den primärkommunala nämnden bakom en rekommendation till länets kommuner att delta i projekt ”Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter”. Målsättningen med projektet är att alla samhällsbetalda person- och godstransporter ska vara klimatneutrala till år 2020. Det är i själva verket två delmål i länets strategi för att bli en fossilbränslefri region som Regionförbundet inom ramen för Klimatsamverkan Kalmar län driver på det här sättet.

Regionförbundet fungerar som processledare för projektet och genom att arbeta tillsammans kan vi hjälpa och stötta varandra i detta viktiga omställningsarbete. LOK-stödet kan bli ett hjälpmedel på vägen. Nu är det upp till kommunerna och landstinget att ta ställning till om de vill delta i färdplanarbetet, i de fall de inte redan gjort det. En förhoppning är att alla länets kommuner och landstinget vill delta på resan mot ett fossilfritt samhälle.


Påminnelse − Regiondagar och Det goda exemplets makt

Glöm inte anmäla dig till Regiondag 8 oktober och Det Goda Exemplets makt 9 oktober! Bra tillfälle att få till sig ny och matnyttig kunskap samt träffa nya och gamla kollegor och samarbetspartners!

Läs mer och anmäl dig via www.rfkl.se


Mötesplats om framtidens livsmedelsindustri på Öland 23-24 september

I samband med Skördefesten arrangerar Regionförbundet, Länsstyrelsen och LRF en mötesplats för den svenska livsmedelsindustrin ("Mötesplats kring svensk råvara"). I samband med denna presenteras också en livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Läs mer och anmäl dig via www.rfkl.se


Regionförbundet söker expert inom infrastruktur!

Regionförbundet har en ledig expert/handläggartjänst inom infrastruktur med sista ansökningsdag 3 september. Läs mer på http://www.rfkl.se/sv/ledigajobb/


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se