Björn Ferry, ambassadör, och Catarina Bergström, Generalsekreterare Svenska Roddförbundet. Foto: Erika Svensson.

Björn Ferry delade ut pris

Vid föreningsstämman i maj uppmärksammades flera idrottsledare för fina insatser under det gångna året.

Svenska Roddförbundets Generalsekreterare Catarina Lindqvist fick en glad överraskning när Björn Ferry, Ambassadör för Städa Sveriges naturstädning lämnade över en prischeck på 25 000 kr och meddelade att roddarna för årets städförbund 2014.

Priset för årets förbund gick till roddförbundet tack vare den högsta kvoten av deltagande föreningar i olika städprojekt. Med kvot avses i detta sammanhang deltagande föreningar i förhållande till hur många föreningar förbundet har.

- Fantastiskt roligt, jag hade inte förväntat mig detta. Nu skall vi bli ännu vassare nästa år, kommenterade Catarina glatt. 

På andra plats bland förbunden kom Svenska Sportdykarförbundet och tredje bästa förbund blev Svenska Squashförbundet.

Årets ledare 2014 blev Ernst Larsson Lussi.
Ernst har städat vägar med flera föreningar under 40 år och fick dessutom ledarstipendiet på 10 000 kr instiftat i sitt namn. Städa Sveriges ledarstipendium går till en idrottsledare som deltagit i Städa Sveriges verksamhet under det gångna året och som dessutom visat ett engagemang över de ”idrottsliga” gränserna.

Ernst Larsson Lussi har i Städa Sveriges vägstädning bland annat städat med föreningar inom Gång & vandring samt Skidskytte.

-Han är en legend i skidskyttevärlden, kommenterade den forne mästaren Björn Ferry.

Förbund och föreningar kan nominera ledare till detta stipendiet som delas ut nästa gång på stämman 2016.

Ulric Jansson, projektledare Städa Väg:

Varför en ny utbildning för Vägstädning?

- Ända sedan jag började på Städa Sverige för tre år sedan har jag sett utbildning och säkerhet som de viktigaste frågorna för Vägprojektet. I år är vi stolta över att kunna presentera den första delen av ett helt nytt utbildningskoncept som är tänkt att ersätta ’Arbete på väg’ för vägstädning inom två år.

Ulric Jansson, projektledare Städa Väg.

När alla bitar faller på plats i ett städuppdrag, platschefen är involverad, föreningen väl förberedd och insatsen väl organiserad är det en fröjd för oss eftersom vi då känner oss trygga i förvissningen att de städande har blivit förberedda, har rätt utrustning och är skyddade från trafiken på ett tillfredsställande sätt.

Ibland uppstår komplikationer och det kan leda till att de städande inte får tillräcklig information. Detta leder sällan till några större problem men vi såg här en stor möjlighet att säkra upp arbetet på ett enkelt sätt. Vi har tagit fram en instruktionsfilm som på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt förklarar arbetet ur en städandes perspektiv.

Genom att införa ytterligare en nivå i utbildningen gör vi arbetet säkrare genom att förbereda de städande inför de genomgångar som städledarna ska göra. Filmen är tillgänglig för de föreningar som arbetar åt oss. När vi sedan går vidare och tar fram en egen version av ’Arbete på väg’ kommer alla exempel kunna härledas till den film som nu är klar. Det ger ytterligare trygghet för alla!

För att säkerställa att vi hamnar rätt med vårt utbildningsmaterial samarbetar vi med externa konsulter samt lämpliga personer på Trafikverket och Arbetsmiljöverket. Vi har redan fått mycket beröm för vår första film av dem!

Självklart är vi även lyhörda för vad entreprenörer och föreningar tycker så vi är glada att även de är nöjda med detta första steg! Du kan se genom att klicka på bilden nedan:

Klicka på bilden för att komma till vägutbildningen!

Städa Sverige blir Städa Sverige

Att städprojekten i verksamheten kopplats till den gula säcken och till varumärket Städa Sverige är väl känt och etablerat sedan snart 30 år. Från och med hösten 2015 namnändrar vi den ekonomiska föreningen från Pool 2 Tusen till just Städa Sverige Ekonomisk förening.

