Nyhetsbrev från Regionförbundet i Kalmar län om aktuella frågor inom regional utveckling.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3, 2015

Grattis Kalmar till årets sommarstad!

Kalmar blev förra veckan vald till årets sommarstad. På en hedrande tredje plats kom Västervik och som 9:a kom Oskarshamn. 

Det innebär att Kalmar län har 3 av de 10 bästa sommarstäderna i Sverige!

Vi nalkas den stora turistsäsongen med stormsteg. Det är glädjande att det på flera ställen i länet görs stora investeringar, framförallt inom hotell och annat boende. Man skulle kunna säga att det är det lite av en ”hotellboom”! Några exempel:

  • Björn Ulvaeus bygger hotell i Västervik där första spadtaget tas i juli,
  • Hotell Skansen i Färjestaden har just invigt sitt nybygge,
  • Ekerum Resort har byggklart för 12 villor och snart ytterligare hotell,
  • planerna för Circle Resort i Oskarshamn fortskrider,
  • Astrid Lindgrens Värld har byggt ny stugby så även i Glasriket, Kosta och det planeras även för ytterligare hotell bland annat i Kalmar och på Öland.
  • På Böda Sand planerar man fortsatta investeringar på 10 miljoner fram till år 2020.

Ytterligare investeringar för att stärka anledningar att resa till länet görs bland annat på Näs och Astrid Lindgrens Trädgårdar, Svartbäcksmåla och i Boda. Som sagt, de nämnda är bara några exempel på investeringar som görs i länet.

Regionförbundet kommer tillsammans med kommunerna att jobba mer fokuserat för att visa att vår region är bra att investera i. Här är det viktigt att vi tillsammans är ett bra team inom de olika ansvarsområden vi har mellan regionförbund, kommuner, länsstyrelse och näringsliv.

Med hopp om en bra turistsäsong!

Helena


Positiva effekter av turismen i Kalmar län 2014

Under 2014 omsatte övernattande och besökande gäster i Kalmar län drygt 3,9 miljarder kronor och skapade sysselsättning för 3 352 helårsanställda personer. Det är en ökning från 2013 med en halv miljard kronor och 236 stycken helårsanställningar.

Av de kommersiella boendeformerna i regionen dominerar campingar men de som spenderar mest när de är på plats är de som bor på hotell. De allra flesta som kommer hit bor i egna stugor eller hos släkt och vänner.

Räknat i antalet gästnätter så ligger länet på en hedrande fjärdeplats efter Västra Götaland, Stockholm och Skåne under juni-augusti. Mestadelen av våra besökare är svenskar och enbart 11,3 % kommer från något annat land. Så det är inte för inte som vi i utlandsmarknadsföringen kan titulera oss ”svenskarnas eget semesterparadis”. Av de utländska besökarna dominerar tyskarna med 40,6 % följt av danskar 14,4 %, norrmän 11,4 %.

Företagen inom besöksnäringen genererar 148 miljoner i skatteintäkter till kommunerna och 78 miljoner till landstinget. Om man även räknar indirekta intäkter som kommer från företag som till stor del är vinnare tack vare besöksnäringen, till exempel bensinbolag, dagligvaruhandel och tvätterier så är skatteintäkterna 322 miljoner kronor till kommunerna och 170 miljoner till landstinget.

Gemensam IT-plattform Småland-Öland

Samtliga 33 kommuner i Småland och på Öland nyttjar idag på ett eller annat sätt vår gemensamma databas för information och försäljning av boende, aktiviteter, evenemang, mat & dryck.

Under året 2014 omsatte Smålands och Ölands gemensamma IT-plattform över 20 miljoner kronor tillbaka till besöksnäringen via digitala kanaler och callcenter. Öland, Kalmar, Vimmerby, Glasriket och Hultsfred är de områden som just nu ligger i topp av den utvecklingen. Smålands regionala webbplats www.visitsmaland.se besöktes av hela 290 000 besökare under sitt första år och Ölands webbplats www.oland.se besöktes av över 320 000 besökare.

Den svenska målgruppen visar en stark digital mognad genom att besöka våra 27 olika destinationswebbplatser från mobila källor i allt större grad. Under juli månad uppvisade till exempel kalmar.com att nära 80 % av besökarna kom från en mobil eller läsplatta.

