Newsletter with the latest news. Problem viewing? View it in your browser. Unsubscribe? Click here.

Släpp kontrollen

Ska jag lägga till en smiley i sms:et, eller mailet? Blir det för hårt om jag bara skriver det jag vill, utan att fråga hur personen mår?

Har jag fått med allting jag behöver till resan? Är arbetsuppgiften klar eller är det någonting som kan gå snett?

Det är svårt med kontroll. I alla fall är det svårt att ha full kontroll. Ofta innehåller skeenden i livet saker vi inte kan kontrollera fullt ut, såsom andra människor, arbetsuppgifter, trafiken, olyckor eller vädret.

När vi skickar meddelanden eller mail är det ohyggligt svårt att veta hur den andra individen ska reagera. Artisten Mattias Alkberg sa i intervjun i podcasten Värvet att han inte har tid att engagera sig i att linda in saker, han lägger hellre den tiden på att spela gitarr.

Det är klart att vi ibland kanske behöver linda in saker, vara lite omständiga, men om vi konstant är det för att försöka skapa kontroll så är det nog bättre att sluta med det.

Du kanske behöver släppa kontrollen när du har gjort klart en arbetsuppgift. Acceptera att den är klar. Du kan nästan alltid göra saker bättre. Vilket då betyder att uppgifter i princip alltid skulle kunna pågå och därmd aldrig avslutas. Vilken mardröm.

Dan Stiwne docent i klinisk psykologi skriver följande i sin bok Bara detta liv. ”… att leva kräver av oss att vi accepterar lidandets möjlighet, accepterar tillfälligheternas spel, den grundläggande existentiella ensamheten och nödvändigheten av val och bortval. Först när risken, lidandet, det gåtfulla och tragiska släpps in blir livet rikt. Hålls dessa ute och livet förvandlas till ett oupphörlig strävan efter perfektionism, estetik och egen njutning riskerar man, paradoxalt nog, att hamna i överkontroll, leda och stillestånd. När man verkligen involverar sig i världen, och accepterar dess damm och ofullkomlighet- då först släpper man in livet”

Nu när semestern närmar sig är det ett bra tillfälle att släppa kontrollen.

www.fotoakuten.se 

Föreställningstips

Hur ofta och hur länge ska man använda sig av mentala föreställningar?

Det finns inget givet svar på den frågan. Det beror helt på vem du är och varför du använder dig av mentala föreställningar. Dock finns några saker som är bra att tänka på. Om du vill förändra något kräver det arbete.

Til exempel:

1. Du vill bli bättre på att säga nej/säga ifrån när medarbetare ber dig göra saker som du inte vill eller behöver göra

2. Du som bordtennisspelare vill öka tron på din förmåga att serva bra i avgörande lägen.

Ett sätt att arbeta med dessa två situationer är att så verkligt och levande som möjligt föreställa dig att du befinner dig i situationerna och att du då föreställer dig att du hanterar situationen på det sätt du vill hantera den.

Inledningsvis kan det vara bra att skriva ned och beskriva scenariot hur du vill hantear situationen. Det kan vara bra att göra så att du innan har tänkt över hur du faktiskt vill agera,  det hjälper dig även att lyfta fram rätt detaljer i föreställningen. Sedan kan ett sätt vara att du föreställer dig några olika liknande scenarion och hur du hanterar dem.

Det kan du göra det en gång per dag, kanske i 1-5 minuter. Om du kan göra detta 5-7 dagar i veckan så är det jättebra. Börja med två veckor och utvärdera sedan hur det har gått. Förmodligen kommer du behöva fortsätta i några veckor till innan du märker förbättringar och för att öka chansen att lyckas är det bra om du även tränar på detta i verkliga situationer vardagen.

Om du ska implementera rutiner med mentala föreställningar på tävling är det bra att först öva på föreställningarna för att sedan inkludera dem under träning. Sen när det känns bra så implementera dem under tävling.

Det är upp till dig hur lång en träningssession kan vara när du använder dig av mentala föreställningar för att träna på något, till exempel förändra ett beteende. När vi spelar in föreställningsövningar till klienter brukar de vara mellan 3-15 minuter långa. När vi ger instruktioner till övningar som de själva övar på utan att lyssna på övningen kan de till exempel vara 1-3 minuter långa. Allt beror på vad syftet är med träningen, deras föreställningsförmåga och hur länge de kan bibehålla fokus på träningen. Det är också viktigt att de faktiskt genomför träningen. Så hellre 1 minut väl genomförd träning varje dag än 20 minuters genomför träning en gång och aldrig mer.

När idrottare ska applicera mentala föreställningar under tävling (till exempel under en fotbollsmatch eller i sidbytena under en tennismatch kan det handla om föreställningar som är 3 sekunder eller en minut långa). Samma sak gäller det om en företagsledare ska använda sig av föreställningar under tuffa förhandlingar. Då handlar det säkert bara om sekunder.

Det var några tankar kring tid och frekevens för användning av mentala föreställningar. Har du fler frågor är det bara att höra av dig till oss.

Nyheter

Vilka fördelar finns med att ha bra rutiner?

Hjärnskrynklarna forsätter att prata idrottspsykologi.

I det senaste avsnittet av podcasten  diskuterade vi rutiner. Vad är en bra rutin? Finns det dåliga rutiner? Vilka fördelar kan rutiner ge? 

Lyssna gärna här

Varför fokuserar vi oftast på det vi gör fel?

Vi driver bloggen www.idrottspsykologi.info. I bloggen presenteras information om psykologi relaterat till personlig utveckling, träning, hälsa och prestationer inom idrott.

Senate inlägget: varför fokuserar vi oftast på det vi gör fel?  

Frukostseminarium 1 oktober

Workshop med fokus på tillämpad idrottspsykologi

ENYSSP organiserar en FEPSAC pre-congress workshop (heldag) den 14 juli i Bern nästa år.  Ni kan läsa mer om workshopen och anmäla er till den här. 

Vill du komma gång med din träning?

Följ oss gärna i sociala medier

Boka oss direkt

Är du intresserad av en föreläsning, workshop, individuell rådgivning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Maila mikael@imaginethat.se för mer information och offertförslag. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.