Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 4, 2015

Vi har i tidigare nyhetsbrev tagit upp två starka förändringskrafter, eller trender, som påverkar oss oavsett var vi bor; urbaniseringen och digitalsieringen. Det finns en tredje kraft med samma starka påverkan på oss och det är globalisering. Globaliseringen påverkar oss alla, såväl enskilda individer som organisationer, inte minst företagen. Vi kan välja att se detta som ett hot eller som en möjlighet. För företagen öppnar sig nya marknader vilket också ställer krav på annan kompetens, vässar deras utveckling och gör dem mer konkurrenskraftiga.

För oss som individer innebär globaliseringen till exempel att den ekonomiska utvecklingen i andra länder påverkar vår egen plånbok mer idag än tidigare, vi får grannar som talar ett annat språk och har en annan kultur och så vidare. En parantes i detta resonemang är att när jag växte upp i en by på Öland på 70-talet, tyckte många på bygatan det var konstigt att få en granne med småländsk, eller ännu värre, med Stockholmsdialekt. Nu är det ingen som höjer ögonbrynen för en sådan sak så lite har ju gränserna ändå förflyttats. Globaliseringen har gjort att världen kommer närmare, att vi i större utsträckning får ta del av både det goda och det onda som händer. Detta båda skrämmer och berikar men ställer framförallt andra krav på oss som enskilda individer och samhället i stort.  

Bra exempel från länet där man bejakat de möjligheter som ges genom våra nya invånare är till exempel i Torsås kommun där företag i kommunen tagit emot ett 50-tal personer på praktik. Tre av dessa har fått fast jobb. Ytterligare ett exempel är en av länets arkitektbyråer som dels har en språkpraktikant via SFI i kommunen samt även anställt en arkitekt som nyligen kommit till Sverige som flykting då man ser värdet att få in annan kompetens i företaget. Det finns flera goda exempel där organisationer och enskilda på ett mycket bra sätt bidragit till att lotsa in människor från andra länder in i vårt samhälle. 

Till hösten kommer även vi på regionförbundet att ta emot språkpraktikanter. Det finns minst 1000 skäl varför vi gemensamt måste ta tillvara och hjälpa de människor som kommer till vårt land. Sammanfattningsvis kan dessa skäl uttryckas som vinna-vinna. Globaliseringen är här för att stanna och bejakar vi den och drar nytta av dess fördelar blir vi alla vinnare.

Trevlig midsommar!

Helena

Analys av näringslivet

I Kalmar län fanns det 2014 cirka 21 000 företag av dessa var cirka 8 700 aktiebolag, de övriga var enskilda firmor, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomiska föreningar.

I Bisnodes analys 2014 av näringslivet i Kalmar län konstaterades att:

Kalmar län har ett stort beroende av utlandsmarknader

  • De utlandsägda företagen står för 27 % av det totala förädlingsvärdet och 23 % av jobben

  • De exporterande företagen står för 41 % av det totala förädlingsvärdet och 41 % av jobben

  • De importerande företagen står för 33 % av det totala förädlingsvärdet och 32 % av jobben

Enligt www.regionfakta.com konstateras att antalet företag med direktexport har under perioden 2007 – 2013 minskat med 100 företag. Andelen exporterande företag i förhållande till antalet aktiebolag har minskat från 11,7 % till 7,9 %. Det bör också noteras att i länet finns ett stort antal underleverantörer vars kunder exporterar och dessa syns inte i statistiken. De största exportbranscherna är verkstad, trä och möbler samt energi. Jämfört med hela riket så är länets exporterande företag mer inriktat på närmarknaderna, t ex 54 % av företagen jämfört med 36 % för hela riket. För EU gäller 76 % av länsföretagen mot 71 % för hela riket.

De importerande företagen har ökat med 408 företag. Trots ökningen så har andelen importerande företag i förhållande till antalet aktiebolag minskat från 23,5 % till 22,8 %. De största importbranscherna är verkstad, energi och elektronik. Jämfört med hela riket så är andelen företag med import från EU 87 % mot 81 % för hela riket.

Brysselarbetet

Brysselkontoret är ett av våra verktyg för att påverka och hålla oss informerade om EU-initiativ som till del kommer att styra vår vardag lokalt och regionalt. Dessutom ger det oss möjlighet att vara förberedda och hitta lämpliga partners inför utlysningar av EU:s Brysselbaserade EU-program. Kontoret i Bryssel tar också emot många studiebesök från de deltagande länen och kan också hjälpa till att ordna möten med EU-kommissionen och andra Brysselbaserade myndigheter och organisationer. Brysselkontoret för Småland/Blekinge ägs och finansieras av regionförbund, landsting och universitet/högskolor i Småland och Blekinge.

Just nu är det mycket fokus i Bryssel på det s.k. Junckerplanen för ökade investeringar. Sverige har en något passiv hållning till förslaget inte minst eftersom pengarna för genomförandet planeras att tas från forskningsprogrammet Horisont 2020 och infrastrukturprogrammet ”Connecting Europé Facility”.