Vår absolut starkaste målgrupp av internationella besökare på webbplatserna är från Tyskland (ca 10 %) därefter Danmark (4 %) och Norge (2 %). Det är statistiskt bra, då de tyska besökarna har ökat med nära 35 % första kvartalet 2015.

Tjust- och Stångådalsbanan

Det har i dagarna varit stora diskussioner angående satsningar på Tjust- och Stångådalsbanan. Diskussionen har gällt de resterande ca 50 miljoner av totalt 100 miljoner som Trafikverket genom avtal med länets kommuner beslutat att investera i banorna. Länets kommuner har åtagit sig att förskottera samma summa som Trafikverket, 100 miljoner kronor, i syfte att åtgärda grundläggande brister på banorna. Grundläggande är att investeringar i och underhåll av järnväg är statens ansvar.

Trafikverket har nu aviserat att man inte har för avsikt att fullfölja sina åtagande. En gemensam skrivelse till Trafikverket har tagits fram från regionförbundet, landstinget och kommunerna där man framhåller vikten av att Trafikverket fullföljer sina åtaganden. Riksdagsledamöter från länet för också en direkt dialog med infrastrukturminister Anna Johansson om Trafikverkets hantering av avtalet. http://www.rfkl.se/Documents/Pressbilder/08B_St%c3%a5ng%20och%20Tjust.pdf

HSS 2015

I slutet av förra veckan möttes högskola och samhälle i samverkan genom Linnéuniversitetet. En inspirerande och dynamisk konferens där näringsliv, beslutsfattare, offentlighet och akademi samlades för att stärka sin kunskap inom globalisering, regional utveckling och hållbar samverkan. Bra och viktiga diskussioner avhandlades. Nu gäller det dock att vi växlar upp och bli ännu mer aktiva. Vi ligger fortfarande lågt när det gäller deltagande i Vinnovas program och KK-stiftelsen till exempel. Här måste vi med gemensamma krafter bli bättre. Det finns ett bra samarbete mellan regionala aktörer, Linnéuniversitetet, kommunerna, landstinget, regionförbundet, länsstyrelsen, näringslivet etc. Dock kan samarbetet mellan kommunerna och akademin utvecklas ytterligare. 

93 miljoner till Kalmar län i första fördelningen från EU:s strukturfonder

Den nya strukturfondsperioden är nu igång på allvar när Strukturfondspartnerskapet för Småland och Öarna den 1-2 juni haft sitt första beslutsmöte. Totalt fördelades drygt 123 miljoner kronor från regionala fonden varav ca 93 miljoner helt eller delvis hamnade i Kalmar län, inklusive de 60 miljoner kr som fördelades till Almi Invest. Läs hela texten om fördelningen; http://www.rfkl.se/Press/Nyhetslista/93-miljoner-till-Kalmar-lan-i-forsta-fordelningen-fran-EUs-strukturfonder-/

  • IEC, Linneuniversitetet, beviljas 5 102 000 kr för att vidareutveckla IEC till ett etablerat kluster.
  • LTC 2020, Linneuniversitetet, beviljas 8 382 469 kr för att utveckla LTC till ett tekniskt innovations- och kompetenscentrum.
  • Regional plattform för innovation och förnyelse, IUC Kalmar län, beviljas 4 253 126 kr för att bygga upp ett väl fungerande samarbete mellan regionens teknikinriktade stöd.
  • Coaching för tillväxt, Nässjö Träcentrum, beviljas 3 860 641 kr för att satsa på ett strategiskt utvecklingsarbete inom den trärelaterade industrin i Smålandslänen.
  • Innovativ Tillväxt i Kalmar län, Almi Företagspartner Kalmar län, beviljas 3 720 323 kr för att skapa ett bestående regionalt innovationssystem i Kalmar län som samordnar och kvalitetssäkrar processen.
  • Strategier för tillväxt, IUC Kalmar län beviljas 3 078 852 kr för att genomföra ett strategiskt utvecklingsarbete inom teknikinriktade små och medelstora företag i Kalmar län.
  • RINK – Regional Inkubation, Kalmar Science Park AB, beviljas 5 010 000 kr för att möjliggöra för fler företag i fler kommuner i Kalmar län att få tillgång till en etablerad inkubatorprocess.
  • Almi Invest Fond II, Almi Invest Småland & öarna AB, beviljas 60 000 000 kr för att fortsätta satsningen på regionala riskkapitalfonder som inleddes under förra perioden.
  • Förstudie Biogas Mönsterås, Mönsterås kommun beviljas 400 000 kr för att utröna förutsättningarna för att bygga en lokal biogasanläggning.

