Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Sidhuvud månadens nyhetsbrev

In i en stekhet sommar - med fina siffror i ryggen

Sommaren har dröjt, tvekat länge i dörren, men lagom till För-VM på hemmaplan börjar värmen äntligen komma!

Under den fina tävlingsvåren som vi nu lägger bakom oss har annat än solen värmt. Inte minst det faktum att Orienteringssveriges positiva trend håller i sig.

All statistik visar att vår sport är på frammarsch. Efter en lång tid av tillbakagång blir vi nu fler och fler orienterare, och inte bara det – vi som orienterar blir även mer aktiva.

Idrotten generellt har tyvärr en negativ trend gällande medlemsantal, men orienteringen går åt andra hållet. Under 2014 ökade antalet medlemmar med 2 procent och från årsskiftet och fram till maj har vi ökat med lika mycket, plus 2 procent och 1700 medlemmar.

I dag är vi drygt 75 000 medlemmar och har börjat vår resa mot det långsiktiga målet, att vara minst 100 000 medlemmar före 2021.

Siffrorna går givetvis att bryta upp i många intressanta iakttagelser. Bland annat kan vi se att svensk orientering behåller allt fler ungdomar. Orienterarna i åldern 13-20 år har ökat med hela 9 procent sedan årsskiftet.

Ja, vi har verkligen mycket att glädjas åt och det är många eldsjälar runtom i landet som har all anledning att känna sig stolta!

Samtidigt har vi massvis av engagerande händelser alldeles runt hörnet. Här närmast alltså världscupen i Bohuslän där våra landslagsstjärnor får chansen att lysa för hemmapubliken, först i centrala Lysekil på Nationaldagen och dagen därpå i skogarna runt Munkedal. Läs mer om För-VM här!

Vi som åker dit ser fram emot en härlig försmak av det stora äventyret nästa sommar – VM på hemmaplan!

I Skottland i början av augusti väntar årets VM och som vanligt har vi stora förhoppningarna på vår starka trupp. Kan du inte njuta av tävlingarna på plats vet vi nu säkert att du kan följa det i SVT. Avtalet är på plats.

Men dessförinnan hinner mycket hända. Bland annat ska Borås ställa till med en gigantisk orienteringsfest – ett O-Ringen som satsar hårt på att öka tillgängligheten för deltagande. De nya klasserna Flex-O och Open hittaut är väldigt spännande satsningar. Läs mer här!

Samtidigt blir O-Ringen i Borås högintressant ur en teknisk synvinkel i och med att det nya analysverktyget Livelox för första gången tas i storskaligt bruk.

Jag ser redan hur vi efter avslutad etapp sitter i O-Ringenstaden och jämför vägval, spikar och bommar på surfplattor i stället för på papperskartor. Tjänsten är framtagen av Knowit Uppsala AB i samarbete med Svenska Orienteringsförbundet och O-Ringen. Vill du läsa mer om Livelox – klicka här!

Om ni har några frågor kring utskicket, kontakta oss på info@orientering.se.

Kontaktuppgifter till oss på kansliet hittar ni på www.orientering.se under förbundsinfo.

Till sist vill jag bara önska er en riktigt trevlig orienteringssommar!

/Susanne Söderholm, 
förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet

Beställ din Sweden-tröja!

Är du en Sverige-supporter som vill stötta de blågula på WMOC i Göteborg, VM i Skottland - eller på hemma-VM 2016? I så fall har vi den perfekta tröjan för dig!

Vill du ha din Sweden-tröja före VM i Skottland bör du beställa den senast den 17 juni. Med lite tur hinner du få den även före WMOC i Göteborg.

Beställningar görs via SOFT – klicka här!


SOFT och elbolaget Nordic Green Energy har inlett ett samarbete för att värna om det gemensamma intresset: Naturen. Nordic Green Energy erbjuder alla SOFT:s medlemmar och klubbhus förmånliga gröna elavtal utan månadsavgift. Läs mer här!


Även under 2015 har SOFT:s medlemmar 10 procents rabatt på TBE-vaccination. Läs mer här: erbjudande om vaccination


SOFT:s samarbete med hyrbilsföretaget MABI rullar vidare och nu läggs ytterligare en växel i. Från och med nu är det möjligt för alla enskilda medlemmar att nyttja avtalspriserna. Priser och info här!


Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.orientering.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i en orienteringsförening.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.