Många europeiska länder förväntas i framtiden brottas med kompetensförsörjningsproblem. Genom Brysselsamarbetet har en gemensam förstudie kring arbetskraftsförsörjning i regionerna tagits fram med fokus på internationella studenter och utländska akademiker.

Euroregion Baltic (ERB)

Regionförbundet har under många år drivit ett engagerat Östersjöarbete bl.a. sedan 1998 i form av politiskt samarbete inom Euroregion Baltic (ERB). Inom ERB samarbetar åtta regioner från Sverige, Danmark, Polen, Ryssland och Litauen. Ett mycket tydligt resultat av samarbetet är Interreg.-programmet ”South Baltic” som under den kommande 5-årsperioden kommer att fördela över 740 miljoner till projekt som fokuserar ”blå och grön” tillväxt i södra Östersjöregionen. Den första utlysningen i programmet väntas i slutet av året.

Just nu arbetar regionförbundet med två projektidéer inför denna första utlysning. Ett som fokuserar möjligheten att skapa kunskapsbaserade strategier för ungdomspolitiken i kommuner och regioner inom ERB baserade på den svenska LUPP-studien. Det andra projektet handlar om världsarvssamarbeten där ökad fysisk tillgänglighet och utveckling av digitala verktyg tillsammans med ökad gemensam marknadsföring ska förbättra besöksstatistiken till världsarven. Vid sidan av regionförbundet och partners runt södra Östersjön deltar Mörbylånga kommun i planeringen av projektet. Båda dessa projekt har sitt ursprung i ERB-samarbetet.

Rustad för 2000-talet med ett datalogiskt tänkande

På många håll satsas det nu på att få in programmering i skolans ämnen. I Storbritannien och Estland är programmeringen redan en del av läroplanen och i Finland implementeras ämnet under 2016. Tanken är inte att införa JavaScript eller php på schemat utan att lyfta ett datalogiskt tänkande och vikten av att ge en grundläggande förståelse till alla elever om att det är vi människor som står bakom maskiner och datorer i samhället utan att för den skull utbilda alla till programmerare.

Med ett datalogiskt tänkande tränar eleverna bland annat förmågan att samarbeta, problemlösning, logiskt tänkande och kommunikation för att fler elever även ska kunna bli digitala producenter istället för enbart konsumenter. AV-Media i Kalmar län, som är en egen resultatenhet i regionförbundet, har tillsammans med Linnéuniversitetet och Kalmar Science Park dragit igång en programmeringsverkstad för barn och ungdomar mellan 7 och 17 år under vårterminen. Coder Dojo är en global rörelse med mentorledda workshops där barnen rustas för 21st Century Skills, kompetenserna som är viktiga för att kunna vara aktiv i vårt kunskapsbaserade samhälle. Träffarna har varit väldigt lyckade och man kommer att fortsätta satsningen till hösten.

Mer information om Coder Dojo hittar du här: http://kalmar.coderdojo.se/

Internationellt möte om framtidens anhörigstöd

3-6 september samlas representanter från ett 30-tal länder i Göteborg för att diskutera anhöriga omsorgsgivares situation och behov av stöd. Konferensen äger rum på Gothia Towers i Göteborg den 3-6 september och den fokuserar på fyra teman: ”Hälsa, omsorg och välbefinnande”, ”Att kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg”, ”Kostnader för vård och omsorg” samt ”Teknik, vård och anhörigomsorg”. 

På talarlistan återfinns några av världens främsta auktoriteter på området. Konferensen invigs av Drottning Silvia och en av inledningstalarna är barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Vi rekommenderar att intresserade bokar in datumen i kalendern nu. Det internationella mötet beräknas samla minst 600 deltagare från hela världen, däribland forskare, beslutsfattare, vård- och omsorgspersonal, anhöriga och deras organisationer, samt representanter för den idéburna sektorn.

Bakom konferensen står Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka), Carers UK och Anhörigas Riksförbund, i samverkan med Eurocarers och International Alliance of Caregiver Organisations (IACO). http://www.anhoriga.se/blandat/6e-internationella-anhorigkonferensen-kopia/

SYPERB – ett sätt att sprida vårt arbete med unga till Östersjöregionen

Regionförbundet har i flera år arbetat med att samla kunskap om ungas levnadsvillkor och byggt vår ungdomspolitik baserat på Lupp-resultatet. Unga som resurs för en hållbar utveckling är centralt i arbetet. Med utgångspunkt i vår demografiska utmaning med en alltmer åldrande befolkning och ungdomar som lämnar länet till förmån för storstäderna vill vi vända på trenden genom att satsa på unga och visa att vi tar dem på allvar. Vår förhoppning är att goda uppväxtvillkor lockar människor att bosätta sig med sina familjer i vår region.