Besökstips

Det invigs olika elevutställningar och sommarutställningar inom kulturen just nu. Några axplock att besöka:

Astrid Lindgrens Näs har invigt sommarens utställning om Astrid Lindgrens dagböcker från kriget "Hela världen brinner". Den är väl värd en egen utflykt som kan avnjutas tillsammans med ”Kapitel 2” av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Trädgården invigs den 13 juni.

I Pukeberg har avgångseleverna i design ställt ut denna vecka. Capellagården inviger sin sommarutställning med elevarbeten den 29 maj. Boda The Glass Factory har två elevutställningar: 6 juni - 23 augusti ställer studenterna på Konstfack ut och samtidigt pågår en utställning med Riksglasskolans avgångselever.

The Glass Factory ställer ut på Kulturhuset i Stockholm hela sommaren med "Glass is tomorrow", utställningen öppnar den 17 juni och pågår till 23 augusti. Samtidigt ställer The Glass factory ut "Åsa Jungnelius, tio artefakter från Boda" i Nationalmuseums "projektcontainer i Kulturhuset.


Håkan Brynielssons utblick

Urbaniseringens konsekvenser

Är det någon drivkraft vid sidan av digitaliseringen som påverkar oss och som vi bör förhålla oss till är det urbaniseringen. Det pågår på gott och ont en folkvandring från landsbygden till städerna. I början av 1900-talet bodde endast 10 procent av världens befolkning i städer. Idag är det mer än häften av jordens befolkning. Allt pekar dessutom på att utvecklingen fortsätter. Mycket indikerar att ca 70 procent av världens befolkning kommer att bo i städer år 2025.

Sverige är Europas snabbast urbaniserade land. I länet är det endast Kalmar och Mörbylånga, som ökat sin befolkning under de senaste 20 åren. I övriga kommuner har befolkningen minskat. Det är framför allt unga och högutbildade som flyttar. För kommunerna innebär befolkningsminskningen minskade skatteintäkter vilket i sin tur leder till svårigheter att upprätthålla en god servicenivå.

Urbaniseringen kommer att förändra många strukturer och beteenden. Allt fler bor i storstäder, förortskommuner och större städer. Klyftan mellan stad och landsbygd ökar. Familjestrukturen förändras. Antalet enmanshushåll i Stockholm är t.ex. ca 60 procent. Sker ingen förändring kommer utvecklingen att resultera i allt större påfrestningar på välfärdssystemen och hur vi ska finansiera dessa. Det kommer att bli allt svårare att rekrytera kompetens till länets företag och till den offentliga sektorn framöver. Den ökade konkurrensen om arbetskraft kommer även att pressa upp lönerna, vilket vi redan ser tendenser till.

Vilka är då vinnarna förutom Stockholm, Göteborg och Sydväst Skåne? Knivsta är, enligt Dagens Samhälle, den kommun i Sverige som bygger flest bostäder per invånare. För Knivsta och övriga kommuner som attraherar en ung välutbildad befolkning är bra kommunikationer och närheten till en storstad den gemensamma nämnaren. I Knivstas fall handlar det om att både kunna pendla till jobb i Stockholm och i Uppsala. Hur många bostäder som byggs kan vi delvis styra själva. Mörbylånga är t.ex sjua på listan på vilka kommuner som bygger högst antal bostäder per 1000 invånare, åren 2015-2016. Medan det är svårare att få till stånd en bättre infrastruktur och bra kommunikationer i regionen eftersom vi inte äger dessa frågor fullt ut själva. Den nu pågående debatten om Stångådalsbanan är ett bra exempel på detta.


Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Box 762, 391 27 Kalmar. Tel. 0480-44 83 30, www.rfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har blivit utvald som en tänkbar prenumerant eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

För dig som läser detta, men ännu inte är prenumerant, anmäl dig här.

Arkiv för tidigare nyhetsbrev (Håkans nyhetsbrev) hittar du här.