-Vi vill förenkla och förtydliga. Namnet Pool 2 Tusen var en beskrivning av ett samarbete mellan många förbund i uppstarten, namnet pekar på en målsättning som var knuten till år 2000.

-Vi är landets vassaste operativa miljöorganisation. Vi är Städa Sverige och vi städar Sverige, det skall synas och höras mer, berättar Mats Wesslén, VD på Städa Sverige. 
Kontaktuppgifter och organisationsnummer är oförändrat.

Skräprapport från västkusten

Räholmsviken, innan städning. Foto: Öckerö Båtsällskap.

Unden våren har som bekant strandstädningar på västkusten genomförts på västkusten i sambarbete med Coca-Cola i Sverige genom projektet Städa Strand.

När vi nu har sammanställt alla föreningsrapporter kan vi se en ökning i skräpmängd jämfört med tidigare år.

Förklaringarna till det ligger i dels att fler föreningar och ungdomar har engagerat sig och på så vis har vi städat fler stränder men vinterns stormar har också bidragit till ökningen. Totalt har 2 300 säckar och cirka 50 ton skräp samlats in genom vårens städningar. Kungälv är den kommunen som toppar statistiken både med flesta deltagare och även mest skräp, hela sju ton insamlat skräp. Skräp som dominerar är framförallt olika typer av plasdtförpackningar och bland mer udda skräp hittar vi franska målarburkar, tysk flaskpost och en toalettsits.

Kronoparkens Dag

Solstaden Basket. Foto: Tiina Rossi Ekstam

Lördagen den 30 maj var det dags för några av våra föreningar att städa på Kronoparkens Dag i Karlstad.

Dagen arrangerades av den ideella föreningen Mångfaldarna som strävar efter att öka mångfaldiga kulturen som finns i Värmland. Kronoparkens dag är en gratis gatufestival med musik, workshops och mycket mer. Tre föreningar var på plats, Sommarro IF fotboll, Solstaden basket och KFUM Vänerstaden basket. Sammanlagt var det ca 50 ungdomar och ledare som städade i olika omgångar under dagen.

Städning med Söderenergi

Assyriska, P-99, en av deltagarna.

Den 19 april var det återigen dags för föreningarna att städa runt värmeverket Söderenergi. Tre föreningar har städat sedan tidigare, Assyriska FF P-99 och P-02 och Telge Truckers, amerikansk fotboll. Nya för i år var innebandytjejerna från Telge SIBF F-99 som även fick vara med på en miljöutbildning på morgonen innan städningen kickade igång. Under städdagen var det sammanlagt 94 deltagare, 74 städdeltagare och 20 städledare. De plockade tillsammans ihop 131 säckar med skräp. Föreningarna har olika mål vad de vill göra med sin föreningsersättning. Telge Truckers ska lägga pengarna på sin juniorverksamhet samt på utlåningsskydd. Assyriska FF P-02 ska spara pengarna till en cup utomlands. Assyriska P-99 ska köpa in kläder till laget samt spara till en cup. Telge Innebandy F-99 kommer även dom spara pengarna för att kunna åka på cupen Storvreta.

Schysst Sjöstad

Elever i Hammarby Sjöstad.

Även i år kommer Städa Sverige tillsammans med Fabege och tre lokala skolor genomföra projektet ”Schysst Sjöstad” i Hammarby Sjöstad.  Förutom skräpplockning gjorde 380 elever från Fryshuset, Kulturama och Sjöstadsskolan en hel del annat. De intervjuade förbipasserande om deras vanor kring källsortering, släckning av lampor, vattenförbrukning och utnyttjandet av kollektivtrafik, sjöng sånger som handlar om miljö, till och med gjorde en utställning om hur var och en kan bidra till ett mer hållbart samhälle.  

En ”schysst” dag med total fokus på miljö och hållbarhet har också inspirerat eleverna att spara, vänta och längta. Införtjänade pengar ska nämligen, för alla medverkande skolor, läggas samman under tre år för att bidra till drömklassresan sista terminen. 

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se
lise-lotte.dagefjard@stadasverige.se
anna.fredriksson@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.