Efter omfattande förberedelser tar vi nu tar vi nästa steg i arbetet och hoppas kunna sprida denna metod i Östersjöregionen inom ramen för Euro Region Baltic (ERB) i projektet SYPERB (Strategic Youth Policy in the EuroRegion Baltic). Ingående parter i ERB har likt oss stora demografiska utmaningar med ungdomar som flyttar från regionerna. Vi vill med hjälp av kunskap och statistik kring unga, bygga en plattform att utgå ifrån ungdomspolitiskt. Tanken är att ansöka i Södra Östersjöprogrammet i höst för att driva ett treårigt projekt. Arbetets transnationella karaktär syftar till kapacitetsbyggande bland tjänstemän i kommunerna och på så sätt bygger vi hållbara strukturer för ungdomsinflytande.

Smålands länk till Kina

Småland China Support hjälper företag i Kalmar län och Kronobergs län med tidiga skeden i affärer i Kina. Dessutom rekryterar kontoret kinesiska studenter till Linnéuniversitetet, något som ökar universitetets internationella prägel och ger företagen i Småland en bra rekryteringsbas i Kina. Dessutom är det en riktigt bra affär för universitetet!

Kontoret har varit igång sedan augusti 2012 och har hittills hjälpt nästan 150 företag att hitta affärsmöjligheter och komma vidare i Kina. Dessutom har kontoret rekryterat över 200 studenter som nu läser i Kalmar och Växjö.

Kontoret finns i Shanghai men arbetar över hela Kina och dessutom i Taiwan och Hong Kong. Wang Zhi och Henrik Edlund bemannar kontoret i Kina och på hemmaplan sköter Yanni Shizhou kontakterna med företagen i de båda länen.

Mer information hittar du på www.smalandshanghai.se

Behöver du ny kompetens och vill hjälpa till?

För nyanlända invandrare kan möjlighet till en praktikplats vara avgörande för etableringen i arbetslivet. Det är ett sätt att öva på språket samt skapa kontakter. Nedan ser du några förslag på exempel som du som både privata och offentliga aktörer tillämpa.

Asylsökande De flesta asylsökande kan praktisera på arbetsplatser runt om i Sverige. Innan den asylsökande kan börja praktisera behöver ett avtal mellan Regionförbundet och Migrationsverket signeras där det framgår vilka villkor som gäller för praktiken. 

Språkpraktik Detta är en form av praktik som vissa kommuner erbjuder via SFI (svenska för invandrare). Språkpraktik innebär att flyktingar/invandrare, som går på SFI får en möjlighet att vara på en arbetsplats och göra de arbetsuppgifter hen klarar av.

Yrkespraktik Arbetsförmedlingen har 48 olika program att välja mellan där syftet alltid är att praktiken ska leda till arbete på sikt. Det handlar t.ex. om att få kontakter, en framtida referens samt att få arbetslivserfarenhet.

Volontärtjänstgöring för anställda Att möjliggöra för anställd personal att några timmar i veckan kunna göra volontärtjänst på asylboenden eller i annan verksamhet för nyanlända skulle kunna skapa ett stort mervärde både för utföraren och de människor man möter i en konkret insats.  Kontakta Matilda Svensson för mer information matilda.svensson@rfkl.se, Tel: 0480-44 83 93.

Plug In 1.0 och 2.0

Regionförbundet i Kalmar län har tillsammans med Region Kronoberg varit en av fem regioner i Sverige som under 2012-14 genomfört projektet Plug In som syftar till att fler ungdomar ska fullfölja sina gymnasiestudier inom planerad tid. Det nationella projektet har fått drygt 100 miljoner kronor i EU-stöd från Socialfonden och är därmed det största enskilda projektet i Sverige. Till delprojektet ”Plug in Södra Småland och Kalmar län” har vi fått drygt 7,5 miljoner kronor sammanlagt i EU-stöd. Som en del i slutredovisningen av Plug In 1.0 har vi producerat en informationsfilm som visar hur några av Plug In-verkstäderna har arbetat och vilka resultat som uppnåtts:
http://www.rfkl.se/sv/Verksamheter/larande-kompetens/Skolutveckling2-PlugIn/

Parallellt med slutredovisning av Plug In 1.0 pågår just nu planeringen av Plug In 2.0. Även detta projekt riktar sig till skolungdomar som är i riskzonen för att inte klara sin gymnasiebehörighet i grundskolan. Det kan handla om ungdomar som tappat motivationen och som därför riskerar att inte klara av, eller hoppa av sina gymnasiestudier, eller om de som av någon anledning inte är i vare sig utbildning eller praktik.

Regionförbundet har under våren fört en dialog med kommunerna i länet och har, utifrån de förutsättningar som getts av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), lämnat in en ansökan om att genomföra så kallade Plug In-verkstäder i regionen. Vi har fått godkänt för tre men har förhoppningar om ytterligare två verkstäder. Kommuner med samma inriktning har gått samman i en gemensam ansökan så ambitionen är att alla kommuner i länet ska omfattas.

Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se